Kategórie produktov

Odber noviniek

Vegánske kokosové guľky ala Raffaello

Vegánske kokosové guľky ala Raffaello

Keď sme boli deťmi, zbožňovali sme zahustené (kondenzované) sladené mlieko v podobe Salka, Pikniku alebo Jesenky. Čo tak si pripomenúť túto lahodnú mliečnu chuť vo vegánskom nepečenom prevedení len zo zdravých prírodných ingrediencií a navyše s príjemnou kokosovou chuťou na spôsob známeho Raffaella. Základom je kokos a kešu orechy, v sprievode kokosového mlieka a prírodného sladidla. Tento recept je veľmi jednoduchý a príde vhod, keď zatúžite po niečom sladkom. Suché ingrediencie stačí pomlieť v mlynčeku na kávu a potom už len v miske spoločne premiešať.

Strúhaná kokosová dužina prirodzene obsahuje približne 60% a orechy okolo 40-50% tukov. Z toho vyplýva, že do tohto receptu je už zbytočné pridávať akýkoľvek ďalší tuk ako napríklad kokosový olej, ktorý do podobných receptov na internete radi vo veľkom pridávajú mnohí iní. Guľky po vychladení budú tak či tak dostatočne pevné. Nechajte pracovať fantáziu a kokosové guľky môžete ešte obohatiť o ďalšie bielkoviny v podobe hrachového proteínu, ktorý je chuťovo neutrálnejší narozdiel od ryžového alebo konopného proteínu.

Vymysleli sme si rovno aj verziu s tekvicovými, ľanovými, chia semienkami, ďalej s makom a kokosové guľky sme taktiež obalili v roztopenej kakaovej hmote. Všetky kombinácie sú veľmi chutné, nebojte sa experimentovať, mandle vo vnútri nahraďte napríklad goji bobuľami. Ako sladidlo obľubujeme včelí med (najmä jedľovú medovicu) i keď sa nepovažuje za vegánsku potravinu. Kokosové mlieko preferujeme značku Aroy-D v kartónovom obale, je skutočne lahodné a v kuchyni výborne nahradí živočíšne mlieko alebo smotanu v každom recepte. Kokosové mlieka z plechoviek nám akosi nechutia, každopádne dajú sa použiť, majú hustejšiu konzistenciu.

Kešu orechy, strúhaný kokos, kokosové mlieko a javorový sirup

Kokosové guľky ala Raffaello

Tieto smotanovo krémové guľky si určite zamilujete, kombinácia kokosovej dužiny s kešu orieškami jednoducho patrí k sebe a uspokojí aj tie najmlsnejšie jazýčky. V zozname ingrediencí môžete vidieť, že kokosové mlieko ako tekutinu taktiež vážime na gramy namiesto merania objemu v ml. Príde nám to takto jednoduchšie.

Cesto na vegánske kokosové guľky

  • 100g sušený strúhaný kokos
  • 90g kešu orechy
  • 40g javorový sirup (datľový sirup, prípadne med)
  • 35g kokosové mlieko (prípadne iné rastlinné mlieko)
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • štipka soli (morská alebo himalájska)
  • zopár mandlí - 1 mandla v každej guľke
  • trochu strúhaného kokosu na finálne obalenie guliek

Strúhaný kokos ako aj kešu orechy postupne pomelieme v mlynčeku na kávu výsledkom čoho bude jemnejšia múčna zmes. Všetky ingrediencie v miske poriadne premiešame varechou/lyžicou a cesto necháme približne 1-2 hodiny tuhnúť v chladničke. S vychladeným cestom sa teraz budú jednoduchšie formovať guľky, veľkosť je už na každom z vás, ideálny priemer zhruba asi tak 3 cm. Dovnútra každej guľky vložíme jednu mandlu, následne guľku vyváľame v druhej miske s nasypaným strúhaným kokosom. Hotové guľky odporúčame ponechať v chladničke zopár hodín (napríklad cez noc), až potom konzumovať, budú pevnejšie a chute prepojenejšie. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 3 dní.

RAW Vegan kokosové guľky na spôsob Raffaella

Pre dodanie čokoládového vzhľadu a chuti stačí na pare alebo v teplom vodnom kúpeli roztopiť kakaovú hmotu (môžete si ju kľudne osladiť) a vychladené kokosové guľky jednoducho do nej namočiť. Tu príde vhod špáradlo, guľku naň napichneme, celú pekne namočíme a poobaľujeme v čokoláde. Pre získanie tenšej vrstvy čokolády odporúčame roztopenú kakaovú hmotu zriediť kokosovým olejom alebo kakaovým maslom. Namiesto kakaovej hmoty môžete taktiež použiť kakaový prášok, ktorý rozmiešame v roztopenom kakaovom masle alebo  kokosovom oleji.

Raw vegan kokosové guľky s pravou čokoládou

Kokosové guľky so semienkami

Pridaním tekvicových, ľanových a chia semienok získate ďalšiu zaujímavú príchuť. Vyskúšajte pridať aj trochu sezamových alebo konopných semienok.

Raw kokosové guľky so semiekami

  • 100g sušený strúhaný kokos
  • 70g kešu orechy
  • 20g tekvicové semienka lúpané
  • 10g ľanové semienka
  • 8g chia semienka
  • 50g javorový sirup (datľový sirup, prípadne med)
  • 45g kokosové mlieko (alebo iné rastlinné mlieko)
  • štipka soli
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt
  • trochu strúhaného kokosu na obaľovanie

Postup je rovnaký, strúhaný kokos, kešu, semienka postupne pomelieme v mlynčeku na kávu a všetky ingrediencie v miske poriadne premiešame. Hotové cesto necháme približne 1-2 hodiny tuhnúť v chladničke. Z vychladeného cesta vyformujeme guľky. Dovnútra guliek môžete taktiež vložiť mandlu alebo iný orech (my sme v tomto prípade nepoužili). Napokon guľky vyváľame v miske so strúhaným kokosom a pred konzumáciou ponecháme v chladničke zopár hodín. Budú tak pevnejšie a chute prepojenejšie.

Kokosové guľky s makom

Mak nám ponúka svoju zaujímavú špecifickú chuť. Je to opäť príjemná alternatíva, keď sa Vám časom možno zunujú predošlé verzie.

Raw kokosové guľky s makom

  • 100g sušený strúhaný kokos
  • 70g kešu orechy
  • 10g tekvicové semienka lúpané
  • 20-30g mletý mak (prípadne viac)
  • 50g javorový sirup (datľový sirup, prípadne med)
  • 40-45g kokosové mlieko (prípadne iné rastlinné mlieko)
  • štipka soli
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt

Opäť ten istý postup ako predošlé verzie, strúhaný kokos, kešu, tekvicové semienka (samozrejme aj mak ak nemáte po ruke mletý) postupne pomelieme v mlynčeku na kávu a všetky ingrediencie v miske poriadne premiešame. Hotové cesto necháme približne 1-2 hodiny tuhnúť v chladničke, aby sa nám z cesta jednoduchšie vytvárali guličky. Ak chcete aj tieto makové guľky si môžete ešte obaliť v strúhanom kokose. Pred konzumáciou ponecháme v chladničke zopár hodín, budú pevnejšie a chute sa krásne prepoja. Prajeme dobrú chuť :)

Raw kokosové guľky s makom