Kategórie produktov

Odber noviniek

Nádorové ochorenia hrubého čreva a konečníka

Nádorové ochorenia hrubého čreva a konečníka

Od roku 1989 sa Česká republika udržiava nielen v európskych, ale aj celosvetových štatistikách na neradostných prvých miestach vo výskyte zhubných nádorov hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm). Ochorenie sa vyskytuje najčastejšie vo vekovej kategórii nad 45 rokov a najmä rakovina konečníka je častejšia u mužov než u žien. V našej populácii je kolorektálny karcinóm najčastejším zhubným nádorom tráviaceho ústrojenstva a druhou najčastejšou orgánovou lokalizáciou po nádoroch pľúc u mužov a nádoroch prsníkov u žien. Ročne pribúda v ČR na 8 000 nových pacientov.

Príčiny ochorenia

A) Neovplyvniteľné faktory

  • genetická predispozícia - Česi majú dedičný sklon k rakovine hrubého čreva a konečníka. Túto hypotézu potvrdzujú nielen štatistické údaje o počte ochorení, ale aj výskum amerických vedcov, ktorí skúmali zvýšený počet výskytu tohto ochorenia v štátoch Nebraska a Arkansas. Zistili, že sa jedná o potomkov českých imigrantov.
  • výskyt ďalších rizikových ochorení hrubého čreva, tzv. prekanceróz
  • adenómy - nezhubné nádory vyskytujúce sa v hrubom čreve
  • črevné polypy a divertikuly - slizničné vydutiny s možnosťou nádorového zvratu
  • ulcerózna kolitída - neinfekčný zápal sliznice hrubého čreva; u tohto ochorenia súvisí malígny zvrat s dĺžkou trvania ochorenia a rozsahom postihnutia čreva
  • rodinná záťaž - výskyt kolorektálneho ochorenia u príbuzných v prvej línii (rodičia a súrodenci) zvyšuje riziko ochorenia dvoj až trojnásobne. Medicínsky je používaný termín "familiárna forma" kolorektálneho karcinómu.

B) Ovplyvniteľné faktory

  • strava - mastná strava s malým podielom ovocia, zeleniny a vlákniny, nadmerný príjem červeného mäsa, konzumácia údenín, pečenie, vyprážanie a grilovanie, to všetko patrí medzi významné rizikové faktory tohto ochorenia.
  • obezita - zvyšuje riziko karcinómu tračníka u mužov na dvojnásobok, obézne ženy majú riziko vyššie o 40%.
  • fajčenie - podobne ako rada ďalších nádorov je i kolorektálny karcinóm častejšie spojený s nikotinizmom. Aktívni fajčiari majú dvojnásobné riziko ochorenia, ktoré narastá naviac s dobou fajčenia.
  • alkohol - súvislosť so zvýšeným príjmom alkoholu a rizikom kolorektálneho karcinómu bola prvýkrát popísaná u pijanov piva. Alkohol bráni regeneračným procesom DNA buniek hrubého čreva (kolonocytov) a spôsobuje deficit kyseliny listovej v organizme.

Príznaky ochorenia

Príznaky ochorenia môžu byť spočiatku celkom nenápadné. Môže sa jednať o poruchy trávenia, pocity plnosti po jedle, bolesti brucha, či striedanie hnačiek a zápchy. Závažným príznakom sú tenezmy - prudké a bolestivé nutkanie na stolicu a prítomnosť hlienu alebo krvi v stolici. Prítomnosť tmavej natrávenej krvi (meléna) väčšinou súvisí so žalúdočnými vredmi alebo nádormi žalúdka. Obsah čerstvej, červenej krvi môže sprevádzať krvácanie z hemoroidov, ritných trhliniek alebo alergické poškodenie črevnej sliznice najčastejšie bielkovinami z vajec, mlieka alebo múky. Je to však aj jednoznačne varovný príznak pre možnú prítomnosť nádoru čriev!

Prevencia ochorenia

Prevencia u tohto mimoriadne závažného ochorenia je cestou aktívneho prístupu každého jedinca k svojmu zdraviu, cestou ovplyvniteľných rizikových faktorov. Správnou výživou s obmedzením najmä červeného mäsa a údenín, zvýšeným príjmom čerstvého ovocia, zeleniny a vlákniny. Adekvátnym pitným režimom a doplňovaním vitamínov, minerálov a probiotík. Nesmierne dôležité je nefajčiť a obmedziť príjem alkoholu, najmä piva. Z pozície vzťahu pacient-lekár nepodceňovať počiatočné príznaky, najmä ak sa objaví prítomnosť krvi v stolici. Nesmierne dôležitá je účasť na preventívnych prehliadkach u vášho praktického lekára, ktoré sú v intervale dvoch rokov. Súčasťou preventívnej prehliadky je vyšetrenie stolice na tzv. skryté okultné krvácanie, ktoré organizuje praktický lekár. Jedná sa o jednoduchý test, ktorý pacient neplatí. Pre vekovú kategóriu 50 - 55 rokov je vykonávaný každoročne, potom raz za dva roky.

Vyšetrovacie metódy a liečba ochorení

Ak je test na okultné krvácanie pozitívny, ešte to neznamená, že máte rakovinu čreva. Ako už bolo povedané, krv môže pochádzať z hemoroidov alebo ritných trhliniek. Pacient je odoslaný k optickému vyšetreniu hrubého čreva - kolonoskopia. Ďalej je vyšetrovaná krv na prítomnosť tumorových marketov, je vykonávané ultrazvukové vyšetrenie brucha a CT. Pri pozitívnom náleze nádoru nasleduje chirurgický výkon s odstránením postihnutej časti hrubého čreva a spádových lymfatických uzlín. Pacient je potom odovzdaný k ďalšej onkologickej liečbe vo forme chemoterapii a rádioterapie.

Nádorové ochorenia hrubého čreva, konečníka a prípravky Energy

Hlavné produkty

CytosanCytosan Inovum - vďaka unikátnym vlastnostiam humínových látok vykazuje detoxikačný a ochranný vplyv na sliznicu hrubého čreva proti toxickým a karcinogénnym látkam v hrubom čreve. Dávkovanie 2 - 3x denne 1 kapsulu, dostatočne zapíjať. Detoxikačnú kúru je vhodné opakovať v jarných a jesenných mesiacoch.

Vironal - bylinný komplex vo forme kvapiek určený na regeneráciu hrubého čreva, pľúc a sleziny. Všeobecne posilňuje imunitný systém. Dávkovanie 3x denne 7 kvapiek pred jedlom.

Probiosan - komplex dvoch probiotických kmeňov obohatených o zelenú riasu chlorella a inulín podporuje kolonizáciu hrubého čreva prínosnými bifidogennýmí baktériami. Potláča množenie patologických baktérií a plesní. Výskumom bolo dokázané výrazné zníženie poškodenia DNA buniek hrubého čreva, tzv kolonocytov. Dávkovanie 3x denne 1 kapsule po jedle.

Doplnkové produkty

Chlorella - zelená mikroskopická riasa obsahujúca zelené farbivo chlorofyl. Vykazuje silný detoxikačný a protizápalový efekt na sliznicu hrubého čreva. Imunitný systém posilňuje stimuláciou bielych krviniek - makrofágov a lymfocytov. Znižuje kyslosť črevného obsahu. Dávkovanie 2x denne 3 tablety po jedle.

Vitamarin - obsahuje omega-3 mastné kyseliny, u ktorých bol dokázaný preventívny účinok na vznik karcinómu hrubého čreva, prsníka a prostaty. Zásadné sú účinky protizápalové, kedy chronický zápal je považovaný za prvé riziko malígneho zvratu. Dávkovanie 3x denne 2 kapsuly po jedle.

Imunosan - komplex prírodných látok a betaglukánov k posilneniu imunitného systému. Protinádorové pôsobenie betaglukánov je dané stimuláciou bielych krviniek, tzv prirodzených zabíjačov, ktoré vyhľadávajú a likvidujú nádorové bunky. Eliminujú nežiadúce účinky chemoterapie a rádioterapie. Dávkovanie 3x denne 1 kapsula po jedle.

Vitaflorin - zdroj antioxidačných vitamínov A, C, E. Obsahuje dennú dávku kyseliny listovej, ktorej deficit je najmä u konzumentov piva jedným z rizikových faktorov podporujúci vznik nádorov hrubého čreva. Pri dlhodobom dávkovaní 1x denne 1 kapsula.

Doplnkové prípravky je vhodné striedať a je možné ich vzájomne kombinovať. Uvedené dávkovanie prípravkov je orientačné a musí byť upravené podľa stavu ochorenia, veku a reaktivity pacienta.

Spracoval MUDr. Jiří Hanzel