Kategórie produktov

Odber noviniek

Artróza a artritída - príznaky a liečba

Artróza a artritída - príznaky a liečba

Artróza je ochorenie kĺbov, pri ktorom dochádza k postupnému opotrebovaniu chrupaviek, a to následne vedie k zápalu a bolesti. Artritída je primárne zápalové ochorenie kĺbov.

Faktory ovplyvňujúce pohybový systém

Pohybový aparát je tvorený jednak podporným, teda kostne-kĺbovým systémom, jednak výkonovým, to sú predovšetkým svaly a šľachy.

Fungovať môže iba pri zabezpečení:

  • dostatočného zásobenia živinami (tepny)
  • dokonalého odvodu splodín vznikajúcich pri záťaži (lymfatické cievy a potom žily)
  • presného riadenia pohybu jednak na periférii (nervy), jednak centrálnym riadením (miecha a mozog)

Pohybový aparát je tiež ovplyvnený:

  • hormonálnym systémom
  • psychikou
  • stereotypnou prácou, ktorá jednostranne zaťažuje pohybový a kardiovaskulárny aparát

Pohybový aparát sa dá výrazne trénovať a to spoločne s kardiovaskulárnym systémom, na ktorom je jeho funkcia plne závislá.

Príčiny vzniku a prejavy artrózy

Príčinou poškodenia kĺbov, konkrétne kĺbových chrupaviek je:

  • príliš veľká záťaž
  • nestabilita a decentrácia v kĺbe
  • akékoľvek posunutie, atypická záťaž, či už mimo osi alebo v neobvyklých polohách, vo veľkom chlade - to všetko proces urýchľuje

Preťažením kĺbu dochádza k obrusovaniu chrupaviek, na čo organizmus reaguje:

  • hojivým zápalom
  • tvorbou spevňujúcich výrastkov, ktoré majú podoprieť preťaženú oblasť, alebo obmedziť príliš veľký pohyb
  • stratou ušľachtilého tvaru postihnutého kĺbu; môže byť opuchnutý, hriať, ale nebýva začervenaný
  • bolesťou, a to niekedy veľmi intenzívnou
  • pri ťažkom priebehu dochádza postupne k devastácii chrupavky a stuhnutiu až zrastu kostí v kĺbe, pričom sa zvyčajne bolesť v postihnutom kĺbe zmierni

Príčiny vzniku a prejavy artritídy

Jedná sa primárne o zápalový proces, kedy v oblasti kĺbov prebieha deštruktívny zápal. Môže postihovať aj väzy a celý rad ďalších telesných tkanív - napríklad dúhovku, močovú trubicu, črevo, svaly, šľachy, obličky ... Tu sú možné výrazné deštruktívne zmeny, najmä ak zápal trvá dlho.

Príčina môže byť:

  • infekčná (napríklad pri salmonelóze)
  • autoimunitná:
  • a) primárne - teda ihneď (napríklad u reumatoidnej artritídy)
  • b) pôvodne infekčný stav sa v autoimunitný zápal vyvinie (napríklad u boreliózy), tu však priebeh nebýva tak závažný

Typické prejavy:

  • u reumatoidnej artritídy môže dôjsť ku stuhnutiu kĺbov, ich pokriveniu - typické to býva najmä na rukách
  • kĺby hrejú, majú často až bizarný tvar, býva začervenanie, opuch, výpotok vnútri kĺbu
  • súčasťou ochorenia sú vždy celkové príznaky, ako napríklad mierne zvýšená teplota, únava, poruchy trávenia, chudnutie, nevýkonnosť
  • v laboratórnych výsledkoch sa zvyčajne objavujú ukazovatele typické pre tento typ zápalu, niekedy je však laboratórny nález prekvapivo chudobný
  • artritída môže mať úplne ľahký priebeh, v niektorých prípadoch ale dôjde až k ťažkej invalidite pacienta

U oboch ochorení býva značná citlivosť na zmeny počasia.

Klasická liečba artrózy a artritídy

V oboch situáciách sa medicína snaží pracovať so zápalom a riešiť jeho následky. Zápal tlmia lieky typu analgetiká - antiflogistiká, teda lieky určené súčasne na liečbu zápalu i bolesti. Najčastejšie sa jedná o látky typu ibuprofén, nimesulid, diklofenak a ďalšie. Ak táto liečba zlyhá a zápal pretrváva, podávajú sa predovšetkým u reumatoidnej artritídy lieky na tlmenie imunitných reakcií, najmä kortikoidy, antimalariká, cytostatiká. Pri závažných deformitách kĺbov sa pristupuje k operačnej výmene kĺbov - endoprotézy. Do komplexu starostlivosti o pacienta s kĺbovými problémami patrí už od začiatku dôsledná rehabilitácia, a to nielen cvičenie, ale aj kúpeľná terapia, adekvátne kompenzačné pomôcky.

Artróza, artritída a produkty Energy

Prípravky Energy predstavujú šetrnú alternatívu klasickej medicíny a znižujú riziká niekedy aj závažných  nežiadúcich účinkov liekov. Využívajú princípov bioinformácie a biorezonancie, a preto vykazujú oveľa lepšiu účinnosť než bežné suplementy.

Artritída, hlavné produkty:

Renol v dávke 5-0-0 kvapiek obnoví energetické toky v kĺbe, začne s detoxikáciou, nasmeruje účinok ostatných prípravkov do kĺbov.Drags Imun 3x denne 8 kvapiek - zníži zápalovú aktivitu, a to najmä v oblasti kĺbov.Cytosan 3x denne 1 kapsula - detoxikácia odstráni zvyšky baktérií, vírusov, ktoré môžu udržiavať aktivitu zápalu; tým by sa mala výrazne zmierniť bolesť.

Vedľajšie produkty:

Skeletin 3x denne 2 kapsule - dôležitý doplnok, ktorý ponúkne kĺbom látky potrebné k ich výžive.Protektinom potierať kĺby 3x denne, pre upokojenie väzov a ostatných mäkkých tkanív v blízkosti kĺbu. Vždy po 2 mesiacoch užívania Renolu tento vysadiť a užívať Stimaral v dávke 9-9-0 kvapiek, pre doplnenie sily k ďalšiemu liečeniu. 1x týždenne kúpeľ v Balneole ako "domáca" kúpeľná procedúra.

Artróza, hlavné produkty:

Renol podávame v dávke 5-0-5 kvapiek.Skeletin 3x denne 2 kapsule - vyživí chrupavku, odstráni bloky v tokoch energie v oblasti kĺbov. 3x týždenne kúpeľ v Balneole.

Vedľajšie produkty:

Cytosan 3x denne 1 kapsula pomôže odstrániť vodu z kĺbu. Bolestivé miesta potierať Artrinom k upokojeniu podráždeného kĺbu.

Záver

Kĺbové ťažkosti sú veľmi nepríjemnou životnou komplikáciou, ktorá je veľmi dobre riešiteľná najmä v začiatkoch alternatívnymi postupmi, ktoré môžu ochorenie zastaviť. Čím je rozvinutejší stav, tým je zvyčajne ťažšia liečba. Avšak skúsenosti ukazujú veľké možnosti ovplyvnenia bolestivých stavov, oddialenie operatívnych zákrokov a zlepšenie kvality života u aktívnych ľudí, ktorí k bylinnej liečbe a kúpeľom ešte pridávajú cvičenia a radostný prístup k životu.

Pre presnejšiu diagnostiku a správny výber prípravkov odporúčame podstúpiť vyšetrenie prístrojom Supertronic, ktorý pracuje na báze EAV. Toto vyšetrenie umožňuje odhaliť nedostatočné energetické funkcie jednotlivých orgánov a vytestovať najvhodnejšie prípravky pre ich cielenú regeneráciu.

Spracovala MUDr. Alexandra Vosátková