Kategórie produktov

Odber noviniek

Ochorenie prostaty - príznaky a liečba

Ochorenie prostaty - príznaky a liečba

Prostata je orgán mužského pohlavného ústrojenstva. Sekrét, ktorý vylučuje je súčasťou spermií a zvyšuje schopnosť ich pohybu a prežitia. Prostatu môžu postihnúť zápaly, nezhubné zväčšenie aj nádorové ochorenia. Prostata alebo predstojná žľaza (predstojnica) patrí k mužským prídavným pohlavným orgánom. Je uložená v malej panve v priestore pod močovým mechúrom. Obkolesuje močovú trubicu v tvare prstenca. Jej normálna veľkosť je asi 3 x 3 cm a tvarom sa prirovnáva ku gaštanu. Sekrét, ktorý prostata vylučuje, je súčasťou spermií a zvyšuje schopnosť ich pohybu a prežitia.

Na diagnostiku ochorenia prostaty sa využíva podrobná anamnéza, vyšetrenie moču a krvi a pohmatové vyšetrenie prostaty. Z prístrojového vybavenia sa používa ultrazvuk, prípadne počítačová tomografia (CT) alebo magnetická rezonancia (MR).

Pohmatové vyšetrenie prostaty, ilustrácia s popisom

Zápaly prostaty

Akútny zápal prostaty býva vo väčšine prípadov bakteriálnej povahy ako súčasť infekcie močového traktu, najčastejšie močového mechúra. Pôvodcom môžu byť aj sexuálne prenosné choroby alebo nachladnutie. U starších mužov hrá úlohu neschopnosť vymočiť všetok moč z močového mechúra, a ten sa potom infikuje baktériami.

Príznaky ochorenia

Infekcia sa prejavuje bolesťou v oblasti panvy a konečníka, častým a bolestivým močením, prítomnosťou krvi v moči, zvýšenými teplotami alebo horúčkou.

Klasická liečba

Liečba pozostáva z pokoja na lôžku, podávania antibiotík, adekvátneho pitného režimu a tlmenia bolesti. Opakované zápaly môžu prejsť do chronickej formy, ktorá sa lieči ťažšie.

Benígna hypertrofia prostaty - benígna hyperplázia

Benígna hypertrofia prostaty (BHP) je zväčšenie prostaty, ktoré bežne postihuje mužov okolo 60. roku veku. Ide o najčastejší benígny nádor u mužov vo vyššom veku. Prvotné problémy, ktoré ochorenie prináša, sú časté a môžu sa objaviť už okolo 50. roku života. Svojim nárastom spôsobuje prostata útlak močovej trubice, ktorý zapríčiňuje následné problémy s močením. Pravdepodobnosť vzniku BHP stúpa s vekom a jej nadmerný rast je ovplyvnený hormonálne.

Ilustrácia zväčšenia prostaty - benígna hypertrofia prostaty

Príznaky ochorenia

Zväčšená prostata spravidla nebolí, prejavuje sa najmä vyprázdňovacími ťažkosťami pri močení:

  • oslabený prúd moču až močenie po kvapkách
  • oneskorený začiatok močenia, močenie sa začína s oneskorením
  • pozvoľné domočovanie až dokvapkávanie, ktoré spôsobuje hygienické problémy
  • prerušované močenie
  • nutkavá naliehavosť na močenie
  • časté nočné močenie
  • opakované močenie počas dňa
  • pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra

Zväčšenie prostaty, ktoré nespôsobuje pacientovi ťažkosti, nie je dôvodom na začatie liečby, ale len na pravidelné kontroly a sledovanie. Cielená liečba sa začína pri vzniku subjektívnych ťažkostí pacienta.

Klasická liečba

V dnešnej dobe sa väčšina pacientov lieči liekmi. Uvoľňujú svalové tkanivo v prostate, čím odstraňujú blokádu močovej trubice. Operačné riešenie je určené pre mužov, ktorým lieky nepomáhajú, alebo u ktorých priebeh ochorenia komplikuje zastavenie močenia, krvácanie, opakované infekcie, prípadne poškodenie obličiek.

Nádory prostaty

Najčastejším typom zhubného postihnutia je karcinóm (rakovina prostaty), ktorý tvorí asi 15% všetkých malígnych nádorov u mužov nad 50 rokov. Svetovému rebríčku výskytu kraľuje USA, v ázijských krajinách, najmä v Číne, je naopak výskyt najnižší. Karcinóm prostaty je štvrté najčastejšie nádorové ochorenie u mužov na Slovensku. Najčastejšie sa spozoruje v horizonte nad 65 rokov veku.

Rizikové faktory

Presná príčina vzniku ochorenia nie je jasná.

  • Genetické vplyvy - riziko ochorenia stúpa s počtom postihnutých príbuzných. V tomto prípade sú vyššiemu riziku vystavení aj mladší jedinci. Tu sú nevyhnutné pravidelné kontroly už od 40. roku života.
  • Faktory životného prostredia - riziko zvyšuje kontakt s kadmiom, ortuťou, kobaltom, rádioaktívnymi materiálmi, dioxínmi alebo herbicídmi.

Príznaky ochorenia

V porovnaní s inými nádormi rastie karcinóm prostaty relatívne pomaly. Nebezpečné je, že ochorenie môže byť dlho bez príznakov. Známky ochorenia bývajú podobné ako u BHP. Výraznejšie bývajú ťažkosti s močením, prítomnosť krvi v moči, sexuálne poruchy, bolesti v oblasti panvy a chrbtice. V neskorších štádiách sa prejavujú celkové príznaky nádorového ochorenia ako nechutenstvo, úbytok hmotnosti, slabosť a apatia. V pokročilej fáze sa ochorenie metastaticky šíri do lymfatických uzlín, pľúc a kostného skeletu.

Klasická liečba

Pri liečbe karcinómu prostaty sa podľa závažnosti ochorenia kombinuje chirurgické riešenie (operačné odstránenie časti alebo celej prostaty), cielená rádioterapia (ožarovanie) alebo medikamentózna liečba na báze chemoterapie či liekov hormonálneho charakteru.

Ochorenie prostaty a prípravky Energy

Prípravky Energy sú šetrnou alternatívou klasickej medicíny a znižujú riziká niekedy aj závažných nežiadúcich účinkov liekov. Využívajú princípy bioinformácie a biorezonancie, a preto sú oveľa účinnejšie než jednoduché suplementy.

Ochorenie prostaty

Hlavné produkty

Renol – bylinný koncentrát cielene zameraný na detoxikáciu a regeneráciu močovo-pohlavnej sústavy vrátane prostaty. Dávkovanie: 3x denne 5–7 kvapiek pred jedlom.

Cytosan – zmes humínových látok, silymarínu a kyseliny jantárovej vo forme kapsúl. Humínové látky sú silne účinné proti zápalom, majú absorpčný a detoxikačný efekt a významne posilňujú imunitný systém. Dávkovanie: 2–3x denne 1 kapsula pred jedlom.

Doplnkové produkty

Probiosan – komplex 2 probiotických kmeňov, zelenej riasy chlorella a inulínu určený nielen na regenerovanie črevnej mikroflóry. U probiotík boli preukázané protizápalové, imunostimulačné a protinádorové účinky najmä v prípade problémov s hrubým črevom, prostatou a močovým mechúrom. Dávkovanie: 3x denne 1 kapsula po jedle.

Chanca Piedra – čaj s diuretickými a protizápalovými účinkami na zažívacie a močové ústrojenstvo. Je vhodný pri žlčníkových a obličkových kameňoch. Dávkovanie: pije sa 2x denne.

Smilax officinalis – čaj obsahujúci steroidné saponíny s anabolickým a protizápalovým účinkom. Je určený na regeneráciu pohybového ústrojenstva, obličiek, močového mechúra a prostaty. Dávkovanie: pije sa 2x denne.

Spracoval MUDr. Jiří Hanzel