Kategórie produktov

Odber noviniek

Alergia - príznaky a liečba

Alergia - príznaky a liečba

Alergia je ochorenie imunitného systému charakterizované neprimeranou reakciou imunity na rôznorodé látky, ktoré nazývame alergény.

Medzi najčastejšie alergény patria:

  • vzdušné – najčastejšie peľ, prach, plesne, roztoče alebo srsť a perie domácich zvierat
  • potravinové – mlieko, vajcia, obilný lepok, ryby, orechy, sója a citrusové ovocie
  • kontaktné – kovy, šperky, čistiace a pracie prostriedky, farby, lokálne aplikované lieky alebo bodnutie hmyzom

V Českej republike predstavujú alergici viac než 20% populácie. Množstvo alergií prudko pribúda a odhaduje sa, že do roku 2015 ovplyvní alergia život polovice obyvateľov Európy! Prudký nárast sa pripisuje znečistenému životnému prostrediu, chemizácii v poľnohospodárstve a pri výrobe potravín, genetickým a ďalším faktorom.

Najčastejšie typy alergie a ich prejavy

Alergická nádcha

Tu rozlišujeme 2 základné typy. Sezónna nádcha je väčšinou peľového pôvodu a jej výskyt je časovo obmedzený. Hlavné ťažkosti pacienta sú vodnatá nádcha, kašeľ, kýchanie, pálenie a slzenie očí.

Pacient s celoročnou nádchou je precitlivený najmä na domáci prach, roztoče, plesne, alebo srsť či perie domácich zvierat. Alergickú nádchu veľmi často sprevádza alergický zápal spojoviek. Najčastejšie ho spôsobuje peľ a prejavuje sa svrbením a pálením očí, nadmerným slzením alebo sčervenaním viečok.

Atopický ekzém

Ide o prejav alergickej reakcie na koži. Postihnuté sú ako deti, tak dospelí pacienti. Ekzematické ložiská sú sčervenané, suché, lúpu sa a silno svrbia. V niektorých prípadoch môžu mať aj mokvavý charakter. Inou formou kožnej alergie je žihľavka. Od ekzému sa odlišuje vzhľadom a dobou výsevu. Charakterizujú ju ložiská červených pupienkov s centrálnym prejasnením a silným svrbením. Na rozdiel od ekzémov je jej výskyt časovo obmedzený a trvá iba niekoľko hodín.

Najzávažnejším prejavom alergie je bronchiálna astma. Pacienti trpia chronickými dychovými ťažkosťami, keď viazne fáza výdychu, pocitom zovretia hrudníka a záchvatovým kašľom.

Pri vystupňovanej alergickej reakcii s postihnutím organizmu ako celku hovoríme o anafylaktickej reakcii, ktorá môže prerásť až do anafylaktického šoku. Tento stav bezprostredne ohrozuje pacienta na živote. Charakterizuje ho zrýchlené dýchanie a tep, potenie, bledosť a poruchy vedomia.

Psychická stránka ochorenia: Klinické štúdie ukázali, že pacienti s atopickým ekzémom sú viac úzkostliví, depresívni a svojim ochorením značne stresovaní.

Klasická liečba alergie

Rôzne formy alergie a alergické prejavy sa môžu navzájom veľmi líšiť. Pretože ich však spôsobuje rovnaký mechanizmus, ich liečba býva veľmi podobná.

Používajú sa tieto skupiny liekov:

  • Antihistaminiká sú najrozšírenejšie. Užívajú sa vo forme tabliet, nosných a očných kvapiek alebo sprejov. Najčastejšie sa používa Zodac, Zyrtec alebo Xyzal ako tablety, Sanorin analergin vo forme nosných kvapiek a na lokálne použitie Fenistil gel. Mnohé z nich sú už vo voľnom predaji v lekárňach.
  • Kortikosteroidy sú lieky na hormonálnej báze. Majú silný protizápalový účinok, ale vykazujú množstvo nežiadúcich účinkov. Ich užívanie by mal presne vymedziť lekár a nemali by sa užívať dlhodobo.
  • Antiastmatiká - ako vyplýva z názvu, slúžia na liečenie astmatických ťažkostí pacientov. Aplikujú sa najčastejšie vo forme spreja alebo tabliet.
  • Desenzibilizačná liečba  -  spočíva v dlhodobom podávaní nízkych dávok upraveného alergénu. Jej zmyslom je „privyknúť“ organizmus na danú látku.

Liečba alergie je dlhodobá záležitosť. Základom je „symptomatická“ liečba, ktorá odstraňuje najmä príznaky ochorenia (nádchu, kýchanie, pálenie očí…). Súčasná medicína zatiaľ nie je schopná vyliečiť alergiu natrvalo. Jej snahou je udržať priebeh ochorenia pod kontrolou.

Alergia a prípravky Energy

Tieto moderné bioinformačné prípravky predstavujú alternatívu, ktorá ponúka celostný, prírodný a šetrný prístup pre pacientov trpiacich na alergiu. Podľa stanovenej diagnózy sa dá pomocou výrobkov Energy eliminovať aj stresová záťaž a stabilizovať psychický stav pacienta.

Alergia

Prvý krok – účinná detoxikácia

Je základným predpokladom ďalšieho účinného postupu. V prípade sezónnych alergií je vhodné začať detoxikáciu v dostatočnom predstihu pred alergénnym obdobím. Tento krok sa dá preskočiť z časového alebo ekonomického dôvodu, dôrazne ho však odporúčame!

Cytosan – koncentrát humátu draslíka, obohatený o silymarín a kyselinu jantárovú, patrí medzi silné imunostimulanty s výnimočnými detoxikačnými schopnosťami.

Druhý krok – harmonizácia organizmu

Druhým krokom posilňujeme orgány, ktorých sa alergia dotýka najviac. Ich harmonizáciou docielime výrazné zlepšenie stavu. U sezónnych alergií odporúčame začať užívanie najmenej dva až tri mesiace pred začiatkom alergénneho obdobia a zotrvať do jeho skončenia.

Regalen – bylinný koncentrát na posilnenie a regeneráciu pečene a žlčníka.

Tretí krok – akútna starostlivosť

Akútnu starostlivosť odporúčame priamo v alergénnom období alebo tam, kde predchádzajúce kroky nestačia na dosiahnutie želaného efektu.

Peralgin – prírodný produkt obsahujúci výťažky z liečivých rastlín a exotických húb. Základ tvorí rastlina perila krovitá, u ktorej sa preukázal antialergický účinok blokádou sekrécie histamínu. Zabraňuje tým rozvoju alergickej reakcie. Vykazuje účinok ako na respiračné, tak na kožné prejavy alergie. Kombinácia s liekmi na alergiu je možná.

Štvrtý krok – doplnková starostlivosť

Odporúčame ako nadstavbu predchádzajúcich krokov na zmiernenie alebo nápravu predchádzajúcich ťažkostí.

Na starostlivosť o pokožku je určená pätica bylinných krémov. Najsilnejší protizápalový a najmä protisvrbivý účinok má krém Protektin.

Na svrbivé vyrážky, atopický ekzém alebo lupienku blahodárne pôsobí aj hydratačné mlieko Caralotion, ktoré pokožku ošetruje a vyživuje.

Kúpele: Balneol má liečivý základ v rašeline, ktorá sa používa aj pri balneoterapii. Biotermal je kúpeľová soľ z termálneho žriedla Podhájska. Parametre tejto vody sú podobné zloženiu vody z Mŕtveho mora.

Regeneračný postup môže vyvolať aj dočasné zhoršenie stavu, kedy dôjde k tzv. reverznej reakcii. Tá sa môže prejaviť napr. vyrážkou alebo jej prípadným zhoršením, môžu sa objaviť aj náznaky problémov dávno minulých. Tieto „odliečovacie reakcie.“ sú dobrou známkou rýchlej a kvalitnej regenerácie. Dôležité je dodržiavať pitný režim!!!

Spracoval MUDr. Jiří Hanzel