Kategórie produktov

Odber noviniek

Lymská borelióza - príznaky, prevencia a liečba

Lymská borelióza - príznaky, prevencia a liečba

Jedná sa o infekčné ochorenie spôsobené baktériami a prenášané kliešťami. Postihuje najčastejšie pokožku, kĺby a nervový systém. Choroba má typický sezónny charakter, v posledných rokoch sa letné obdobie rozširuje o jarné aj neskoré jesenné mesiace. Počty nakazených prudko stúpajú a choroba má stále komplikovanejší priebeh.

Pôvodcom boreliózy je baktéria Borrelia burgdorferi. Rezervoárom nákazy sú divoko žijúce myšovité hlodavce, lesná zver, vtáky a kliešte. Nákaza môže byť prenesená na psi, kone i dobytok, u ktorých sa prejavuje ako systémové ochorenie.

Borelióza je typické ochorenie prenosné zo zvieraťa na človeka. Jej prenášačom je v našich podmienkach kliešť obyčajný (Ixodes ricinus), ktorý prenáša aj kliešťovú encefalitídu. Pravdepodobný je tiež prenos bodavým hmyzom a mravcami. V priebehu kliešťovho sania na človeku sa dostávajú borélie z čriev kliešťov do slinných žliaz a ďalej do krvi človeka. Riziko vzniku infekcie závisí od doby prisatia. Zvyčajne platí: čím dlhšie, tým je riziko vyššie. Zamorenosť kliešťov boréliami v ČR kolíše v jednotlivých oblastiach od 5 do 30%.

Prejavy a jednotlivé štádiá boreliózy

1. štádium - skoré

  • výskyt za 3 dni až 30 dní po prisatí kliešťa
  • najčastejšia klinická forma ochorenia, typická kožným prejavom - erythema migrans
  • jedná sa o nebolestivú škvrnu v mieste prisatia kliešťa
  • postupne sa zväčšuje, červenie, často s centrálnym vyblednutím
  • priemer škvrny je väčšinou nad 5 cm, mnohokrát dosahuje značných rozmerov
  • mizne aj bez liečby v priebehu niekoľkých týždňov, prítomná môže byť horúčka, známky prechladnutia, alebo celková únava

2. štádium

  • objavuje sa za niekoľko týždňov až mesiacov
  • najčastejšie sa jedná o zápalové ochorenia nervovej sústavy (zápaly mozgových blán, zápaly nervov, obrny hlavových nervov a ďalšie)
  • postihnutie srdcového svalu najčastejšie vo forme porúch srdcového rytmu
  • postihnutie kĺbov vo forme sťahovavých kĺbových bolestí
  • postihnutie očí ako zápaly spojiviek, rohovky a sietnice

3. štádium - neskoré

  • manifestuje sa za 6 - 15 mesiacov
  • prejavuje sa postihnutím pokožky, kĺbov a nervového systému už vo forme chronických zmien na týchto orgánoch
  • pridružujú sa psychické problémy a chronická únava

Diagnostika

Vykonáva sa na základe epidemiologickej anamnézy, klinického a laboratórneho vyšetrenia. V krvi sa stanovujú protilátky proti boréliam. Tieto sa vytvárajú až za 3 - 6 týždňov po prisatí kliešťa. Skoršie odbery nemajú diagnostický prínos, pretože bývajú negatívne.

Prevencia

  • nosenie vhodných odevov s dlhými nohavicami a rukávmi; lepšie sú svetlé farby, kliešťa si ľahšie všimnete
  • odporúčané sú hladké materiály ako vetrovky a šušťáky, ktorými kliešť horšie prenikne; nevhodné sú pleteniny
  • používanie repelentných prostriedkov, postreky často opakujte
  • dôkladná prehliadka celého tela po návrate domov
  • dôležité je včasné odstránenie kliešťa, pretože k prenosu nákazy dochádza až po 36 hodinách sania kliešťa
  • na kliešťa nesiahajte holými rukami, nestláčať!

Odstránenie kliešťa

K odstráneniu zásadne používajte pinzetu! Vhodné je použitie i jednorazových chirurgických rukavíc. Ako prvý krok bude aplikácia dezinfekčného prípravku (alebo Drags Imunu) na kliešťa, najlepšie na báze jódu, ktorý je na kliešte najúčinnejší. Ponechajte pôsobiť po dobu jednej hodiny. Nevhodné je použitie mastí, olejov a vazelín. Pinzetou uchopte kliešťa čo najbližšie ku koži a odstraňujte plynulým ťahom nahor.
Už žiadne skrutkovanie v smere hodinových ručičiek a pod! Po odstránení kliešťa miesto vpichu opäť dezinfi kujte jódovým preparátom. K záverečnému ošetreniu je možné použiť aj masti na jódovej báze a ranku prelepiť náplasťou. Pokiaľ dôjde k odtrhnutiu hlavičky kliešťa, miesto opäť dezinfi kujte a na odstránenie použite sterilnú injekčnú ihlu z lekárne širšieho priemeru (ružová). Pamätajte: čím skôr je kliešť odstránený, tým menšia je pravdepodobnosť nákazy. Ďalšie dni pokračujeme v miestnej aplikácii Drags imunu niekoľkokrát denne.

Klasická liečba boreliózy

Proti tomuto ochoreniu nie je k dispozícii očkovacia látka, očkuje sa len proti kliešťovej encefalitíde. Základom liečby sú antibiotiká. Ako liek prvej voľby sú odporúčané tetracyklínové antibiotiká. V prípade alergie na túto skupinu liekov, u detí do 8 rokov, alebo tehotných a dojčiacich sa miesto tetracyklínov používajú širokospektrálne penicilíny (amoxicilín). Dĺžka liečby by mala byť 14 - 21 dní. Preventívne podanie antibiotík pri každom prisatí kliešťa sa neodporúča s výnimkou tehotných žien.

Lymská borelióza a produkty Energy

Prípravky Energy predstavujú šetrnú alternatívu klasickej medicíny a znižujú riziká niekedy aj závažných nežiadúcich účinkov liekov. Využívajú princípy bioinformácie a biorezonancie, a preto vykazujú oveľa lepšiu účinnosť než jednoduché suplementy.

Lymská borelióza

Preparáty Energy prvej voľby

Drags Imun - nasadiť po prisatí kliešťa, dávka pre dospelého 10 kvapiek po jedle 3x denne. Účinky protizápalové, antimikrobiálne, imunostimulačné.

Regalen - podpora pečeňových funkcií, detoxikácia a odstraňovanie toxických látok súvisiacich s infekciou. Dávka 5 - 7 kvapiek 3x denne.

Probiosan - základné symbiotikum pri nasadení antibiotickej liečby. Tetracyklínové antibiotiká sa berú 2x denne po 12 hodinách. Počas tejto liečby užívať Probiosan 2 kapsule po obede. Neužívať súbežne s dávkou antibiotík. Po ukončení antibiotickej kúry dobrať celé balenie Probiosanu v dávke 1 kapsulu po jedle 3x denne.

Preparáty Energy pre 2. a 3. štádium

V druhom a treťom štádiu ochorenia je vhodné okrem preparátov prvej voľby podávať podľa subjektívnych ťažkostí:

Korolen - príznaky neurologické a psychické. Obrny, parézy, kŕče končatín, bolesti hlavy, závraty. Poruchy koncentrácie a nálad, podráždenosť, depresívne ladenie. Dávka 5 kvapiek 3x denne.

Renol - bolesti kĺbov a chrbtice, opuchy kĺbov, stuhnutosť kĺbov. Bolesti hlavy, atypické svalové bolesti. Zväčšené lymfatické uzliny, zvýšené teploty. Dávka 3 - 5 kvapiek 3x denne.

Stimaral - únava, únavový syndróm, stavy vyčerpanosti. Poruchy sluchu a zraku. Dávka 7 kvapiek 3x denne.

Regeneračné byllinné krémy Pentagramu - podľa príznakov možno nanášať na pokožku Protektin pri pálčivých bolestiach, ďalej na oblasť pečene a žalúdka. Ruticelit je vhodný natierať v srdcovej krajine, na chrbticu, pri svalových bolestiach na celé telo. Pri únavovom syndróme Artrin na celé telo a obličky, pri bolestiach na kĺby.

Spracoval MUDr. Jiří Hanzel