Kategórie produktov

Odber noviniek

Bolesti chrbta - prevencia a liečba

Bolesti chrbta - prevencia a liečba

Bolesti chrbta sú najčastejším ochorením pohybového ústrojenstva. Majú rôznu podobu, od obyčajného funkčného seknutia (v dôsledku preťaženia) až po ťažké vyskočenie medzistavcových platničiek. Tento druh bolesti tvorí najvyššie percento pracovnej neschopnosti. Ide o veľký socioekonomický problém civilizovanej spoločnosti.

Chrbtica je osou tela, jeho základným podporným systémom. Umožňuje vzpriamený postoj, charakteristický v živočíšnej ríši iba pre človeka. Chrbticu tvorí kostený chrbticový kanál, ktorý chráni chrbticovú miechu. Ide o funkčný celok. Skladá sa zo stavcov, ktoré sú medzi sebou spojené medzistavcovými kĺbmi, väzmi, šľachami a svalmi. Stavce oddeľujú medzistavcové platničky.

Medzistavcová platnička (disk) sa zo 70% skladá z vody. Uprostred pevného väzivového prstenca sa nachádza hlienovité jadro, ktoré má za úlohu tlmiť okolitý nápor, preťaženie, otrasy. Pri poškodení prstenca vyskočí jadro do chrbticového kanálu. Nastáva možný útlak nervových štruktúr, väčšinou nervového koreňa, a prichádza bolesť. Celý systém zaisťuje veľkú stabilitu, pohyblivosť a pružnosť chrbtice.

Príčina vzniku bolestí chrbta

  • akútne preťaženie (zdvíhanie bremien)
  • dlhodobé preťaženie jednostrannou záťažou, asymetrická záťaž, svalová disbalancia
  • vyskočenie medzistavcovej platničky
  • nachladnutie (prievan, prechladnutie nôh, celého tela)
  • následok vírusového ochorenia, ochorenie močového systému
  • po úraze, zlomenine stavca (aj v dôsledku osteoporózy)
  • metastázy do chrbtice pri onkologickom ochorení
  • psychická záťaž (dlhodobá, aj akútny stres)
  • depresia, celkové vyčerpanie organizmu
  • iné, niekedy aj závažné ochorenia sprevádzané bolesťami chrbta

Prejavy ochorenia

  • bolesť v ktorejkoľvek oblasti chrbtice, od miernej po krutú
  • zhoršenie bežnej pohyblivosti, niekedy až úplné obmedzenie pohybu

pri vyskočení platničky:

  • často vystreľovanie bolesti do končatiny
  • v horšom prípade až prejavy oslabenia končatiny
  • vznik neinfekčného zápalu v mieste útlaku nervového koreňa
  • v krajnom prípade porucha močenia a sexuálnych funkcií

Klasická liečba

Pri bolestiach chrbta sa používajú lieky zo skupiny nesteroidných antireumatík, analgetiká a lieky na uvoľnenie svalstva (myorelaxancia). Najdôležitejšou liečbou je však aktívny prístup pacienta, cielená rehabilitácia so zácvikom na posilnenie svalového korzetu, naťahovanie skrátených svalových skupín a posilnenie tých oslabených. Fyzioterapia je neodmysliteľnou súčasťou liečby bolestí chrbtice, v spolupráci s lekárom aj mobilizačná a manipulačná liečba. Veľmi dobrý účinok má aj akupunktúra a akupresúra.

Prevencia bolestí chrbta

Pri správne vedenom cvičení na posilnenie svalového korzetu, prevencii nadmernej fyzickej aj psychickej záťaže, prechladnutí, statického preťažovania a v neposlednom rade dodržiavaním pitného režimu, môžeme bolestiam chrbta veľmi úspešne predchádzať.

Bolesti chrbta a prípravky Energy

Prípravky Energy predstavujú veľmi dôležitú možnosť, ako vyriešiť ťažkosti u klientov, ktorí netolerujú antireumatiká, nechcú klasickú liečbu a majú záujem o prevenciu vzniku ťažkostí.

Bolesti chrbta - prevencia, prevajy a liečba

Hlavné prípravky

Renol - harmonizuje dráhu močového systému, s ktorým je energeticky prepojený celý podporný systém. Je teda suverénne najúčinnejším prípravkom pri bolestiach chrbta. V dávke 3x denne 4 kvapky dlhodobo.

Artrin - je veľmi vhodný doplnok na lokálne užívanie, potieranie bolestivých miest, svalov, pozdĺž chrbtice v oblasti dráhy močového mechúra, po zadnej strane dolných končatín, Achillovej šľachy, rovnako nad oblasť obličiek a močového mechúra. Je vhodný aj ako emulzia do kúpeľa – v akútnom stave aplikujeme horúce kúpele nôh s pridaním Artrinu. Lokálne možno krém opakovane použiť vo forme zábalu.

Skeletin - je vhodný na výživu medzistavcových kĺbov, úponov a väzov, 3x denne 2 kapsuly po dobu najmenej 1 mesiaca, event. 3x denne 1 kapsula po dobu 3 mesiacov.

Doplnkové prípravky

Fytomineral - dopĺňa potrebu minerálov a stopových prvkov, užíva sa pri kŕčových stavoch v svalstve a na celkové posilnenie organizmu.

Balneol - využijeme na kúpele mimo akútneho stavu, v akútnom štádiu nie je teplý kúpeľ vhodný.

Cytosan - používame ako zábal vytvorený z obsahu kapsúl zmiešaný s pár kvapkami vody a lokálne aplikovaný na bolestivú oblasť, nie dlhšie než 20 minút. Potom ho zmyjeme a následne natrieme Artrinom.

V prípade, že bolesti vystreľujú aj po bočnej strane dolných končatín, v nadväznosti na užívanie Renolu a Artrinu je možné odporučiť Regalen a Protektin.

Spracoval MUDr. Ivana Wurstová