Kategórie produktov

Odber noviniek

Chrípka - príznaky a liečba

Chrípka - príznaky a liečba

Chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, charakterizované náhlym začiatkom, vysokou horúčkou a celkovými príznakmi. Najmä prudký začiatok a vysoké horúčky ju odlišujú od bežných chorôb z nachladnutia, ktoré sprevádza nádcha, škrabanie v krku a teploty do 38 ºC. Inkubačná doba je krátka a trvá 18  24 hodín. Nekomplikované ochorenie prebieha obyčajne 7 - 10 dní.  Komplikácie chrípky môžu byť primárne - vyvoláva samotný vírus, ktorý spôsobuje najčastejšie vírusový zápal pľúc. Sekundárne komplikácie sa objavujú neskôr a ich pôvodcami sú baktérie typu pneumokoky a stafylokoky.

Pôvodcovia chrípky

Ochorenie vyvolávajú chrípkové vírusy A, B, C. Najčastejší pôvodca ochorenia - vírus A - vyvoláva ochorenie nielen u človeka, ale aj u ďalších živočíšnych druhov (prasatá, vtáky, kone). V minulosti bol zdrojom všetkých veľkých epidémií a pandémií. Vírus typu B vyvoláva menšie, lokálne epidémie s postupným šírením. Typ C postihuje najmä deti. Ochorenie má vo všeobecnosti sezónny charakter.

Zdroj, rezervoár a cesta prenosu

Zdrojom nákazy je človek na konci inkubačnej doby a v prvých dňoch akútneho ochorenia. Vírus je vo veľkom množstve prítomný v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa rozprávaním, kašľaním a kýchaním. Prenos sa deje kvapôčkovou nákazou od chorého k vnímavému jedincovi. Vstupnou branou sú dýchacie cesty.

Vnímavosť

Vnímavosť voči ochoreniu je všeobecná. Najvyššia je u detí a mladých dospelých na jednej strane, u seniorov a chronicky chorých na strane druhej. Chrípka predstavuje zvýšené riziko aj u osôb, ktoré sa liečia na niektoré chronické ochorenia.

Rizikové skupiny ľudí sú:

  • osoby s poruchou imunity (HIV, stavy po transplantáciách, pacienti s liekmi na potlačenie imunity - imunosupresíva)
  • ľudia s chronickým ochorením pľúc (chronická obštrukčná choroba pľúc, asthma bronchiale)
  • ľudia trpiaci chronickou chorobou pečene a obličiek
  • pacienti s ochorením srdca a ciev (ischemická choroba srdca, infarkty myokardu, cievne mozgové príhody)
  • ľudia trpiaci na cukrovku, najmä s nutnosťou užívať inzulín
  • pacienti pobývajúci v liečebni dlhodobo chorých
  • pracovníci v zdravotníctve a ústavoch sociálnej starostlivosti

Priebeh ochorenia

Ochorenie sa začína prudko z plného zdravia. Teploty sú vysoké 38 - 40 ºC, nastupuje zimnica, intenzívne bolesti hlavy, bolesti svalov a kĺbov najmä v oblasti chrbta a dolných končatín. Nápadná je celková únava a vyčerpanie. Prítomné môžu byť aj zažívacie ťažkosti. Postupne počas 1 - 2 dní sa objavuje postihnutie dýchacích ciest: suchý dráždivý kašeľ, pálenie za hrudnou kosťou a bolesti na hrudníku. Nebýva vzácny zápal spojiviek a svetloplachosť. Nápadná únava môže pretrvávať aj mesiac.

Klasická liečba

Nekomplikovaná chrípka si vyžaduje pokoj na lôžku obyčajne 1 týždeň. Nevyhnutný je adekvátny pitný režim a príjem vitamínov. Z liekov sa podávajú medikamenty na teplotu, kašeľ, nádchu a bolesti kĺbov a svalov. V indikovaných prípadoch sa užívajú cielené lieky vyvinuté priamo proti chrípke - tzv. antivirotiká. Sú to látky, ktoré majú schopnosť naviazať sa na vírusy a brániť ich ďalšiemu rozmnožovaniu.

V rámci prevencie je možnosť očkovania proti chrípke. Očkovaciu látku si hradí pacient, iba v prípade seniorov a vymedzených zdravotných indikácií hradí vakcínu príslušná zdravotná poisťovňa. V SR sa za najvhodnejšiu dobu vakcinácie považuje obdobie od polovice septembra do polovice augusta, podľa aktuálnej epidemiologickej situácie. Iba u bakteriálnych komplikácií sa cielene aplikujú antibiotiká. Antibiotiká sú však na primárne vírusové infekcie neúčinné a ich užívanie je chybou!

Alergia a prípravky Energy

Tieto moderné bioinformačné prípravky predstavujú alternatívu, ktorá ponúka celostný, prírodný a šetrný prístup pre pacientov trpiacich na alergiu. Podľa stanovenej diagnózy sa dá pomocou výrobkov Energy eliminovať aj stresová záťaž a stabilizovať psychický stav pacienta.

Chrípka

Prvý krok – účinná detoxikácia

Je základným predpokladom ďalšieho účinného postupu. V prípade sezónnych alergií je vhodné začať detoxikáciu v dostatočnom predstihu pred alergénnym obdobím. Tento krok sa dá preskočiť z časového alebo ekonomického dôvodu, dôrazne ho však odporúčame!

Cytosan – koncentrát humátu draslíka, obohatený o silymarín a kyselinu jantárovú, patrí medzi silné imunostimulanty s výnimočnými detoxikačnými schopnosťami.

Druhý krok – harmonizácia organizmu

Druhým krokom posilňujeme orgány, ktorých sa alergia dotýka najviac. Ich harmonizáciou docielime výrazné zlepšenie stavu. U sezónnych alergií odporúčame začať užívanie najmenej dva až tri mesiace pred začiatkom alergénneho obdobia a zotrvať do jeho skončenia.

Regalen – bylinný koncentrát na posilnenie a regeneráciu pečene a žlčníka.

Tretí krok – akútna starostlivosť

Akútnu starostlivosť odporúčame priamo v alergénnom období alebo tam, kde predchádzajúce kroky nestačia na dosiahnutie želaného efektu.

Peralgin – prírodný produkt obsahujúci výťažky z liečivých rastlín a exotických húb. Základ tvorí rastlina perila krovitá, u ktorej sa preukázal antialergický účinok blokádou sekrécie histamínu. Zabraňuje tým rozvoju alergickej reakcie. Vykazuje účinok ako na respiračné, tak na kožné prejavy alergie. Kombinácia s liekmi na alergiu je možná.

Štvrtý krok – doplnková starostlivosť

Odporúčame ako nadstavbu predchádzajúcich krokov na zmiernenie alebo nápravu predchádzajúcich ťažkostí.

Na starostlivosť o pokožku je určená pätica bylinných krémov. Najsilnejší protizápalový a najmä protisvrbivý účinok má krém Protektin.

Na svrbivé vyrážky, atopický ekzém alebo lupienku blahodárne pôsobí aji hydratačné mlieko Caralotion, ktoré pokožku ošetruje a vyživuje.

Kúpele: Balneol má liečivý základ v rašeline, ktorá sa používa aj pri balneoterapii. Biotermal je kúpeľová soľ z termálneho žriedla Podhájska. Parametre tejto vody sú podobné zloženiu vody z Mŕtveho mora.

Regeneračný postup môže vyvolať aj dočasné zhoršenie stavu, kedy dôjde k tzv. reverznej reakcii. Tá sa môže prejaviť napr. vyrážkou alebo jej prípadným zhoršením, môžu sa objaviť aj náznaky problémov dávno minulých. Tieto „odliečovacie reakcie“ sú dobrou známkou rýchlej a kvalitnej regenerácie. Dôležité je dodržiavať pitný režim!!!

Spracoval MUDr. Jiří Hanzel