Kategórie produktov

Odber noviniek

Kalendár užívania produktov Energy

Kalendár užívania produktov Energy

Okrem EAV merania Supertronicom alebo použitia iných metód, pomocou ktorých sa dá odporúčať užívanie optimálnych produktov Energy, ponúkame užívateľom ďalšiu možnosť - užívanie podľa ročného obdobia. Tento spôsob rozhodovania je vhodný najmä ako prevencia. Najprv treba počítať s infekčnými vplyvmi, ktoré sa nemusia presne viazať na určité mesiace. Napríklad riziko ochorenia na chrípku je obyčajne najväčšie od januára do apríla a od novembra do konca roka. Angína sa môže vyskytovať po celý rok, s maximom v lete. Preto vždy nasleduje odporúčanie pre prípad infekcie. Čísla v zátvorkách udávajú dávkovanie v kvapkách, tobolkách alebo tabletách - ráno, na obed a večer - a najnižší počet dní, keď treba prípravok užívať.

V prípade vírusového ochorenia dýchacích ciest je samozrejme k dispozícii Vironal (5-5-5 počas 7 dní), ktorý vytvára základ odolnosti proti infekcii. Špecificky pôsobí Grepofit (1-1-1, 7 až 14 dní), ktorý dokáže zastaviť už prebiehajúcu infekciu, v pokročilejšom štádiu aspoň zmierniť a urýchliť uzdravovanie. Nemali by sme zabúdať na ošetrenie slizníc pomocou Flavocelu (1-1-1-1-1 počas 3 dní). Pri kašli využijeme Droserin (2x denne 1 týždeň potierať oblasť priedušiek), spolu s Drags imunom v prípade horúčky (5–10 kvapiek 3x denne, minimálne 1 týždeň).

Bakteriálne ochorenie dýchacieho traktu si vyžaduje odlišné regeneračné prípravky. Imunitu opäť posilní Vironal, v rovnakom dávkovaní ako u virózy. Na prebiehajúcu bakteriálnu infekciu je však vhodnejší Renol (5-5-5, 14 dní) alebo King Kong (5-5-5, 14 dní). V pokročilom štádiu choroby možno využiť Drags imun, ktorý pôsobí ako prírodné antibiotikum (v dávke 10 kvapiek do vody po jedle 3x denne po dobu 14 dní). V rekonvalescencii oceníte hojivé účinky toho istého prípravku v dávke do 5 kvapiek 2x až 3x denne po dobu 3 týždňov.

JANUÁR

Začiatok januára je poznamenaný oslavami prichádzajúceho roka. V každom prípade možno využiť Regalen na diétne chyby v tráviacom trakte (5-5-5, 2 až 7 dní). V zimnom období je zaťažený predovšetkým vylučovací systém, ktorý môžeme harmonizovať Renolom (5-0-5, 14 až 21 dní). Nahromadené metabolity sa dajú odstrániť kúpeľmi v Balneole (2x týždenne po dobu 14 až 21 dní) alebo detoxikáciou pomocou Cytosanu (0-0-1, 3 týždne). Z krémov prichádza do úvahy Ruticelit pri problémoch so zlým prekrvením nôh a Protektin ako ochrana tváre pred slnečným žiarením na horách.

FEBRUÁR

V tomto mesiaci vrcholí zaťaženie nášho organizmu metabolitmi kvôli zníženému prísunu vitamínov v prirodzenej strave. Vhodným doplnkom je Flavocel (1 tableta denne až 1x za 2 dni počas 3 týždňov). Nahromadenie kyslých metabolitov v tele pomôže zvládnuť jednak Cytosan (1-0-1, 3 týždne), Flavocel (1-0-0, 3 týždne), Fytomineral (5-5-5 do 2 dcl vody po dobu 3 týždňov), a tiež kúpele v Balneole (minimálne 2x týždenne 15 minút). Vo všeobecnosti nám s vylúčením metabolitov pomôže Renol (5-5-5, 2 až 3 týždne). Odporúčanie krémov sa rozširuje o Artrin, pretože nahromadené splodiny (metabolity) zvýšenou mierou zaťažujú kĺbový systém.

MAREC

Patrí medzi prvé jarné mesiace, čo má vplyv na zlepšenie nálady (je dlhšie svetlo a skracuje sa noc), ale čo sa zdravia týka patrí medzi najrizikovejšie mesiace v roku. Nastupuje fenomén, alebo lepšie povedané, syndróm jarnej únavy. Z nášho pohľadu nejde o nedostatok vitamínov, ale skôr o znížené pH (zvýšená kyslosť) nášho tela. Ďalšou a oveľa častejšou príčinou problémov sú jarné vírusové infekcie, ktoré provokujú zvýšenú tvorbu protilátok. Je to energeticky veľmi náročný proces, a preto sa prejavuje nedostatkom energie a únavou - aj keď človek nemusí mať žiadne výnimočné klinické príznaky. V našich súčasných stredoeurópskych podmienkach všetci bojujeme s vírusmi, proti ktorým si naše telo vytvára protilátky, niekedy s väčším, inokedy s menším úspechom.

Marec je mesiac, keď sa vplyvom ročnej periodicity strieda pokles protilátkovej imunity so vzostupom bunkovej imunity. Pri týchto zmenách prichádza celkové oslabenie. V tomto období sa preto darí chorobám z nachladnutia a časté býva aj šírenie chrípkovej epidémie. Tento rizikový čas pokračuje ešte v apríli. Preventívne môžeme použiť rovnaké prípravky ako vo februári, ak sme ich v minulom mesiaci nepoužívali.

Na prechodné obdobie od zimy do jari je inak vhodný Gynex - pre ženy aj pre mužov (5-0-5, 3 týždne). Vrcholí zaťaženie organizmu metabolitmi, ktoré prejavujú aj miernu toxicitu. Nastáva čas pre očistné kúry so zreteľom na činnosť pečene. Tu je nenahraditeľný Regalen (5-0-5, 3 týždne) a Cytosan (0-0-1, 1. týždeň, 1-0-1, 2. týždeň, 1-1-1, 3. týždeň). Z krémov možno odporučiť Cytovital, vrátane kompletnej kozmetiky, a telové mlieko Caralotion. Na podporu všeobecnej imunity odporúčame Vitamarin (1-0-1, 2 týždne) a King-Kong (5-5-5, 3 týždne).

APRÍL

Vo všeobecnosti platí odporúčanie ako na marec, podobnosť týchto mesiacov sa odlišuje len priebehom vývoja počasia. V apríli by sme sa už mali začať chystať na teplé dni leta. Preto je dobré v predstihu pripravovať cievny systém. Ideálnym prostriedkom pre ľudí s predispozíciou k cievnym problémom je Celitin (1-0-1, 3 týždne), v závere apríla odporúčam Korolen (5-0-5, 3 týždne). Začína sa obdobie jarných infekcií sprevádzaných únavovým syndrómom alebo depresívnymi stavmi, a na tie je osvedčeným prostriedkom Stimaral (7-7-0, 14 dní). V tomto období vrcholí záťaž mikroflóry hrubého čreva metabolitmi. Zároveň sa menia vonkajšie klimatické podmienky v prospech nárastu plesní na povrchu a vo vnútri tela, predovšetkým v  hrubom čreve. Na vnútorné použitie poslúži Probiosan, ktorý pomôže optimalizovať prostredie hrubého čreva na vznik správnej mikroflóry. Tento prípravok zvyšuje okrem iného aj všeobecnú imunitu, jednak normalizáciou mikroflóry, ale aj priamym pôsobením extraktu z riasy rodu Chlorella na imunitný systém. Z krémov je možné uvažovať o využití Droserinu alebo Protektinu.

MÁJ

Nastáva veľmi premenlivé obdobie. Prevažujú teplé a slnečné dni, ktoré sa však často striedajú s mrazom a dažďom, objavujú sa prvé búrky. Ide o prechodné obdobie, a prvá voľba preto padá na Gynex (5-5-5, 2 až 3 týždne), prípravok posilňujúci adaptáciu nášho organizmu na klimatické a psychosociálne zmeny. V čase pred búrkami je možné jednorazovo použiť Regalen (10 kvapiek 1 až 3 aplikácie).

V máji pokračujeme s ozdravovaním mikroflóry hrubého čreva pomocou Probiosanu. Ľudia s predispozíciou k cievnym problémom preventívne ošetrujú cievy Korolenom alebo Celitinom, ak to neurobili už v apríli. Z krémov bude vhodný Protektin aplikovaný na miesta vystavené ostrému jarnému slnku. Po zime je naša pokožka nedostatočne chránená pigmentom a Protektin chráni jej zárodočné vrstvy pred najnebezpečnejšou zložkou spektra ultrafialového žiarenia. Odporúča sa používať lokálne, počas celého leta napríklad na materské znamienka a iné pigmentové anomálie pokožky. Na ošetrenie kože po opaľovaní použijeme Cytovital alebo Caralotion.

JÚN

Patrí k najteplejším mesiacom v roku, čo znamená záťaž pre cievny systém spolu s jeho výkonným orgánom, srdcom. V tomto období už nie je možné v regeneračnej kúre preventívne pôsobiť na cievy, pretože hrozí reverzná reakcia, ktorá môže byť veľmi nepríjemná. Preto volíme Korolen len na akútne stavy, a to na krátky čas. V prípade srdcových problémov použijeme 5 až 10 kvapiek jednorazovo alebo maximálne po dobu 3 dní. Celitin je možné užívať bez obmedzení.

Koncom júna sa objavujú epidémie hnisavej angíny, preventívne aj liečebne môžeme aplikovať Vitamarin (1-0-1, 2 týždne). Jeho účinok podporíme podávaním Renolu (v prevencii 5-0-5, terapeuticky 7-7-7 po dobu 1 až 2 týždňov). Z krémov je možné využiť Protektin pri nadmernom opaľovaní citlivých miest (materské znamienka, biele škvrny na koži – vitiligo, a pod.) a Ruticelit na ošetrenie pokožky pri nadmernom sčervenaní kože. Artrin je vhodný pri nebezpečenstve vzniku pľuzgierov a Droserin alebo Cytovital na celkovú regeneráciu kože. Veľmi vhodné je aj telové regeneračné mlieko Caralotion, ktorému by som v tomto období dal prednosť v prevencii pred ostatnými krémami.

JÚL

Pokračuje veľmi teplé počasie, ktoré môže pokaziť medardovské obdobie „monzúnových“ dažďov. V tomto mesiaci môžeme voliť z prípravkov uvedených na jún. Vrcholí výskyt letných angín a na regeneráciu všetkých vnútorných orgánov a kože potrebujeme stavebný materiál v podobe nenasýtených mastných kyselín. Optimálnou voľbou je Vitamarin, najmä v prípadoch, keď sa v jedálnom lístku vyhýbate rybám. Potom užívame 1 tobolku 2x denne po dobu 3 týždňov. V prípade dažďov prichádza vzhľadom k zvýšenej záťaži na vylučovací systém na rad aj Renol, inak typický pre zimné mesiace. Svoje dokáže aj pravidelný kúpeľ v Balneole. Odporúčanie krémov zostáva rovnaké až do konca letných prázdnin. Cez leto je typická zvýšená tvorba voľných radikálov vo vnútri tela. Preto je namieste urobiť ďalšiu očistnú kúru pomocou Cytosanu (ak je to prvá kúra v tomto roku, odporúčam 1. týždeň 0-0-1, 2. týždeň 1-0-1, 3. týždeň 1-1-1, v prípade už opakovanej očistnej kúry 1-1-1 po dobu 1 až 2 týždňov). Môže pomôcť aj Flavocel (1-0-1, 1 týždeň) pre vysoký obsah flavonoidov.

AUGUST

Pomaly sa končí veľmi teplé obdobie leta, ráno už býva chladno, pokračuje doba občasných letných búrok. Pre citlivé osoby je vhodnou jednorázovou prevenciou proti zhoršeniu zdravotného a psychického stavu pred búrkou Regalen (7 kvapiek 1 až 3x denne). Po návrate z dovolenky v zahraničí, najmä z oblasti tropického a subtropického pásma, existuje zvýšené riziko parazitických ochorení. Vhodným prostriedkom je v týchto prípadoch Gynex (7-7-7, 2 týždne) a Drags imun (10-10-10 kvapiek do vody po dobu minimálne 14 dní).

Častým prejavom je tvorba oparov po návrate z dovolenky od mora. Už pred príchodom do našich podmienok treba pripraviť imunitný systém na zvýšenú záťaž. Pomôže Vironal (5-5-5, 1 týždeň v prevencii), po objavení sa herpetických výkvetov potom tekutý púder v podobe ktorejkoľvek zubnej pasty Energy. Najlepšie skúsenosti sú so Silixom. Rýchlo vysuší a má aj terapeutické schopnosti. Na už zanedbaný herpes použijeme Audiron a vnútorne Gynex (5-5-5, 1 týždeň). Po odznení akútneho oparu zregenerujeme pokožku pomocou kombinácie Droserinu a Cytovitalu. Ak sme to neurobili už v júli, bojujeme proti tvorbe voľných radikálov pomocou Cytosanu.

SEPTEMBER

Tento mesiac je poznamenaný nástupom detí do škôl. Študenti, ktorí sa schádzajú za vzdelaním z celej republiky, väčšinou prinášajú so sebou infekcie z rôznych častí krajiny. Preto je na začiatku školského roku vhodné posilniť imunitný systém pomocou Vironalu (7-7-7, 1 týždeň) alebo ešte lepšie Stimaralu (9-9-0, 1 až 2 týždne), lebo ten navyše pomáha zlepšiť koncentráciu, prispieva k jednoduchšiemu učeniu a ukladaniu do pamäte.

Máme poslednú príležitosť normalizovať cievny systém pomocou Korolenu (5-5-5, min. 14 dní) alebo užívaním Celitinu (1-0-1, 3 týždne). Koniec septembra je v znamení prechodu ročného obdobia. Na zlepšenie adaptability organizmu je najlepší Gynex (5-0-5, 3 týždne), z krémov opäť Cytovital a Droserin, ktorý použijeme ako podkladový aj pre ostatné krémy Energy alebo iné kozmetické výrobky.

OKTÓBER

Pokračujeme v aplikácii Gynexu. Na posilnenie imunity v nadchádzajúcom období je vhodný King Kong (5-0-5, 3 týždne) a Vitamarin (0-0-1, 3 týždne). Koniec októbra môže byť rizikový pre nástup vírusových ochorení horných dýchacích ciest. Mali by sme mať pripravený Grepofit, ktorý špecificky posilňuje odolnosť (1-0-1, 1 až 2 týždne). Z krémov bude vhodný zrejme Artrin na reumatické ťažkosti a bolesti kĺbov a po námahe. Unaveným nohám pomôže Ruticelit v oblasti lýtok.

NOVEMBER

Patrí k najrizikovejším mesiacom v roku. V tele sa strieda výkonnosť protilátkovej imunity s výkonnosťou imunity bunkovej. V tomto čase sa najviac šíria infekcie, vrátane plesňových. Treba normalizovať mikroflóru hrubého čreva pomocou Probiosanu (1-0-1, 1 týždeň) a doplniť hladinu mikroprvkov na aktivovanie všetkých enzymatických systémov - dokáže to Fytomineral (7-7-7, do 2 dcl vody 3 týždne). Pokračujeme v aplikácii King Kongu, prípadne Renolu (5-0-5, 3 týždne). Vzhľadom na šírenie ochorení dýchacích ciest pomôžeme odolnosti pľúc Vironalom (7-7-7, 1 týždeň), prípadne Grepofitom (1-1-1, 1 týždeň). Svoje miesto v prevencii nájde aj Drags imun (5-5-5 do vody, 1 týždeň). Z krémov môžeme pokračovať s Artrinom, na oblasť pŕs aplikujeme Droserin. S kĺbovými problémami môže pomôcť aj Protektin.

DECEMBER

Tento mesiac spájame s predvianočným zhonom a najkratšími dňami v roku. Výsledkom je vysoká psychická záťaž, po ktorej nasleduje vyčerpanie. Vhodným prostriedkom na zlepšenie stavu alebo prevenciu bude Stimaral (7-7-0, 1 týždeň) a pri dlhodobejšom strese Gynex (7-7-7, 1 týždeň). S očisťovaním zažívacieho traktu je možné pokračovať pomocou Cytosanu (1-0-1, 3 týždne), potom užívať Probiosan (1-0-1, 1 týždeň). Z regeneračných prostriedkov je najvhodnejší Renol (5-5-5, 3 týždne). Po Vianociach poznamenaných väčšinou diétnymi chybami prichádza na rad Regalen (5-5-5, podľa potreby, väčšinou do 1 týždňa). V tele sa hromadia kyslé metabolity, čo môže podstatnou mierou upraviť kúpeľ v Balneole. Vhodným pomocníkom môže byť aj Flavocel (1-0-0, 1 až 2 týždne). Krémy majú mať v tomto období skôr ochranný účinok. Treba myslieť na nohy v zimnej nepriedušnej obuvi - uplatní sa Protektin. Ten ochráni aj citlivú pleť pred silným ultrafialovým žiarením na horách. Na ošetrenie tváre a zlepšenie prekrvenia pokožky sa bude hodiť Ruticelit. Určite ho oceníte po dlhodobom pôsobení mrazivého vetra a pri omrzlinách na tvári, ale aj na rukách a nohách.

Na záver chcem pripomenúť, že nie je nutné využívať všetko podľa uvedeného odporúčania - treba si vybrať podľa momentálnej situácie, prípadne podľa okamžitej potreby. Odporúčania sú orientačné, pomôžu lepšie zvážiť voľbu regeneračného prostriedku. Platia pre zdravých ľudí, v prípade akýchkoľvek problémov je nevyhnutné vyberať prípravok podľa zdravotného stavu. V takých prípadoch ochotne pomôžu vyškolení poradcovia v Kluboch Energy, či už podľa vlastných skúseností, alebo pomocou testovania na EAV prístrojoch ako je napríklad Supertronic.

Spracoval MVDr. Lubomír Chmelař, PhD.