Kategórie produktov

Odber noviniek

Diabetes Mellitus - príznaky a liečba cukrovky

Diabetes Mellitus - príznaky a liečba cukrovky

Diabetes Mellitus (DM, cukrovka alebo úplavica cukrová) je závažné metabolické ochorenie charakterizované chronickou hyperglykémiou (zvýšenou hladinou cukru v krvi), s poruchou metabolizmu cukrov, ktoré je spôsobené nedostatočnou syntézou alebo sekréciou (vylučovaním) inzulínu, zníženým účinkom inzulínu na bunky alebo oboma spôsobmi. Príčinou hyperglykémie je narušený vstup glukózy do buniek.

Diabetes spolu s obezitou patrí k celosvetovo najrozšírenejším ochoreniam. V súčasnej dobe je celosvetový počet diabetikov odhadovaný na 190 miliónov a podľa niektorých expertov dosiahne v roku 2014 počet 320 miliónov. K 31. 12. 2008 sa pre diabetes liečilo v ČR 760 470 osôb, z toho 92,8% pacientov liečených pre DM II. typu. Počet liečených diabetikov v ČR každým rokom mierne stúpa.

Delenie podľa spôsobujúcej príčiny

  • DM I. typu je autoimúnne ochorenie, ktoré vzniká deštrukciou Langerhansových ostrovčekov pankreasu po imunologickom stimule a vedie postupne k úplnej strate produkcie inzulínu.

  • DM II. typu je zapríčinený poklesom produkcie inzulínu a rezistenciou bunkových receptorov voči inzulínu, pričom sú vždy zastúpené oba mechanizmy, líšia sa len stupňom poruchy.

Príčiny vzniku diabetu

DM I. typu sú to najčastejšie

  1. faktory vonkajšieho prostredia - pravdepodobný vplyv proteínu kravského mlieka, predpoklad ochranného vplyvu dlhodobého dojčenia
  2. genetické príčiny
  3. vírusové infekcie - často sa objavuje u detí po osýpkach, ovčích kiahňach

DM II. typu

  1. genetické vplyvy - iné ako u DM I
  2. obezita
  3. nedostatočná pohybová aktivita
  4. fajčenie
  5. stres

Skupina rizikových faktorov, ktoré sa často vyskytujú spoločne a ktoré vedú predčasne k rozvoju aterosklerózy a diabetu II. typu, je nazývaný súhrnným názvom metabolický syndróm, ktorý predstavuje významný prozápalový, prokoagulačný (zvyšujúci zrážanlivosť krvi) a proaterogénny (spôsobujúci kôrnatenie tepien) stav. Zahŕňa poruchu metabolizmu tukov, zvýšenie hladiny kyseliny močovej, abdominálnu (brušnú) obezitu, hypertenziu, hyperglykémiu.

Príznaky diabetu

Rozvinuté príznaky diabetu zahŕňajú smäd, polyúriu (časté močenie), polydipsiu (častá potreba pitia) as nimi spojenú vystupňovanú únavu. Niekedy býva prítomné nechutenstvo a hmotnostný úbytok. Inokedy, najmä v začiatku rozvíjajúceho sa ochorenia, môžu byť príznaky nevýrazné, pacient ich nemusí považovať za dôležité a ľahko ich prehliada. Preto je zrejme mnoho diabetikov II. typu nediagnostikovaných, neliečia sa a choroba nepozorovane postupuje. Diagnóza potom môže byť stanovená až pri závažnej komplikácii (napr. infarkt myokardu).

Diagnostika

Hladina cukru, teda glykémie, rovnajúca sa alebo vyššia ako 11,1 mmol / l (nalačno alebo po jedle) pri jednom vyšetrení, pri opakovaných hodnotách glykémie 5,6 - 6,99 nalačno je vhodné prevedenie oGTT - orálneho glukózového tolerančného testu.

Klasická liečba diabetu

A) Nefarmakologická liečba

Nefarmakologická liečba tvorí neoddeliteľnú súčasť liečby všetkých diabetikov, teda aj diabetu I. typu. Zahŕňa jednak režimové opatrenia, tj voľbu vhodnej fyzickej aktivity, zákaz fajčenia, jednak diétne opatrenia, ktoré sú volené individuálne s ohľadom na vek, pracovné zaradenie, ale aj typ použitej farmakologickej liečby. K dispozícii sú edukačné brožúry.

B) Farmakologická liečba

DM I. typu - inzulinoterapia, liečba tohto typu diabetu patrí do rúk odborníka (diabetológa)

DM II. typu - perorálne antidiabetiká (PAD) s rôznym typom účinku:

  • zvyšujúce citlivosť tkanív na inzulín - biguanidy (metformín), glitazóny
  • zvyšujúce sekréciu inzulínu - zlepšenie uvoľňovania inzulínu zo sekrečných beta-buniek pankreasu (deriváty sulfonylmočoviny, napr. glimepirid)
  • inkretíny (látky hormonálnej povahy s veľkou budúcnosťou v liečbe DM II) - látky telu vlastné, ktoré regulujú činnosť pankreasu

Diabetes a prípravky Energy

Prípravky Energy predstavujú významný doplnok klasickej liečby diabetu, predovšetkým z hľadiska harmonizačných procesov a svojho pozitívneho pôsobenia v oblasti minerálneho hospodárstva organizmu a ovplyvnenie oxidačnoredukčných dejov, ktoré spôsobujú postihnutie cievnej steny s vyššie uvedenými závažnými komplikáciami.

Hlavné produkty

Gynex - bylinný koncentrát s vyváženým účinkom na hormonálny systém a priaznivo ovplyvňujúci činnosť pankreasu, žalúdka a ďalších častí tráviaceho systému s ohľadom na ich metabolické a hormonálne funkcie. Obmedzuje tiež chuť na sladké jedlá. Dávkovanie 3x denne 5 kvapiek.

Barley (mladý jačmeň) - významný zdroj vitamínov, minerálov a enzýmov s významným antioxidačným a protizápalovým účinkom s laboratórne preukázateľným poklesom hladín CRP (C reaktívny proteín - marker zápalovej aktivity). Efekt tiež v rámci prevencie vzniku krvných zrazenín. Dávkovanie - 3x denne 1 lyžičku prášku rozpustenú v 2 dl vody, najlepšie 20 minút pred jedlom.

Fytomineral - koncentrovaný koloidný roztok minerálov, ktoré sú potrebné pre správny priebeh biochemických pochodov v bunkách. Zvláštny význam pre metabolizmus cukrov majú prvky chróm, vanád a zinok. Dávkovanie 30 kvapiek denne.

Doplnkové produkty

Probiosan - prípravok obsahujúci 2 druhy probiotických baktérií s prebiotikom inulínom a sladkovodnou riasou chlorellou, zlepšujúce tráviace pochody a pozitívne ovplyvňujúce črevnú sliznicu, vrátane imunitných funkcií. Dávkovanie 2x denne 1 kapsula.

Vitamarin - olej z ryby Engraulis japonicus bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Tie majú stabilizačný vplyv na cievnu stenu, pôsobia imunomodulačne, ovplyvňujú priaznivo bunkové membrány, a dokonca môžu ovplyvňovať expresiu génov. Má veľký význam v boji proti rozvoju komplikácií diabetu. Dávkovanie 3x denne 2 kapsuly.

Flavocel - pôsobí ako antioxidant a prevencia proti vzniku krvných trombov (zrazenín). Ochraňuje cievnu stenu, a tým bráni rozvoju najzávažnejších komplikácií diabetu. Dávkovanie 2x denne 1 tableta.

Spracovala MUDr. Jana Haltmarová