Na prípravu 2 bochníkov budeme potrebovať
- 450g hrubej bielej múky
- 200g ražnej múky
- 30g konopného proteínu
- 2 lyžičky soli
- 7g sušeného droždia
- 1 a ½ polievkovej lyžice medu
- 200g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
Spôsob prípravy
- Vo veľkej mise zmiešame obe múky, konopný proteín a soľ. V strede urobíme jamku.
- Droždie aktivujeme v malej miske zmiešaním s medom a 230 ml teplej vody. Zmes kvasiniek vlejeme do jamky s múkou a necháme 15 minút stáť.
- Do misy pridáme ďalších 230 ml vody a postupne vmiešavame múku, miešame až vytvoríme mäkké cesto, ktoré sa nelepí.
- Na ľahko pomúčenej kuchynskej doske cesto obraciame a miesime asi 10 minút, kým cesto nie je hladké.
- Pridáme vlašské orechy a miesime ďalšie 2 - 3 minúty a potom odložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Potom cesto znovu miesime asi 2 minúty a rozdelíme ho na dve polovičky. Každú z nich vytvarujeme do tvaru bochníka a položíme na plech na pečenie. Prikryjeme a necháme opäť kysnúť 1 a ½ hodiny.
- Predhrejeme rúru na 220°C.
- V hornej časti každého bochníka urobíme tri rezy a pečieme po dobu 15 minút. Potom znížime teplotu rúry na 190°C a ďalej pečieme 20 - 30 minút, až kým pri zaklepaní na bochník nepočujeme dutý zvuk.
- Necháme vychladnúť na mriežke.
Autor - Joy Skipper je kvalifikovaná nutričná terapeutka s viac než 20 ročnými skúsenosťami v potravinárskom priemysle, s tvorbou receptov a knižných kuchárok, a servírovaním jedál pre televíziu a fotografovanie. Joy bola tiež semifinalistom v show Masterchef na BBC. Jej publikácie zahŕňajú tipy pre odšťavovače, na olovranty, taliansku rýchlu kuchyňu a rýchlu a zdravú slávnostnú kuchyňu.