Kbd50z
Raw sušené fermentované nepražené kakaové bôby z vzácnej odrody kakaovníka Criollo z Peru, zbavené vonkajšej šupky a podrvené na menšie kúsky. Sú základnou surovinou pre výrobu čokolád a bohaté na minerály najmä magnézium, železo, tuky, vlákninu a bielkoviny. Obsahujú množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov, antistresových a antidepresívnych zlúčenín na dobrú náladu a jasnú myseľ.
Skladom / min. trvanlivosť 30.4.2026, posledné 2 kusy
Pozor: skladom posledné kusy
Dátum dostupnosti:
Nákupom tohto produktu môžete získať vernostné body v počte 16 bodov. Ak Váš košík bude obsahovať celkom 16 bodov potom ich môžete premeniť na zľavový kupón s hodnotou 0,80 €.
Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.
Kakaové bôby tropického stromu kakaovníka, ktorého domovom je Stredná a Južná Amerika sú základnou surovinou pre všetky čokolády a indiáni o nich hovoria ako o "pokrme bohov". Kakaové bôby nabité antioxidantmi, množstvom vitamínov a minerálov sú výborným prostriedkom, ako telu dodať veľké množstvo energie, dobrú náladu, jasnú myseľ a ako podporiť zdravý životný štýl. Obsahujú viac než 300 identifikovateľných chemických zlúčenín, množstvo prírodných anti-stresových a anti-depresívnych zlúčenín, vrátane Serotonínu, Tryptofanu, Anandamidu a Dopamínu. Najlepšia čokoláda a kakao sú vyrobené z kakaových bôbov, z ktorých nebolo vylisované kakaové maslo alebo bolo len čiastočne. Najlepšie čokolády na svete obsahujú nielen čistú prírodnú kakaovú hmotu, ale sú obohatené ešte prídavkom kakaového masla. Čokoláda je potom neobyčajne jemnej chuti a veľmi výživná. Najlepšie sú, samozrejme, minimálne spracované, horké čokolády, s čo najväčším obsahom kakaa. Kakao je považované za najkomplexnejšiu stravu na Zemi.
Rozdiel medzi drvenými a celými (nelúpanými) kakaovými bôbami je, že pred podrvením sa kakaové bôby zbavia vrchnej horkastej šupky. Drvené kakaové bôby sú vo výsledku tým pádom o niečo menej horkasté.
Zo všetkých potravín obsahujú zrná kakaovníka najvyššiu koncentráciu ľahko vstrebateľných antioxidantov, ktoré sú schopné dostať sa k bunkám v priebehu pol hodiny. Antioxidačná schopnosť kakaa je dobre známa, ale tradičná výroba čokolády s mliekom blokuje antioxidanty. Vzhľadom k tomu, surové kakaové bôby neobsahujú žiadne mliečne komponenty čím je antioxidačná schopnosť výrazne vyššia. Antioxidanty ničia voľné radikály vznikajúce v ľudskom organizme a tým posilňujú imunitný systém, regeneráciu buniek a tiež pomáhajú chrániť srdce, cievy, mozog, obličky, oči a iné tkanivá. Chráni našu DNA pred poškodením, organizmus pred vírusmi, nádormi, pred starnutím a inými chorobami.
Zvýšením hladiny určitých neurotransmiterov kakao podporuje pozitívnu, mladú a jasnú myseľ. Kakao stimuluje sekréciu endorfínov (hormónov šťastia) navodzujúce príjemný pocit, ktorý zažívajú športovci po podaní dobrého výkonu. Fenyletylamín v kakaových bôboch je rovnakým fenyletylamínom, ktorý sa vytvára v mozgu, keď sme zamilovaní. Anandamid je známy ako "chemikália štastia", pretože je produkovaný mozgom, keď sa cítime úžasne a plný šťastia. Kakao obsahuje N-acylethanolamíny, ktoré dočasne zvyšujú úroveň anandamidu v mozgu. Preto nám kakao dáva pocit blaženosti a uvoľnenia.
Je to najlepší, našim organizmom dobre vstrebateľný zdroj horčíka, železa, draslíka, chrómu a vápnika. Je aj jedným z najlepších dodávateľov mangánu, zinku a medi. Obsahuje vitamíny A, E, vitamíny skupiny B a je aj jedným z najlepších zdrojov vitamínu C (v čokoláde ale už nie je obsiahnutý - ničia ho vysoké teploty v procese výroby). Surové kakao obsahuje tiež mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Z nich je potrebné sa zmieniť o tryptofáne, ktorý zvyšuje produkciu serotonínu, látky zodpovednej za dobrú náladu a dodávajúcej pocit spokojnosti a šťastia. Kakao je teda veľmi účinnou zbraňou v boji so stresom a depresiou.
Použitie: Môžete ich jesť samotné, výborne však chutia s rôznym ovocím (sušeným, čerstvým) alebo s orechmi. Ľahko horká chuť, ktorú cítime na začiatku sa po chvíli zmení na nezameniteľnú, ničím nerušenú chuť pravej čokolády. Po užití vytlačte prebytočný vzduch a zatvorte.
Drvené kakaové bôby sú ideálnym doplnkom šalátov (ovocných i zeleninových), dodávajúcim im lahôdkovú chuť. Môžu byť tiež súčasťou müsli, kukuričných plátkov, ovsenej kaše, ryžových nákypov, palaciniek a pod. Môžu sa použiť ako ozdoba rôznych dezertov, pečiva, cukrárskych výrobkov, zmrzlinových pohárov. Mleté sa môžu miešať s jogurtom alebo môžu byť použité na prípravu nápojov - teplého kakaa alebo studených koktailov. V Mexiku sú veľmi populárne kakaové bôby v mede.
Obsah: 500g sušených, nepražených, drvených kakaových bôbov z kakaovníka (Theobroma cacao) vzácnej odrody Criollo z ekologického pestovania Peru. 100% produkt v BIO/organickej kvalite bez umelých farbív, plnív, spojív, konzervačných látok a iných prísad, bez GMO, v svetlu nepriepustnom, znovu uzatvárateľnom ZIP obale. Neobsahuje lepok (glutén), vhodný pre celiatikov, vegetariánov, vegánov a vitariánov.
Priemerné výživové hodnoty na 100g: Energia 570.4kcal /2377kJ, bielkoviny 12.6g, tuky 52g (z toho nasýtené mastné kyseliny 33.01g), sacharidy 0.2g (z toho cukry 0.2g), vláknina 25.6g, sodík 0.175g.
Krajina pôvodu: Peru - Južná Amerika
Produkt nie je určený k používaniu ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Produkt nie je určený pre deti do 3 rokov. Tehotné a dojčiace ženy, ľudia so zo závažnými chorobami (napr. kardiovaskulárne choroby, pacienti po transplantácii) sa o užívaní produktu poraďte s lekárom. Po užití vytlačte z balenia prebytočný vzduch a skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
UPOZORNENIE: Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Bez lepku | áno |
Bez GMO | áno |
Forma | drvené bôby |
BIO kvalita | áno |
Vegan | áno |
RAW | áno |
Obsah | 500 g |
Krajina pôvodu | Peru |