Kkc50z
Kokosový cukor pochádza z nektáru kvetov kokosových paliem, je nerafinovaný s príjemnou karamelovou chuťou. Predstavuje zdravšiu alternatívu bežného bieleho a hnedého cukru s nízkym glykemickým indexom GI 35, čo ocenia najmä diabetici. Má vysoký obsah živín, obzvlášť vysoký obsah draslíka, horčíka, zinku a železa.
Skladom / min. trvanlivosť 28.2.2025
Pozor: skladom posledné kusy
Dátum dostupnosti:
Nákupom tohto produktu môžete získať vernostné body v počte 6 bodov. Ak Váš košík bude obsahovať celkom 6 bodov potom ich môžete premeniť na zľavový kupón s hodnotou 0,30 €.
Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.
Kokosový cukor je čoraz obľúbenejšie prírodné, nerafinované sladidlo príjemnej karamelovej chuti s nízkym glykemickým indexom (GI 35) získavané zo sladkej šťavy - nektáru kvetov kokosovej palmy (Cocos nucifera). Je to jedna z najplodnejších a rozšírených rastlín vo svete, ktorá rastie na ostrovoch a pobrežných oblastiach, vo väčšine tropických podnebiach. Najväčšími producentmi kokosového cukru sú Filipíny a Indonézia. Nami ponúkaný kokosový cukor pochádza z ostrova Jáva v Indonézii, kde vysoká vlhkosť a dostatok zrážok poskytujú vynikajúce podmienky pre rast. Na rozdiel od iných rastlín, z ktorých sa vyrába cukor, kokosové palmy rastú v rôznom pre živočichy podpornom prostredí, ktoré prospieva ekosystému. Kokosová palma je historicky často označovaná ako "strom života", v dôsledku jej schopnosti pokryť všetky aspekty života: jedlo, pitie, lieky, prístrešia, nástroje a dokonca aj oblečenie. Navyše dopyt po kokosových produktoch ponúka živobytie malým poľnohospodárskym komunitám. Regióny južnej a juhovýchodnej Ázie používajú kokosový cukor po generácie, začlenením do tradičných pokrmov ako každodenné sladidlo.
Podľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo je kokosový cukor jedným z najviac udržateľných sladidiel vo svete. Na hektár sa vyprodukuje až o 75% viac kokosového cukru v porovnaní s trstinovým cukrom. Kokosová palma dorastá bežne do výšky asi 30 metrov a dožíva sa až 80 rokov. Zaujímavosťou je, že narozdiel od väčšiny rastlín, kokosové palmy produkujú sladkú šťavu po celý rok, sú teda vždy v sezóne. Každý strom môže priniesť v priemere dva litre šťavy denne. Ak sa odoberie sladká šťava (nektár) z kokosových kvetov, neurodia sa kokosové orechy, tým pádom nie je ani kokosový olej či kokosová múčka. Z toho dôvodu sa vysádzajú kokosové palmy určené na výrobu kokosového cukru.
Kokosový cukor je oveľa bohatší na obsah živín ako všetky ostatné komerčne dostupné sladidlá. Je to obzvlášť vysoký obsah draslíka, horčíka, zinku a železa (podobne ako kokosová voda) a je prírodným zdrojom vitamínov B1, B2, B3, B6 a C. Je taktiež veľmi bohatý na ďalšie minerály a enzýmy, ktoré pomáhajú k pomalému vstrebávaniu do krvného obehu. Kokosový cukor má nízky glykemický index GI 35 čo je dobré pre ľudí s diabetom typu 1 aj 2. Pre porovnanie med má GI 55 a trstinový cukor GI 50. Čím vyšší glykemický index (GI) potravina má, tým rýchlejšie sa cukor v potravine do organizmu vstrebáva a výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, čo rýchlo vedie k pocitu hladu.
Vyrába sa prírodnou cestou, čo znamená, že sa nerafinuje, nefiltruje a neobsahuje žiadne konzervačné látky. Aby bolo možné sladký nektár z kokosovej palmy odobrať, farmári musia najprv za použitia veľkej sily a zručnosti vyliezť na jej vrchol. Kvety narežú a šťavu nechajú odtiecť do bambusových nádob alebo do prázdnych škrupín kokosových orechov. Odber šťavy prebieha zvyčajne ráno. Tradičnou technikou výroby sa potom pomaly zahrieva vo veľkých otvorených nádobách, čím sa postupne odparuje voda až sa priehľadná kvapalina zmení v hustý sirup. Ten sa nechá vychladnúť do pevnej pasty/hmoty, ktorá v závislosti na karamelizácii môže byť až veľmi tmavohnedej farby. Hmota ďalej putuje do spracovateľského strediska kde sa granuluje. Výsledné kryštáliky cukru sa sušia, preosievajú a starostlivo kontrolujú aby sa zabezpečila čo najvyššia kvalita.
Použitie: kokosový cukor je oveľa zdravšou alternatívou bežného bieleho a hnedého cukru. Hodí sa do kávy, čaju, vašich obľúbených RAW receptov, alebo aj na pečenie a zákusky. Má príjemnú karamelovú chuť.
Obsah: 500g nerafinovaného kokosového cukru z nektáru kvetov kokosovej palmy (lat. Cocos nucifera) z ekologického hospodárstva Indonézie. 100% jednozložkový produkt v BIO/organickej kvalite bez umelých farbív, plnív, spojív, konzervačných látok a iných prísad, bez GMO, v svetlu nepriepustnom, znovu uzatvárateľnom ZIP obale. Neobsahuje lepok (glutén), vhodný pre celiatikov, vegetariánov a vegánov.
Priemerné výživové hodnoty na 100g: Energia 376 kcal / 1597 kJ, bielkoviny 1.2g, tuky 0.1g (z toho nasýtené 0.1g), sacharidy 91.9g (z toho cukry 86.6g), vláknina 1.3g, sodík 204mg, soľ 0.5g.
Krajina pôvodu: Indonézia - ostrov Jáva
Produkt nie je určený k používaniu ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Po užití vytlačte z balenia prebytočný vzduch a skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
UPOZORNENIE: Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Bez lepku | áno |
Bez GMO | áno |
Forma | kryštáliky |
BIO kvalita | áno |
Vegan | áno |
Obsah | 500 g |
Krajina pôvodu | Indonézia |