Aci25z
Amazonské ovocie Acai sušené mrazom má sýtu tmavofialovú farbu a je silným prírodným antioxidantom. Bohatý na draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E, bielkoviny, vlákninu, omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny. Obsahuje rad polyfenolov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi. Sušenie čerstvých ručne nazbieraných plodov prebieha pomocou mrazu/lyofilizáciou, čo umožňuje zachovať najvyššiu kvalitu a koncentráciu účinných látok.
Táto verzia produktu je vypredaná
Pozor: skladom posledné kusy
Dátum dostupnosti:
Nákupom tohto produktu môžete získať vernostné body v počte 33 bodov. Ak Váš košík bude obsahovať celkom 33 bodov potom ich môžete premeniť na zľavový kupón s hodnotou 1,65 €.
Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.
Náš Bio Acai (Açaí) prášok sa vyrába z mrazom sušených (lyofilizovaných) bobúľ Acai, malého voľne rastúceho ovocia na palmách Euterpe oleracea v amazonskom dažďovom pralese v severnej časti Brazílie. Acai palmy pochádzajú z Južnej Ameriky a dorastajú až do výšky 15 - 30 metrov. Darí sa im v bažinatých, vlhkých podmienkach aké nájdeme v delte rieky Amazonky. Jedna palma vyprodukuje až 1000 kg plodov a tieto plody produkuje dvakrát do roka. Bobule rastú v trsoch (každý trs má zhruba 500 až 900 bobúľ), vzhľadom pripomínajú hrozno alebo čučoriedky, veľkosť bobule je okolo 1,5 - 2 centimetre.
Chuť acai je veľmi špecifická, akási zemitá chuť v kombinácií s orechmi, avokádom, tmavou čokoládou a bylinkami, veľmi jemne nahorklá, nie sladká. V dažďovom pralese ho tradične konzumujú ako najemno pomletú dužinu s grilovanou alebo vyprážanou rybou. Vo svete sa však preslávil na sladký spôsob v ovocných mísách, zmrzline a dezertoch.
Každá bobuľa obsahuje 1 veľkú kôstku, ktorá tvorí až neuveriteľných 80 - 87% celého objemu. Aj z tohto dôvodu je ovocie Acai považované za veľmi vzácne keďže potrebujete veľmi veľa plodov na získanie uspokojivého množstva dužiny. Acai sa používa domorodými kmeňmi ľudí amazonskej džungle ako energetický povzbudzovač a je populárnou súčasťou brazílskej stravy, a to najmä v oblasti Paré, kde trhovisko v meste Belém údajne v období zberu predá 204 000 kg acai plodov denne. V Brazílii dali ovociu Acai prezývku “Beauty Berry - bobule krásy“, pretože obsahuje veľké množstvo zlúčenín, ktoré robia telo krajším zvonku i zvnútra.
Acai bobule rastú v Paré, oblasť severnej Brazílie. Sú ekologicky obhospodarované družstvami miestnych poľnohospodárov, ktorí sú známi aj ako „ribeirinhos". Akonáhle sa plody zozbierajú, prevážajú sa loďou dole riekou na spracovanie. Plody sú pred extrahovaním drene najprv očistené, dreň je následne šetrne pasterizovaná a zmrazená. Acai plody sú lyofilizované, čo znamená, že je vystavené vo vákuu teplote -40°C. Tento proces, známy ako sublimácia, odstraňuje z acai všetku vodu a umožňuje bezpečné skladovanie (so zachovaním nutričných hodnôt) pri izbovej teplote po dobu až 18 mesiacov. Spracovanie je ukončené do 24 hodín po zbere a tým je zachovaných viac než 80% vitamínov a minerálov obsiahnutých v čerstvej rýchlo sa kaziacej dužine. Balenie 250g predstavuje ekvivalent okolo 5 kg ovocných plodov Acai.
Ovocie Acai je známe veľmi vysokým obsahom antioxidantov, obsahuje rad polyfenolov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi. Oxidačné poškodenie prispieva k starnutiu, neurodegeneratívnym poruchám a kardiovaskulárnym ochoreniam. Acai prášok sa ukázalo ako veľmi účinné proti dvom zo známejších, častejšie sa vyskytujúcich voľných radikálov, superoxidu a peroxylovému radikálu. Testovanie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je vykonávané za účelom merania antioxidačných účinkov rôznych jedál (ovocia a zeleniny). 100g čistého acai extraktu dosahuje hodnotu až 70 000 ORAC. Na tomto základe sa uvádza, že Acai má najvyššie antioxidačné vlastnosti spomedzi akéhokoľvek ovocia či zeleniny.
Hlavné polyfenoly obsiahnuté v Acai sú flavonoidy, ktorým boli pripísané silné antioxidačné kvality. Štúdie ukázali, že flavonoidy môžu mať protizápalové, protirakovinové a neuroprotektívne účinky. Ďalšie významné antioxidačné zlúčeniny sú antokyaníny, proantokyaníny a lignany.
Acai je bohaté na vitamíny, obsahuje vitamíny B1 (Tiamín), B2 (Riboflavín), B3 (Niacín), C a E. Medzi ďalšie výhody patrí, že B vitamíny pomáhajú udržiavať zdravý nervový systém, zatiaľ čo vitamín E pomáha chrániť bunkové membrány. Acai tiež obsahuje množstvo esenciálnych mastných kyselín, ako kyselinu linolovú (Omega 6) a olejovú (Omega 9). Esenciálne mastné kyseliny telo nedokáže vytvárať, takže je ich možné získať iba prostredníctvom stravy a pomáhajú udržiavať zdravé srdce, pečeň a mozog.
V tradičných juhoamerických alternatívnych medicínach sa Acai bobule využívajú najmä pri liečbe tráviaceho systému. Pomáhajú pri hnačkách, vredoch, ale aj infekciách z parazitov. Indiánske kmene využívali odvar semien na odbúranie horúčky a koreň palmy na liečbu pečene či na utlmenie menštruačných bolestí. Acai pôsobí priaznivo na celý organizmus a imunitu človeka.
Už 26 gramov čerstvých plodov Acai stačí na pokrytie dennej doporučenej dávky antioxidantov. Antioxidanty sú látky, napríklad vitamíny a minerály, ktoré obmedzujú proces oxidácie v ľudskom organizme. Oxidácia je reakcia potravín na kyslík. Medzi známe antioxidanty patrí vitamín A, E, C, D, flavonoidy, koenzým Q10, selén, zinok, ale aj zelený čaj a mnoho ďalších, ktoré nájdeme v rastlinách či bylinkách Antioxidanty ničia voľné radikály vznikajúce v ľudskom organizme a tým posilňujú imunitný systém, regeneráciu buniek a tiež pomáhajú chrániť srdce, cievy, mozog, obličky, oči a iné tkanivá. Voľné radikály poškodzujú bunkové membrány, ohrozujú stabilitu a obnovu bielkovín, čím sa podieľajú na vzniku mnohých ochorení. Prirodzenými zdrojmi antioxidantov sú najmä ovocie a zelenina. Avšak v dnešnej dobe väčšina ovocia a zeleniny sa tepelne spracováva, čím sa obsah antioxidantov redukuje na minimum.
Odporúčané dávkovanie: 1 vrchovatú čajovú lyžičku (cca 2-3g) acai prášku môžete rozmiešať v pohári vody, ovocnej šťavy, rastlinného mlieka alebo inom obľúbenom nápoji, 1-2x denne. Osobne však preferujeme dať priamo do úst, požúvať (vnímať tú zvláštnu chuť), prehltnúť a potom zapiť trochou vody alebo pridáme do ovocného jedla. Hodí sa na prípravu kokteilov, smoothie, dezertov, jogurtov, zmrzlín, sorbetov, ovocnej misy, ovocie výborne zamaskuje chuť acai. Ale takisto sa hodí i do slaných jedál, zálievok, šalátov, zemiakového pyré a podobne.
Obsah: 250g mrazom sušených ovocných plodov Acai (lat. Euterpe oleracea) vo forme prášku. Ovocná dreň spracovaná špeciálnou metódou sušenia mrazom - tzv. lyofilizácia alebo kryodesikácia, ktorá zaručuje maximálnu čerstvosť, tmavofialovú farbu a maximálne zachováva živiny. Balenie 250g zodpovedá približne 5kg plodov Acai. 100% jednozložkový produkt v organickej kvalite bez umelých farbív, plnív, spojív, konzervačných látok a iných prísad, bez GMO. Balené v svetlu nepriepustnom uzatvárateľnom ZIP obale bez BPA. Neobsahuje lepok (glutén), vhodný pre celiatikov, vegetariánov a vegánov.
Priemerné výživové hodnoty na 100g: Energia 541 kcal / 2264 kJ, tuky 54g (z toho nasýtené mastné kyseliny 15g), sacharidy 32g (z toho cukry 1g), vláknina 27g, bielkoviny 9.8g, sodík 64mg.
Krajina pôvodu: Brazília - Južná Amerika
Produkt nie je určený k používaniu ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Produkt nie je určený pre deti do 3 rokov. Tehotné a dojčiace ženy, ľudia so zo závažnými chorobami (napr. kardiovaskulárne choroby, pacienti po transplantácii) sa o užívaní produktu poraďte s lekárom. Po užití vytlačte z balenia prebytočný vzduch a skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
UPOZORNENIE: Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Bez lepku | áno |
Bez GMO | áno |
Forma | prášok |
BIO kvalita | áno |
Vegan | áno |
RAW | áno |
Obsah | 250 g |
Krajina pôvodu | Brazília |