Moderný svet je plný environmentálnych toxínov. Odhaduje sa, že existuje až 80 tisíc bežne používaných chemických látok, ktoré majú škodlivý potenciál. V priemere sa v ľudskom tele nachádza až 500 takýchto látok. Pri testoch sa tiež zistilo, že bežný človek má v moči až 7 rôznych pesticídov. Z uvedených dôvodov je absolútne nevyhnutné, aby ste vykonávali detoxikáciu na dennej báze a tieto toxické látky dostali z tela čím skôr von.
Dobrý detoxikačný program sa musí sústrediť na 5 hlavných oblastí:
- Bunky
- Krv
- Črevá
- Pečeň a žlčník
- Obličky
Existujú mnohé spôsoby a produkty napomáhajúce detoxikácii. Avšak len málo z nich sa zameriava na všetkých päť jej hlavých oblastí, vrátane nevyhnutných nutričných látok potrebných na správnu deaktiváciu a elimináciu toxínov.
1. Bunková detoxikácia
V prípade, ak sa bunky nezbavujú toxínov tým správnym spôsobom, tie sa v nich zvyknú hromadiť. Následne dochádza k poškodzovaniu DNA a vnútrobunkových štruktúr, akými sú napríklad mitochondrie. Výsledkom sú potom abnormálne bunky, ktoré môžu viesť k chronickým ochoreniam, ku ktorým patria i rakovina, či autoimunitné ochorenia.
Medzi hlavné antioxidanty chrániace bunkové štruktúry pred toxínmi a poškodením voľnými radikálmi sa radia glutatión, superoxidatívna dismutáza (nachádza sa v spiruline) a kataláza (vysoký obsah napríklad v pečeni a zemiakoch). Každé degeneratívne chronické ochorenie je spojené práve s nízkymi hladinami uvedených látok. Je preto vhodné si udržiavať ich dostatočný príjem – či už stravou alebo doplnkami.
2. Čistenie krvi
Nečistoty, ktoré sa dokážu transportovať krvou, môžu ovplyvňovať rôzne druhy buniek, tkanív i celých orgánov a poškodzovať ich. Keď sa v krvi nachádza vysoká hladina určitých toxínov počas dlhšieho obdobia, vedie to ku kardiovaskulárnym a nervovým poruchám.
Na prečistenie krvi sú ideálne potraviny bohaté na chlorofyl, ako napríklad mladý zelený jačmeň, pšeničné a ovsené klíčky, chlorella, spirulina. Výborná je aj konzumácia tmavozelenej listovej zeleniny.
3. Detoxikácia pečene a žlčníka
Pečeň je primárny orgán, ktorý neutralizuje a transformuje toxíny do formy, ktorá sa dá ľahko transportovať von z tela. Ak sa vo vašom organizme nachádza príliš veľa toxínov, môže dôjsť k preťaženiu pečene, čím sa znemožní jej efektívne neutralizovať nebezpečné látky v krvi. Pečeň má tri základné fázy neutralizácie a eliminácie toxínov.
Základnými nutričnými látkami zohrávajúcimi kľúčovú úlohu v týchto fázach sú aminokyseliny cysteín, glicín, glutamín, ďalej sírnaté zlúčeniny a glutatión (obsah 59 základných nutričných zložiek stravy je možné zistiť pomocou našej nutričnej kalkulačky. Medzi herbálne komponenty napomáhajúce očiste pečene patria prevažne zázvor a pestrec mariánsky (angl. milk thistle). Všetky doteraz spomenuté látky napomáhajú fázam I. a II.
Fáza III. zahŕňa žlčník a jeho vyprázdňovanie. Ide o posledný, no nemenej dôležitý krok detoxikácie pečene. Výbornými bylinkami na podporu žlčníka sú zázvor a pepermint (mäta prieporná). Účinné bylinky na žlčník sú aj senovka grécka (fenugreek) a fenikel (fennel) – obe bylinky obsahuje napríklad doplnok Estrozin kvapky.
Celý článok sa nachádza na stránke badatel.net a zobrazíte ho kliknutím na tento text.