Kategórie produktov

Odber noviniek

5 kľúčových krokov pre účinnú dennú detoxikáciu

5 kľúčových krokov pre účinnú dennú detoxikáciu

Moderný svet je plný environmentálnych toxínov. Odhaduje sa, že existuje až 80 tisíc bežne používaných chemických látok, ktoré majú škodlivý potenciál. V priemere sa v ľudskom tele nachádza až 500 takýchto látok. Pri testoch sa tiež zistilo, že bežný človek má v moči až 7 rôznych pesticídov. Z uvedených dôvodov je absolútne nevyhnutné, aby ste vykonávali detoxikáciu na dennej báze a tieto toxické látky dostali z tela čím skôr von.

Dobrý detoxikačný program sa musí sústrediť na 5 hlavných oblastí:

  1. Bunky
  2. Krv
  3. Črevá
  4. Pečeň a žlčník
  5. Obličky

Existujú mnohé spôsoby a produkty napomáhajúce detoxikácii. Avšak len málo z nich sa zameriava na všetkých päť jej hlavých oblastí, vrátane nevyhnutných nutričných látok potrebných na správnu deaktiváciu a elimináciu toxínov.

1. Bunková detoxikácia

V prípade, ak sa bunky nezbavujú toxínov tým správnym spôsobom, tie sa v nich zvyknú hromadiť. Následne dochádza k poškodzovaniu DNA a vnútrobunkových štruktúr, akými sú napríklad mitochondrie. Výsledkom sú potom abnormálne bunky, ktoré môžu viesť k chronickým ochoreniam, ku ktorým patria i rakovina, či autoimunitné ochorenia.

Medzi hlavné antioxidanty chrániace bunkové štruktúry pred toxínmi a poškodením voľnými radikálmi sa radia glutatión, superoxidatívna dismutáza (nachádza sa v spiruline) a kataláza (vysoký obsah napríklad v pečeni a zemiakoch). Každé degeneratívne chronické ochorenie je spojené práve s nízkymi hladinami uvedených látok. Je preto vhodné si udržiavať ich dostatočný príjem – či už stravou alebo doplnkami.

2. Čistenie krvi

Nečistoty, ktoré sa dokážu transportovať krvou, môžu ovplyvňovať rôzne druhy buniek, tkanív i celých orgánov a poškodzovať ich. Keď sa v krvi nachádza vysoká hladina určitých toxínov počas dlhšieho obdobia, vedie to ku kardiovaskulárnym a nervovým poruchám.

Na prečistenie krvi sú ideálne potraviny bohaté na chlorofyl, ako napríklad mladý zelený jačmeň, pšeničné a ovsené klíčky, chlorella, spirulina. Výborná je aj konzumácia tmavozelenej listovej zeleniny.

3. Detoxikácia pečene a žlčníka

Pečeň je primárny orgán, ktorý neutralizuje a transformuje toxíny do formy, ktorá sa dá ľahko transportovať von z tela. Ak sa vo vašom organizme nachádza príliš veľa toxínov, môže dôjsť k preťaženiu pečene, čím sa znemožní jej efektívne neutralizovať nebezpečné látky v krvi. Pečeň má tri základné fázy neutralizácie a eliminácie toxínov.

Základnými nutričnými látkami zohrávajúcimi kľúčovú úlohu v týchto fázach sú aminokyseliny cysteín, glicín, glutamín, ďalej sírnaté zlúčeniny a glutatión (obsah 59 základných nutričných zložiek stravy je možné zistiť pomocou našej nutričnej kalkulačky. Medzi herbálne komponenty napomáhajúce očiste pečene patria prevažne zázvorpestrec mariánsky (angl. milk thistle). Všetky doteraz spomenuté látky napomáhajú fázam I. a II.

Fáza III. zahŕňa žlčník a jeho vyprázdňovanie. Ide o posledný, no nemenej dôležitý krok detoxikácie pečene. Výbornými bylinkami na podporu žlčníka sú zázvor a pepermint (mäta prieporná). Účinné bylinky na žlčník sú aj senovka grécka (fenugreek) a fenikel (fennel) – obe bylinky obsahuje napríklad doplnok Estrozin kvapky.

Celý článok sa nachádza na stránke badatel.net a zobrazíte ho kliknutím na tento text.