Kategórie produktov

Odber noviniek

Živočíšna strava - omyl minulosti!

Živočíšna strava - omyl minulosti!

Dokumentárny film "Forks Over Knives", v preklade "Radšej vidličky ako nože" vyvracia pevne zakorenený mýtus "človek ako všežravec". Skúma vplyv výživy na ľudské zdravie a dochádza k záveru, že konzumáciou živočíšnych produktov (mäso, mlieko, vajcia, atď) svojmu telu neprospievame, ale naopak vážne škodíme. Čo sa s nami stalo? Cez najpokročilejšie medicínske technológie sme chorľavejší ako inokedy. Prípady cukrovky raketovo rastú, najmä medzi našou mladšou populáciou. Polovica z nás berie nejaký predpísaný liek a najzávažnejšie lekárske operácie sa stali bežnou praxou. Srdcové ochorenia, rakovina a mŕtvice sú tri hlavné príčiny úmrtí, hoci každý rok vynakladáme miliardy korún na boj s týmito chorobami. Mnoho ľudí trpí ďalšími degeneratívnymi ochoreniami. Mohlo by existovať jedno riešenie na všetky tieto problémy? Riešenie tak obsiahle a zároveň tak jednoduché, že je záhadou, prečo ho viac z nás neberie vážne?

Dr. Colin Campbell a Dr. Caldwell Esselstyn

Dokument, ktorý vám môže zachrániť život popisuje výskumnú prácu doktorov Colina Campbella a Caldwella Esselstyna. Doktor Colin Campbell je nutričným vedcom na Cornellovej univerzite a doktor Esselstyn špičkovým chirurgom a šéfom centra pre liečbu rakoviny prsníka na svetoznámej Cleveland-skej klinike. Obaja vyrastali na rodinnej farme, chovali najrôznejší dobytok a počas celej svojej mladosti odporúčali konzumáciu živočíšnych výrobkov. Potom ale obaja začali študovať, jeden išiel za vedou, druhý za medicínou a obaja nezávisle na sebe za použitia iných výskumov dospeli k rovnakému záveru: živočíšne potraviny sú zlé pre naše zdravie a ich vylúčením z nášho jedálnička môžeme nielen zastaviť, ale aj uzdraviť tie najzávažnejšie západné choroby. Živočíšna strava napomáha zvyšovať náš zlý cholesterol LDL a zvyšuje výskyt srdcových ochorení.

Jeden z výskumov sa skladal napríklad z porovnania ázijských krajín vs. amerických krajín, prudkého zníženia výskytu rakoviny a ochorení po zobratí dobytka nemcami v Nórsku za vojny alebo výskyt osteoporózy. Ďalej je tu nepreberný počet rozhovorov s ľuďmi, ktorí vyskúšali ich metódy, vzdali sa mäsa a mliečnych výrobkov, a začali jesť viac zeleniny, orechov a podobne. Všetci pocítili veľmi pozitívne zmeny, okrem schudnutia a nárastu energie sa znížil zlý cholesterol, znížila sa pravdepodobnosť srdcového ochorenia, zvrátila sa cukrovka druhého typu a rakovina sa dokonca zastavila, až postupne ustupovala.

Colin Campbell a Caldwell Esselstyn neboli ale jedinými vedcami, ktorí dospeli k tomuto záveru. Ďalším bol doktor John McDougall, ktorý v polovici sedemdesiatych rokov začal svoju lekársku prax na havajských cukrových plantážach. John McDougall, MD: "Pozoroval som tam, že zdravie ľudí sa dramaticky menilo v závislosti na dobe, ktorú na Havaji strávili. Ľudia, ktorí vyrastali v Japonsku, Filipínach, Kórei, Číne, prvá generácia, ktorá sa odsťahovala zo svojej rodnej krajiny, bola vždy v poriadku. Nikto nemal ochorenie srdca, rakovinu prostaty, hrubého čreva, prsníka, reumatoidnú artritídu, roztrúsenú sklerózu, nikto nemal nadváhu. Mali osemdesiat alebo deväťdesiat rokov a tešili sa perfektnému zdraviu. Ich deti boli obéznejšie, chorľavejšie a ich vnúčatá už mali nadváhu a boli chorí ako všetci ostatní. Bolo jasné, že tú zmenu spôsobuje strava. Prvá generácia vyrastala na ryžy a zelenine. Ich deti sa ale od ryže začali odvracať a nahrádzať ju živočíšnou stravou, mliečnymi výrobkami a mäsom. A výsledky boli zrejmé. Boli obézne a choré. Tak som zistil, čo je príčinou väčšiny chorôb".

Zaujímavosti: Časopis Variety o filme napísal, že je presvedčivý, radikálny a výbušný, známy filmový recenzent Roger Ebert povedal, že ho film presvedčil, a spevák Ozzy Osbourne po jeho zhliadnutí prestal jesť mäso.

Vrelo odporúčame šíriť informáciu všetkým tým, ktorí zápasia so svojím zdravím a súčasné zdravotníctvo si ich prehadzuje ako horúci zemiak. Všetkým ľuďom, ktorí stratili vieru nielen vo farmaceutický priemysel, ale aj vo vlastného lekára, ktorý nedokáže obstáť v skutočnom liečení choroby. Všetkým tým, ktorí si cenia svoje zdravie a majú odvahu vziať zodpovednosť do vlastných rúk.

Link na CSFD: dokumentárny film Forks Over Knives (Radšej vidličky ako nože)