Na prípravu 4 až 6 porcí budeme potrebovať
- 100g hrozienok
- 3 polievkové lyžice likéru Amaretto
- 300ml mlieka
- 300ml smotany na šľahanie
- 6 vaječných žĺtkov
- 175g krupicového cukru (alebo zdravšieho kokosového)
- 2 kopcovité polievkové lyžice ovocného prášku Lucuma
- drvené kakaové bôby (pri servírovaní)
Spôsob prípravy
Lucuma tejto zmrzline pridáva krémovosť a prekvapivo nevšednú chuť. Ak si želáte nealkoholickú verziu tejto zmrzliny, nahraďte likér Amaretto pomarančovou šťavou alebo čajom Earl Grey. Vaječné bielky nevyhadzujte, odložte si ich do mrazničky a neskôr použite napríklad na pusinky.
- Hrozienka vložíme do misky s Amaretto likérom a necháme marinovať 1 hodinu.
- Mlieko a smotanu na šľahanie zohrejeme spolu v malej panvičke až tesne po dobu varu.
- Medzitým rozšľaháme vaječné žĺtky spolu s cukrom a postupne pridávame Lucumový prášok.
- Horúcu smotanu vlejeme do vaječnej zmesi a šľaháme, kým zmes nie je hladká a pevná. Necháme vychladnúť, čas od času premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila kožka.
- Do Lucumového krému pridáme hrozienka a vložíme do výrobníka zmrzliny, ktorý ju bude miešať až do zamrznutia.
- Podávame posypané drvenými kakaovými bôbmi.
Autor - Joy Skipper je kvalifikovaná nutričná terapeutka s viac než 20 ročnými skúsenosťami v potravinárskom priemysle, s tvorbou receptov a knižných kuchárok, a servírovaním jedál pre televíziu a fotografovanie. Joy bola tiež semifinalistom v show Masterchef na BBC. Jej publikácie zahŕňajú tipy pre odšťavovače, na olovranty, taliansku rýchlu kuchyňu a rýchlu a zdravú slávnostnú kuchyňu.