Žiadna domácnosť nie je kompletná bez dochucovadiel/omáčok, takmer každý z nás ich obľubuje a používa na dochutenie jedál. Problémom je, že väčšina komerčných dochucovadiel sú plné množstvom bieleho cukru, bieleho destilovaného octu a v prípade majonézy obrovským množstvom tuku (väčšinou repkový olej a pravdepodobne je rafinovaný). Ak nechcete infarkt myokardu a cukrovku, jednoducho oveľa lepšou voľbou je vyrobiť si svoje vlastné! Jeden z popredných svetových predstaviteľov konzumácie živej (RAW) stravy Markus Rothkranz prišiel so zdravými verziami všeobecne známych omáčok, ktoré chutia lepšie ako to, na čo sme zvyknutí z obchodov. Dajú sa pripraviť ľahko a rýchlo, niektoré z nich už za 90 sekúnd. Okrem toho, že tieto zdravé verzie omáčok sú skutočne považované za POTRAVINY s nutričnou hodnotou, majú dokonca aj liečivé vlastnosti (napr. jablčný ocot).
Tajomstvom akejkoľvek základnej omáčky je vždy ocot a cukor. Preto je dôležité aby sme použili zdravé verzie týchto zložiek, v prípade octu volíme bio jablčný ocot (kalný nepasterizovaný nefiltrovaný) v sklenenej fľaši, v prípade cukru použijeme sušené datle (výborné sú veľké medjool), med, javorový sirup, kokosový cukor, xylitol alebo iné sladidlo podľa vlastného uváženia. V prípade majonézy používame kvalitný extra panenský olivový olej lisovaný za studena.
Markus v uvedených receptoch ako sladidlo používa buď sušené datle alebo svoj produkt s názvom Wildforce MarkusSweet, ktorý obsahuje čínske ovocie Luo Han Guo a Erythritol, prírodný cukrový alkohol nachádzajúci sa v ľudksom tele, vyrobený z rastlinných zdrojov. Prechádza tráviacim traktom bez absorbovania a nemá žiadny vplyv na gastrointestinálny trakt - žiadny plyn/nadúvanie, hnačka, nič okrem sladkej chuti na jazyku a chutí lepšie ako stévia. Žiadne kalórie, nulový glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi alebo inzulínu, skvelé pre diabetikov. Nekŕmi candidu ani kvasinky, nespôsobuje tráviace ťažkosti ako xylitol, sorbitol a iné. Chutí ako hnedý cukor s nádychom karamelu.
Pozrite sa ako rýchlo a jednoducho si môžete vyrobiť svoju vlastnú zdravú verziu kečupu, horčice, majonézy, relish a pikantnej omáčky. V chladničke vydržia aj niekoľko týždňov. Všetko čo potrebujete je mixér. Dobrú chuť!
Horčica
- 1/4 pohára vody
- 1/4 pohára jablčného octu (bio nepasterizovaný nefiltrovaný)
- 1/4 pohára horčicového prášku (mleté semená horčice)
- 1/2 avokáda
- 3 PL prírodného sladidla (javorový sirup, med alebo 3 sušené datle)
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL sušenej mletej papriky
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL morskej/himalájskej soli
Vymixujte dohladka podobne ako francúzska dijonská horčica. Pre hrubšiu textúru (ako horčičné semená drvené na kameni) nezmixujte úplne dohladka a pridajte 1 polievkovú lyžicu celých horčičných semien, len krátko pomixujeme aby sa na hrubo posekali semienka.
Kečup
- 3/4 pohára čerstvých rajčín (asi 1 väčšia paradajka)
- 1/2 pohára na slnku sušených rajčín (môžu byť aj namočené v olivovom oleji)
- 3 ČL jablčného octu
- 1 ČL olivového oleja
- 1 sušená datla medjool alebo 1 PL sladidla (med, javorový sirup)
- 1/2 ČL cibuľového prášku (sušená mletá cibuľa)
- 1/2 ČL sušenej mletej papriky
- 1/4 ČL morskej/himalájskej soli
- štipka kajenského korenia (sušené mleté chilli papričky)
Zmixujte dohladka. V prípade ak si želáte sýtejšiu červenú farbu, prídáme do mixéra len malý kúsok surovej červenej repy.
Majonéza
- 1 až 1 a pol pohára kokosového mäsa (dužina z mladého/zeleného kokosového orecha), prípadne vyskúšajte sušený strúhaný kokos
- 1/2 pohára jablčného octu
- 6 PL olivového oleja
- 1 PL píniových/cédrových orieškov
- 1 ČL morskej/himalájskej soli
- 1 PL vody
Zmixujte úplne dohladka.
Uhorkový relish
- 1 uhorka (približne 2 a pol pohára)
- 1/3 pohára jablčného octu
- 3/4 ČL morskej/himalájskej soli
- 1 PL sladidla (med, javorový sirup) alebo 1 sušená datla
Posekajte v kuhynskom robote alebo pulzne v mixéri a sceďte cez sitko (scedenú tekutinu môžete vypiť). Pridajte ďalšie 1-2 polievkové lyžice jablčného octu a pomiešajte lyžicou.
Pikantná omáčka
- 1 chilli paprika Serrano, celá so semienkami
- 1 rajčina
- 1/3 pohára jablčného octu
- 1/2 ČL morskej/himalájskej soli
- 2-3 na slnku sušených rajčín (približne 1/4 pohára)
- 1 sušená datla alebo 1 PL sladidla (med, javorový sirup)
Vymixujte dohladka. Tip: skúste použiť aj sušené rajčiny namočené v olivovom oleji :-)
Omáčka Tisíc ostrovov
- 1 pohár kokosového mäsa (dužina z mladého/zeleného kokosového orecha), prípadne vyskúšajte sušený strúhaný kokos
- 3/4 pohára jablčného octu
- 1/3 pohára čerstvých rajčín
- 1/3 pohára olivového oleja
- 3 PL sušených rajčín
- 3 PL píniových/cédrových orieškov
- 2 PL sladidla (med, javorový sirup) alebo 2 datle
- 1 ČL morskej/himalájskej soli
- 1/2 ČL cibule v prášku (sušená mletá cibuľa)
- 1/2 ČL sušenej mletej papriky
- štipka kajenského korenia (sušené mleté chilli papričky)
- 1/3 uhorky
Všetky ingrediencie spolu okrem uhorky zmixujte dohladka. Uhorku posekajte v kuchynskom robote alebo pár pulzmi v mixéri na menšie kúsky a sceďte (scedenú uhorkovú šťavu vypite). Zmiešajte s omáčkou.
Autorove video s týmto receptom momentálne nie je k dispozícii.
Zdroj: Markus Rothkranz - Make Your Own Condiments! Easy Fast Raw Vegan