Kategórie produktov

Odber noviniek

Zdravá alternatíva bežného pečiva a koláča

Zdravá alternatíva bežného pečiva a koláča

V príjemnej jarnej nálade sa chceme s vami podeliť o dva jednoduché, užitočné recepty na zdravú verziu chleba/pečiva a koláča, ktoré sú bezlepkové, bez laktózy, vajec, droždia a zároveň nie sú zbytočne vysoko kalorické. Preto základnou surovinou bude kokosová múka, má nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu. Snažíme sa aby aspoň 50-60% z nášho denného príjmu potravín tvorila prirodzená surová tepelne neupravená strava (hlavne ovocie a zelenina) aby sa aj črevná mikroflóra potešila surovej vláknine. Väčšinou si pripravujeme raw koláče, ale niekedy si doprajeme aj takéto pečené dobroty bez použitia pšeničnej múky a živočíšnych produktov. Chlebík skvelo poslúži ako doplnok k zeleninovým šalátom a koláčik pre spestrenie niektorého z dní v týždni.

Pri príprave si vystačíte maximálne s mlynčekom na kávu, pokiaľ ste si zadovážili požadované suroviny ako ľanové semienka a pohánku už v mletej forme, tak nebudete potrebovať ani ten. Všetky suroviny miešame ručne vareškou, k týmto receptom nepotrebujeme mixér.

Kokosový ľanovo-pohánkový chlieb

Použili sme formu na biskupský chlieb s keramickou povrchovou úpravou, vnútorné rozmery 24 (d) x 11 (š) x 7 cm (v).

Kokosový ľanovo-pohánkový chlieb

  • 150g kokosová múka
  • 80g ľanové semienka (pomelieme v mlynčeku na kávu)
  • 70g pohánka (pomelieme v mlynčeku, alebo kúpime pohánkovú múku)
  • 250ml kokosové mlieko (prípadne iné rastlinné mlieko)
  • 5 PL pomleté ľanové semienka v 15 PL (cca 200 ml) vlažnej vody (=náhrada 5 vajec). Ak použijete vajcia, cesto bude samozrejme nadýchanejšie a chlebík po upečení bude vyšší, ale my upredňostňujeme jedlá pripravené bez živočíšnych produktov.
  • 2 PL kokosový olej (alebo olivový, tekvicový)
  • 2 ČL kypriaci prášok do pečiva alebo jedlá sóda (sóda bikarbóna)
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL rasca (mletá alebo celá)
  • posýpka - tekvicové semienka, rasca (skúste aj slnečnicové, sezamové, ľanové)
  • na dochutenie cesta môžete použiť aj provensálske korenie, cesnak alebo iné

Ako prvé si pripravíme gélovitú zmes z ľanových semien a vody (poslúži ako náhrada vajec), 5 polievkových lyžíc pomletých ľanových semien pomiešame v približne 200ml vlažnej vody. Zmes necháme odstáť aspoň 20 minút, vytvorí sa nám trochu gélovitá hmota. Medzitým všetky suché suroviny okrem soli spolu premiešame v miske, toto bude naša múka. Do druhej misky vlejeme kokosové mlieko, pridáme odstátu gélovitú zmes ľanových semienok s vodou, roztopený kokosový olej a soľ, premiešame nech sa nám soľ rozpustí a kokosový olej rovnomerne zmieša. Je vhodné aby kokosové mlieko malo približne izbovú teplotu, ak použijete mlieko priamo z chladničky tak kokosový olej, ktorý pridáte rýchlo ztuhne. Teraz môžeme pridať polovicu pripravenej múčnej zmesi a ručne miešame, po chvíli pridáme druhú polovicu, a všetko premiešavame asi tak 2-3 minúty.

Vymiešané cesto

Cesto preložíme do chlebovej formy (premažeme kokosovým olejom), jemne utlačíme nech sa nám cesto rovnomerne vo forme rozprestrie, potom posypeme tekvicovými semienkami alebo aj rascou (jemne ich vtlačte do cesta, inak budú po upečení opadávať).

Cesto vo forme na biskupský chlebík

Pečieme 40-50 minút pri teplote 175 °C do zlatohneda, nepoužili sme ventilátor ale klasický ohrev zhora a zdola. Po dopečení necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a ostrým nožom nakrájame. Jednoduchšie sa krája práve zo spodnej strany než z vrchnej krusty. Časť si môžete zamraziť a zvyšok skladujeme v chladničke. Chlebík celkom dobre drží aj bez použitia vajec, áno kraje sa zvyknú drobiť ale inak spokojnosť. :) Tým, že je chlebík hutnejší tak aj dva malé krajce dokážu zasýtiť.

Tip: namiesto pohánky a ľanových semien v múke môžete vyskúšať aj iné suroviny ako napríklad cícerovú múku, mandľovú, rôzne semienka, pre viac chlebovejšiu štruktúru potom celozrnnú špaldovú múku. Kokosové mlieko používame v TetraPack balení značka Aroy-D (dostať kúpiť výhodne v ázijských obchodoch), v zložení je písané 60% kokosový extrakt a 40% voda (19g tuku na 100ml), žiadne iné zložky, chuť tomu aj zodpovedá, naozaj chutí skvelo, nie ako tie z plechoviek. :) Namiesto kokosového oleja môžete kľudne použiť olivový olej, no kokosový po vychladení lepšie drží hmotu pokope.

Kokosový koláč

Použili sme sklenenú zapekaciu misu o rozmeroch 21 (d) x 21 (š) x 5 cm (v).

Zdravý kokosový koláč

  • 500ml kokosové mlieko (prípadne iné rastlinné mlieko)
  • 130g kokosová múka
  • 2 ČL kypriaci prášok do pečiva alebo jedlú sódu (sóda bikarbóna)
  • 1 ČL tekutá stevia (alternatívne viac medu alebo iného sladidla)
  • 1 ČL tekutý vanilkový extrakt
  • 2 PL kokosový olej
  • štipka morskej alebo himalájskej soli

V samostatnej miske premiešame kokosovú múku s kypriacim práškom. Do zapekacej misy vlejeme kokosové mlieko, pridáme roztopený kokosový olej, steviu, vanilkový extrakt a štipku soli, dobre premiešame. Polovicu pripravenej kokosovej múky začneme pridávať do mlieka a miešame (nám sa osvedčila vidlička, pretože treba roztlačiť vzniknuté hrudky), potom druhú polovicu, jednoducho všetko si takto zmiešame rovno v zapekacej mise aby sme zbytočne nešpinili ďalší riad. Miešame pomaly aby sa nám zmes nevylievala po stranách zo zapekacej misy. Pečieme 40 až 45 minút pri teplote 180 °C do zlatohneda, stačí len klasický ohrev zhora a zdola, bez ventilátora. Po dopečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí odporúčame ešte ponechať v chladničke na pár hodín v zapekacej mise, následne pokrájame koľko potrebujeme a servírujeme na tanier. Takto schladený koláč sa bude lepšie vyberať zo sklenenej misy, v opačnom prípade by sa vám pri vyberaní veľmi drobil.

Tip: koláčik odporúčame servírovať s ovocím, džemom alebo rastlinnou šľahačkou (pomleté kešu orechy s vodou).