Aj vo vianočný čas plný hojnosti a tendencie prejedať sa tradičnými jedlami sa radi bez výčitiek prejedáme niečim z rastlinnej ríše čo chutí skvelo a zároveň nezaťaží naše trávenie. Dnešný recept predstavuje pre nás veľmi obľúbené a časté raňajky, po ktorých sa cítime nasýtene, energicky a pritom ľahúčko.
Určite je vám povedomá kombinácia jablka s mrkvou, no na prekvapenie v kombinácií s petržlenom dostáva pokrm oveľa zaujímavejšiu chuť, nehovoriac o prospečných nutričných látkach z koreňovej zeleniny. Je to zaujímavý spôsob ako popri jablku do seba dostať surový petržlen s mrkvou a pritom si na tom všetkom pochutnať. Zároveň získame dávku rozmanitej surovej rastlinnej vlákniny pre našu črevnú mikroflóru, probiotické baktérie. Rastlinné mlieko (v našom prípade kokosové pre smotanovejšiu chuť), mak, škorica a mandľové maslo krásne nadviažu a prepoja všetky chute do skutočne lahodnej pochúťky.
Zoznam ingrediencií
- 2 jablká (napríklad zelené golden delicious)
- 1 väčší petržlen
- 1 mrkva
- 50-60g mletý mak
- 100 ml kokosové mlieko (alebo iné rastlinné mlieko)
- trochu mletej škorice
- šťava z polovice limetky alebo citrónu
- pár kvapiek extraktu zo stévie alebo medu ak potrebujete dosladiť
- doplnkové: 1 PL mandľové maslo, 1 PL lúpané konopné semienka
Príprava
Vo väčšej sklenenej miske nastrúhame jablká na hrubšie a mrkvu s petržlenom na jemnejšie. Pridáme ostatné ingrediencie a všetko spolu premiešame. Kokosové mlieko preferujeme značku Aroy-D (nie z plechovky, nechutia dobre), množstvo si môžete upraviť podľa seba, tak aby zmes nebola suchá ale dostatočne zvlhčená.
Pre vylepšenie tejto pochúťky odporúčame pridať aj doplnkové suroviny, napríklad mandľové maslo dodá špecifickú príchuť. Vyskúšajte aj konopné semienka, chuťou pekne zapadnú a nutrične obohatia pokrm.
Ešte jeden pohľad zblízka a želáme dobrú chuť :)