BioKelp
Hnedá morská riasa kelp poskytuje prirodzene vysoký obsah minerálnych látok a predstavuje jeden z najbohatšich prírodných zdrojov organickej formy jódu. Jód je nevyhnutný prvok pre vývoj ľudského organizmu, ktorý prispieva k urdržaniu správnej činnosti štítnej žľazy, metabolizmu, správnej kognitívnej funkcii, fungovania nervového systému a zdravej pokožky. Práškový kelp môžete používať podobným spôsobom ako soľ, pridávať do jedál, polievok, šalátov a podobne.
Skladom / min. trvanlivosť 31.5.2025
Pozor: skladom posledné kusy
Dátum dostupnosti:
Nákupom tohto produktu môžete získať vernostné body v počte 18 bodov. Ak Váš košík bude obsahovať celkom 18 bodov potom ich môžete premeniť na zľavový kupón s hodnotou 0,90 €.
Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.
Morské riasy sa rozdeľujú na červené, zelené a hnedé. Kelp (Ascophyllum nodosum) sa radí medzi hnedé morské riasy a pretože pochádza z morského prostredia, poskytuje prirodzene vysoký obsah minerálnych látok predovšetkým vápnika, horčíka, železa. Patrí medzi najlepšie, najbohatšie prírodné zdroje organickej formy jódu, čo je dôležitý prvok pre udržanie správnej činnosti štítnej žľazy. Len 1 gram sušeného kelpu obsahuje približne 930μg (mikrogramov) jódu. Kelp je taktiež dôležitou prísadou v rôznych kozmetických výrobkoch ako sú šampóny, pleťové masky, mydlá, pleťové vody a podobne.
Vyskytuje sa okolo pobreží severného Atlantického oceána - severovýchodné pobrežie Severnej Ameriky, severozápadné pobrežie Európy od Nórska po sever Španielska a okolo Veľkej Británie a Írska. Rastie na skalnatých pobrežiach v prílivových podmienkach, darí sa mu rovnako dobre na vzduchu pri odlive ako aj pod vodou pri prílive. Skladá sa z dlhých hnedozelených veľkých listov rôzneho veku so vzduchovými mechúrmi vajcovitého tvaru v pravidelných odstupoch, rastie v trsoch prichytený základňou (podobné koreňu rastliny) ku kameňom a balvanom. Môže dorastať do dĺžky 2 metrov a dožiť sa až 15 rokov. Samotná riasa môže vážiť medzi 70 až 200 kg v namočenom stave.
Aby sa morská riasa kelp zachovala a mohla ďalej rásť, listy sa zrežú ručne minimálne 20cm od základového koreňa, pretože štúdie ukázali, že ručný zber lepšie chráni morské riasy v porovaní s mechanizovaným zberom. Listy týmto spôsobom potom dorastú čo zabezpečuje udržateľný zber. Po odrezaní sa listy premyjú, triedia a sušia na stojanoch. Po vysušení sa pomelú na prášok požadovanej jemnosti. Prášok potom prechádza daľším triedením a preosievaním až po finálne balenie.
Ide o významný stopový prvok potrebný v každom veku človeka. Popri správnej látkovej premene (metabolizmu) dôležitej pre tvorbu energie, správnemu fungovaniu nervového systému a udržaniu zdravej pokožky je jód potrebný k správnej tvorbe hormónov a fungovaniu štítnej žľazy. Hlavnou funkciou štítnej žľazy je produkcia hormónov tyroxínu, trijódtyronínu a kalcitonínu. Rozhodujúci pre optimálnu tvorbu týchto hormónov je dostatočný kontinuálny príjem jódu v strave. Na druhej strane ho nesmie byť nadbytok. Aj napriek zavedeniu jodidovanej soli ako prevencie začiatkom 50-tych rokov minulého storočia, v súčasnosti takmer 40% svetovej populácie trpí nedostatkom jódu. Dlhodobejším nedostatkom jódu sa funkcia štítnej žľazy znižuje (hypotyreóza) čo sa môže prejaviť jej zväčšením (vzniká struma, opuchnutá predná časť krku) a ďalšími zmenami v organizme - napr. zvýšená únava, spomalené myslenie, poruchy koncentrácie a pamäte, pokles fyzickej aktivity, nadmerná spavosť, stavy úzkosti, depresie, nadváha a neschopnosť schudnúť, suchá koža, vlasy a lámavé nechty.
Denné dávky z 31. júla 2015, μg = mcg = mikrogram
Podľa Európskej komisie z roku 2002 je tolerovateľná horná hranica dennej dávky jódu pre dospelých 600 μg.
Ohľadom optimálneho denného príjmu jódu pre dospelého v súčasnosti kolujú vo svete rôzne debaty. Niektorí považujú množstvo 2 mg (2000 μg) jódu na 1 deň za nadmerné, no v japonskej strave a iných ázijských pobrežných národov obsahujúcej veľké množstvo morských rias a rýb je denný príjem jódu bežne okolo 3 - 12.5 mg (3000 - 12500 μg), čo je až 85 násobok odporúčanej dennej dávky a to bez negatívnych účinkov, s porcelánovo žiarivou pleťou. Japonci sú mimochodom jedným z najzdravších národov na svete.
Odporúčané dávkovanie: 1/4 čajovej lyžičky (približne 0,5g) 1 až 3 krát denne, môžeme rozmiešať v pohári vody, pridať do zelených smoothies, ovocnej alebo zeleninovej šťavy alebo posypať zeleninové šaláty, hotové polievky. Kelp má slanú chuť a mnoho ľudí ho používa namiesto soli.
Zloženie: 250g sušenej mletej hnedej morskej riasy Kelp (lat. Ascophyllum nodosum) z voľnej prírody - tzv. wildcrafted. 100% jednozložkový produkt v organickej kvalite bez umelých farbív, plnív, spojív, konzervačných látok a iných prísad, bez GMO. Balené v svetlu nepriepustnom uzatvárateľnom ZIP obale bez BPA. Neobsahuje lepok (glutén), vhodný pre celiatikov, vegetariánov a vegánov.
Priemerné výživové hodnoty na 100g: Energia 161 kcal / 657 kJ, tuky 1.64g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0.4g), sacharidy 55.84g (z toho cukry 4.28g), vláknina 49.2g, bielkoviny 5.88g, soľ 2.7g.
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Produkt nie je určený k používaniu ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Po užití vytlačte z balenia prebytočný vzduch a skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
UPOZORNENIE: Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Bez lepku | áno |
Bez GMO | áno |
Forma | prášok |
BIO kvalita | áno |
Vegan | áno |
Obsah | 250 g |
Krajina pôvodu | Veľká Británia |