Kategórie produktov

Odber noviniek

Pravda o kostiach

Pravda o kostiach

Každý sa sústreďuje na vápnik ako prvok potrebný pre silné kosti, ale vápnik nie je najdôležitejšou živinou pre kosti. V nasledujúcom videu (zároveň v texte nižšie) zistíte, ktoré tri veci sú ešte dôležitejšie než vápnik.

Ľudia sú tak posadnutí vápnikom. Avšak neuvedomujú si, že vápnik je takmer vo všetkom čo jedia, dokonca aj v nezdravých jedlách/spracovaných polotovaroch (angl. junk food). Veľké množstvo vápnika obsahujú predovšetkým rastlinné jedlá, najmä zelená listová zelenina. Je vo všetkom, nie len v ovocí a zelenine, ale aj v bežných nezdravých jedlách, ktoré väčšina z nás ľudí konzumuje - chlieb, cereálie, mäso, sušienky/koláčiky, syry, ... všetko. Ľudia požívajú toľko vápnika, že stužuje ich kĺby a svaly, upcháva artérie a mení obličky na kameň. Ľudské telá vápenatejú (kalcifikujú) tak veľmi, že sa doslova menia na kameň. Pri vykonávaní pitiev keď otvárajú ľudské srdcia, pomaly z nich a artérií vyteká hustá, ťažká biela lepkavá hmota. Pýtate sa čo to je? Vápnik! Dusí nás to k smrti. Tak prečo hovoria, že potrebujeme vápnik?

Nedostatok horčíka na využitie vápnika

Problémom nie je nedostatok vápnika, ale aby sa vápnik VSTREBAL do a bol správne využitý telom. A k tomu potrebujeme horčík (Mg). V skutočnosti nám chýba horčík, nie vápnik. Ak sa teraz rozbehnete do obchodu a kúpite si produkt s kombináciou vápnika s horčíkom, nepočuli ste, čo som práve povedal. Máte príliš veľa vápnika. Vlastne sa ho veľa musíte zbaviť (horčík tiež pomáha zbaviť sa prebytočného vápnika). Horčík je to, čo naozaj potrebujete, pretože ovocie ani zelenina ho už takmer vôbec neobsahujú, nakoľko pôda na pestovanie bola za posledných sto rokov tak vyčerpaná, pôda už viac neobsahuje horčík.

Bez horčíka dostávame infarkty. Srdcové ochorenia sú najrozšírenejšími ochoreniami v modernom svete, dokonca viac ako rakovina. Preto pridávam horčík do môjho nočného receptu (Markusov produkt Wildforce Night Rebuild), nakoľko najvyššia pravdepodobnosť infarktov je obvykle o 5 hodine ráno, tesne predtým ako sa ľudia zobudia, pretože ich krv je tak hustá, že už nedokáže cirkulovať. Horčík znižuje krvný tlak a pomáha vám uvoľniť sa, relaxovať. A bez horčíka sa vápnik nemôže vstrebať do tela. Takže prestaňte s vápnikom. V tele a strave ho máte viac než dosť, bez ohľadu na to čo konzumujete.

Doplňujeme informáciu z autorovho ebooku Heal Yourself 101 (Uzdrav sa sám), ktorého najaktuálnejšiu (3. vydanie) PDF verziu v angličtine si môžete stiahnuť zdarma priamo z jeho webstránky - vhodnou formou horčíka je magnézium citrát alebo ešte lepšie magnézium malát, 1 čajová lyžička horčíka v pohári vody niekoľkokrát denne.

Ak sa obávate o svoje kosti, potom by ste mali vedieť o ďalších dvoch dôležitých veciach, ktoré potrebujete.

Kremík a jeho najlepší prírodný zdroj

Vápnik NIE JE najdôležitejšou živinou pre kosti. Je to kremík (Si). Kremík je najdôležitejší, pretože tvorí ako kolagén, tak aj elastín ... je to matrica (matrix). Ak zoberiete kuraciu kosť a ponoríte ju do octu asi tak na týždeň, ocot z nej odstráni všetky minerály a zostane len pružne vyzerajúca chrupavka. To je kolagenová matrica. To je to čo dáva vašim kostiam väčšinou pevnosť a pružnosť. Ak chýba pružnosť, vaše kosti sa ľahšie zlomia/prasknú. A to je jeden z dôvodov, prečo lieky ako Fosamax a Boniva môžu v skutočnosti zvýšiť riziko zlomeniny kosti, pretože robia vaše kosti tak tuhými, že sa nedokážu ohnúť aby absorbovali náraz a zlomia sa. Preto mám vo svojom Green formula (Markusova jedinečná rastlinná zmes) bambusový prášok.

Bambus je tým najlepším zdrojom vstrebateľného kremíka aký len môžete získať, obsah kremíka je sedem krát vyšší ako v prasličke. Praslička nie je až tak dobrá, pretože je to vasokonstriktor (zužuje krvné cievy).

Bambus je najlepším zdrojom kremíka

Kremík má aj druhú funkciu, je piezoelektrický, čo znamená, že ak na kus piezoelektrického materiálu vyviniete tlak alebo napätie, vytvorí vlastný elektrický prúd. Takže keď cvičíte, napr. ak beháte, vaše kosti sa v skutočnosti trochu ohýbajú, čo stláča molekuly kremíka a ten potom vytvára elektrický prúd, a táto elektrina vkladá minerály do kolagénovej matrice. Takže bez kremíka nedokážete mineralizovať kosti. Bez cvičenia by ste nemali kolagénovú matricu a nedokázali by ste mineralizovať kosti, a keďže kolagén a elastín je to, čo drží pohromade vaše kosti, kožu, vlasy a artérie, ak nechcete mať vrásky, kŕčové žily, srdcový infarkt, vypadávanie vlasov a lámavosť kostí, musíte cvičiť! Potrebujete kremík a horčík.

Kremík je absolútne najdôležitejšou živinou pre pevnosť kostí, akú môžete získať. Naozaj vám odporúčam vyskúšať môj produkt Green formula. V opačnom prípade kremík nájdete aj v šupkách uhoriek, okre (ibišteku jedlom) a kremeline (angl. diatomaceous earth – diatomická zemina, poznámka z autorovho ebooku - 1 poliev. lyžica do pohára vody, nechať nejaký čas usadiť napr. cez noc a vypite len vodu, nakoľko veľa kremíka sa absorbuje do vody). Ale zďaleka najlepším zdrojom je bambus. Nekupujte si komerčné produkty s prasličkou.

Cvičením k pevným kostiam

Druhou najdôležitejšou vecou pre vaše kosti nie je minerál, ale niečo, čo robíte. Cvičenie. Niečo, pričom naozaj používate svoje svaly, zdvíhate váhu, tlačíte alebo ťaháte veci. Toto je jedna z najdôležitejších vecí pre pevnosť kostí a jedným z hlavných dôvodov prečo starí ľudia, obzvlášť ženy majú slabé, krehké kosti.

Nedokážem to viacej zdôrazniť. To, že ste staršia dáma NIE JE žiadným ospravedlnením na to aby ste sa nehýbali a nezdvíhali nejakú váhu. Keď budete mäkko pristupovať k svojmu každodennému režimu, zmäknú aj vaše kosti a srdce.

Cvičením k pevným kostiam

Taktiež potrebujete vitamín C na tvorbu kolagénovej matrice a aminokyseliny ako prolín, hydroxyprolín, lyzín, hydroxilyzín a glycín, ktoré sú tiež potrebné pre tvorbu kolagénovej matrice. Potom potrebujete bór (B) pre reguláciu hormónov, ďalej vápnik, horčík, fosfor, stroncium, fluorid, meď, zinok, vitamíny A, D, E, K, ako aj esenciálne mastné kyseliny, ktoré všetky sú potrebné pre pevnosť kostí, nejde len o vápnik. Takže keď ľudia užívajú výživové doplnky s obsahom vápnika, mysliac si, že robia pre seba a svoje kosti dobre, nie je to pravda. Ide tu o oveľa viac než len o vápnik.

Referencie:

http://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2011-09-14/magnesium-is-key-to-calcium-uptake/

Podľa Dr. Carolyn Dean, MD, ND, expertky na horčík a riaditeľky neziskovej asociácie Nutritional Magnesium Association, približne pred 30 až 40 rokmi doktori začali bežnepredpisovať vápnik väčšine mužov a takmer všetkým ženám starším ako 40 rokov na zvrátenie úbytku kostnej hmoty v dôsledku starnutia. Konvenčnou vedomosťou bolo, že úbytok kostnej hmoty sa deje v dôsledku nedostatku vápnika. "Po 40 rokoch sa jasne ukázalo, že užívanie samotného vápnika nezastavuje a ani len nespomaľuje úbytok kostnej hmoty a nie je prevenciou pred osteoporózou."

"Horčík udržiava vápnik rozpustený v krvi. Bez správnej rovnováhy medzi horčíkom a vápnikom (pomer okolo 2:1) sa vápnik ukladá v obličkách a môže vytvoriť obličkové kamene, v koronárnych tepnách, kde môže dochádzať k upchávaniu tepien, a v kĺbovej chrupavke namiesto toho aby bol v kostiach kde ho najviac potrebujeme. Čím viac vápnika príjmete bez vyvažovacieho účinku horčíka, tým viac príznakov z nedostatku horčíka a nadbytku vápnika môžete zažiť." hovorí Dr. Dean.

Kremík je pre kosti dôležitejší ako vápnik
https://www.hindawi.com/journals/ije/2013/316783/

Bambus je jedným z najlepších zdrojov kremíka
http://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1018557605910
http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-94-017-2923-9_9

Bambus je rastlina, ktorá zhromažďuje kremík. V listoch ako hlavnom mieste sa kremík (Si) ukladá v epiderme, najvyššia koncentrácia Si je v kremíkových bunkách. V bambusových koreňoch sa kremík nachádza len v endodermálnych bunečných stenách. Kremíkovanie listov a koreňov bolo skúmané v ekonomicky dôležitej bambusovej rastline Phyllostachys heterocycla, použitím elektrónového mikroskopu v spojení s röntgenovou mikroanalýzou, ako aj gravimetrickou kvantifikáciou. Obsah kremíku pri vážení vysušených vzoriek merané gravimetrickou kvantifikáciou bol 7,6% v listoch a 2,4% v koreňoch. Okrem toho, kvantifikácia EDX údajov vykazovala vysokú impregnáciu Si vo vnútorných tangenciálnych endodermálnych stenách. Obsah kremíka v tejto časti koreňových endodermálnych bunkových stenách bol dokonca vyšší ako vo vonkajších epidermálnych stenách listov, kde sa ukladanie Si odohráva často v trávnatých rastlinách.

Zdroj: Markus Rothkranz - The Truth about Bones