Kategórie produktov

Odber noviniek

Čo sú to betaglukány?

Čo sú to betaglukány?

Betaglukány, resp. glukány, sú rýdzo prírodné, pomerne jednoduché látky, tvorené rôzne poskladanými reťazcami molekúl glukózy (hroznový cukor, krvný cukor). Existuje mnoho glukánov, ale biologicky najcennejšia je práve forma betaglukánov. Je to dané ich jedinečnou kombináciou molekúl glukózy, ktorá je ľudskému organizmu najbližšia a má najväčší účinok na imunitný systém.

Betaglukány tvoria stavebné jednotky pre bunkové obaly radu húb, kvasiniek, morských rias a obilia. Podobne ako kyselina askorbová (vitamín C) alebo omega-3 mastné kyseliny (rybí olej) patria medzi najviac preskúmané prírodné látky. Početné klinické štúdie preukázali priaznivé účinky betaglukánov na ľudský organizmus. Môžu sa užívať dlhodobo, nedá sa nimi predávkovať, nemajú vedľajšie účinky a tolerujú sa veľmi dobre.

História

Prvé správy o využití betaglukánov na podporu zdravia boli zverejnené pred viac ako 60 rokmi. V poslednom čase sa stali prakticky najviac skúmanou prírodnou látkou vôbec. Používajú sa ako samostatné prípravky alebo sa kombinujú s vitamínmi, minerálmi či ďalšími látkami (napr. liečivými bylinami) na podporu imunitného systému.

Jedinečným zdrojom betaglukánov je huba Reiši, po slovensky lesklokôrovka lesklá, ktorej sa hovorí cisárska huba nesmrteľnosti. Je známa najmä z Orientu. U nás ju často nahrádza hliva ustricová.

Môže nás potešiť, že popredný svetový odborník na glukány je Čech. Je to prof. Dr. Václav Větvička, absolvent Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Stal sa autorom početných publikácií a patentov, aktívne sa podieľal na propagácii a využití glukánov v mnohých krajinách. Teraz pôsobí na univerzite v Louisville v USA.

Pôvod betaglukánov

Zdroje a získavanie betaglukánov sa u východného a západného sveta výrazne odlišuje. Európska cesta využíva najmä kvasinky Saccharomyces cerevisiae, pivovarské kvasnice a obilie. Súvisí to so silnou tradíciou pečenia chleba a varenia piva. V Japonsku a Číne sú podstatné najmä huby. Nadväzuje to na špecifickú gastronómiu s využitím húb a liečiteľstva. Teraz sa otvára tretia možnosť, a síce využitie morských rias.

Využitie:

Imunitný systém

Betaglukány posilňujú imunitný systém stimuláciou a aktiváciou imunitných buniek ako sú makrofágy a T-lymfocyty. Makrofágy sú biele krvinky, ktoré pôsobia ako likvidátori či skôr pohlcovači vírusov, baktérií, plesní a nádorových buniek. Ničia prakticky všetky bunky a látky, ktoré imunitný systém označí ako cudzie pre telo. T-lymfocyty sú makrofágom nadradené biele krvinky, ktoré odovzdávajú informácie imunitnému systému. Môžeme tvrdiť, že betaglukány sú akousi “vysokoenergetickou” výživou pre tieto krvinky. Využijeme ich pri vírusových, bakteriálnych, plesňových chorobách a najnovšie aj pri veľmi diskutovaných parazitických chorobách.

Oblasťou podávania betaglukánov sú nielen ochorenia a infekcie dýchacích ciest, ale aj opakujúce sa urologické infekcie, najmä zápaly močového mechúra a gynekologické zápaly.

Výskumy potvrdili, že betaglukány zosilňujú účinky antibiotík. Podobne ako pri probiotikách je preto vhodné podávať betaglukány súbežne s antibiotikami. Majú imunostimulačný efekt a znižujú nežiadúce účinky antibiotickej liečby, najmä hnačky.

Alergia

Podávanie betaglukánov sa osvedčuje pri alergických ochoreniach dýchacieho systému – alergickej nádche, alergickom zápale očných spojiviek a astma bronchiale. Medzi indikácie patria aj alergické ochorenia kože ako žihľavka a novozaradený atopický ekzém. Žiadúce je zároveň doplniť do organizmu probiotické baktérie (Probiosan, Probiosan Inovum). Betaglukány je možné užívať súbežne s liekmi na alergiu (tablety, nosné spreje, očné kvapky).

Nádorové ochorenia

Betaglukány sú ideálne pri prevencii vzniku nádorov, najmä pľúc, hrubého čreva, žalúdka a prsníka. Všetky tieto druhy nádorov sa v našich zemepisných šírkach vyskytujú veľmi často. Môžeme ich využiť aj ako podporu klasickej liečby nádorových ochorení. Majú schopnosť čiastočne eliminovať nežiadúce účinky chemoterapie a rádioterapie, t.j. zvracanie, nechutenstvo, úbytok hmotnosti alebo popálenie kože. Len pre zaujímavosť: v Japonsku sú registrované dva protinádorové lieky na báze betaglukánov, určené na liečbu nádorov žalúdka a čriev.

Nežiadúce účinky žiarenia a elektromagnetického smogu

Miernemu ožiareniu sa v dnešnej dobe prakticky nedá vyhnúť, pretože sme vystavení UV žiareniu, častému cestovaniu lietadlom, používaniu mobilných telefónov, obrazovkám PC a TV, mikrovlným rúram, ktoré patria v domácnosti k najväčším žiaričom, liečebnej rádioterapii pri nádoroch alebo röntgenovému vyšetreniu pri úrazoch či bolestiach kĺbov a chrbtice. Preto by sme si mali betaglukánovú kúru urobiť aspoň raz do roka!

Civilizačné choroby

Betaglukány priaznivo ovplyvňujú množstvo faktorov, ktoré sú rizikové pre vznik civilizačných ochorení, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Svojím pôsobením zmierňujú následky stresu u psychosomatických ochorení (patria medzi tzv. prírodné adaptogény, podobne ako byliny obsiahnuté v Stimarale). Podporujú krvotvorbu pri chorobách kostnej drene, stavoch po chemoterapii a rádioterapii, pri leukémii, chudokrvnosti. Pomáhajú pri autoimunitných chorobách (výskum prebiehal pri ulceróznej kolitíde – neinfekčnom zápale hrubého čreva).

Pozitívne účinky betaglukánov sú jednoznačne preukázané, ale nie sú vhodné celkom pre každého. Nemôžu ich užívať pacienti, ktorí berú lieky na potlačenie imunity (imunosupresíva), a pacienti po transplantácii orgánov.

Imunosan Energy

Imunosan Energy

Vynikajúci prípravok, ktorý je už dlho na trhu a celkom neprávom sa tak trochu opomína. Obsahuje veľké množstvo vysoko kvalitných betaglukánov, ktoré sa získavajú z huby reiši, o ktorej sme už hovorili. Imunostimulačný účinok betaglukánov je v Imunosane zosilnený vysoko účinnými bylinami ako sú eleuterokok, kozinec alebo zelený čaj. Táto kombinácia podporí imunitný systém, ale výrazne prispeje aj k tonizovaniu organizmu a dodaniu energie.

Vzhľadom na to, že betaglukány pôsobia dlhodobejšie, je Imunosan vhodný najmä pri chronických infekciách, recidivujúcich problémoch alebo ako príprava pred obdobím alergických ťažkostí. Pri akútnej fáze zvolíme skôr VironalDrags Imun alebo Grepofit.

Okrem uvedených odporúčaní sa podelím ešte o skúsenosti z praxe:

  • bradavice: Imunosan + lokálne Audiron.
  • opary: Imunosan + vnútorne Drags Imun 3x denne 10 kvapiek po jedle, dá sa natieraťaj lokálne. Výborný je aj sprej Spiron, aplikuje sa po 2 hodinách.
  • u športovcov: Imunosan je veľmi vhodný, pretože sú vystavení fyzickej aj psychickej záťaži a je u nich častejší výskyt infekčných ochorení.
  • stavy pred operáciami, po operáciách a po úrazoch: Imunosan podporuje hojenie a rekonvalescenciu.

Dávkovanie Imunosanu je 1 kapsula 2-3x denne po jedle.

Zloženie Imunosanu:

  • Lesklokôrovka lesklá (Reishi) – najdlhšie používaná huba v tradičnej čínskej medicíne (TČM), hlavný zdroj glukánov v prípravku
  • Pečiarka mandľová – novoobjavená huba, výskyt v Brazílii, mimoriadne množstvo glukánov
  • Eleuterokok ostnatý – “sibírsky ženšen”, rastlinný adaptogén
  • Dangšen – alternatíva k ženšenu (ženšen chudobných), rastlinný adaptogén
  • Atraktylový koreň – v TČM na celkové posilnenie organizmu, choroby gastrointestinálneho traktu
  • Kozinec blanitý – imunostimulans
  • Ďatelina lúčna – zdroj bioflavonoidov
  • Zelený čaj – antioxidant
  • Vtáčí zob – antioxidant

Spracoval MUDr. Jiří Hanzel