Kategórie produktov

Odber noviniek

Ako správne konzumovať orechy a semená

Ako správne konzumovať orechy a semená

Namáčanie a dehydratácia je ten najlepší spôsob ako konzumovať orechy a semená. Orechy, semená a strukoviny sú plné zdravých tukov a bielkovín, ale aby to všetko dobré váš organizmus vedel aj využiť, odporúča sa ich nechať ponorené niekoľko hodín vo vode (napríklad cez noc v chladničke v sklenej nábode).

Po namáčaní a scedení máme tieto možnosti:

1. Orechy alebo semená hneď skonzumovať.

2. Vyrobiť rastlinné mlieko zmixovaním orechov (kešu, mandle,...) alebo semienok (konopné, sezamové,...) s vodou v pomere napríklad 80 až 120g orechov na 950 ml vody vo výkonnom mixéri. Na úvod zmixujte orechy v menšom množstve vody (napr. 300 - 350 ml) po dobu 2 minút. Potom dolejte zvyšok vody a pomixujte ešte 1 minútu. Získate tak 1 liter zdravého rastlinného mlieka. Môžete pridať trošku škorice, štipku morskej alebo himalájskej soli a dosladiť kokosovým cukrom, sušenými datlami, medom alebo iným prírodným sladidlom. Uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 3-5 dní. Ak túžite po kréme podobnému šľahačke tak zmixujte orechy s vodou v trošku menšom pomere ako 1:1, čiže menej vody a necháme vytuhnúť v chladničke.

3. Vytvoriť korpus pre RAW dezert - zmixujte ich s datlami, alebo strúhaným kokosom a medom.

4. Pre uskladnenie na neskoršiu konzumáciu alebo výrobu orechového masla je potrebné ich vysušiť ideálne v sušičke niekoľko hodín pri teplote max. do 42-45°C. Alternatívne môžete sušiť na plechu v rúre na pečenie s otvorenými dvierkami aby vlhkosť unikala preč, alebo aj na slnku počas horúcich letných dní. Po vysušení budú orechy ešte chutnejšie a chrumkavejšie než pôvodne pred namáčaním, nie je potrebné ich pražiť.

Z vysušených "aktivovaných" orechov si môžete doma jednoducho vyrobiť orechové maslo ich trpezlivým mixovaním vo výkonnom mixéri, pomocou piestu pomôžete pri mixovaní zatláčať orechy dolu k sekacím nožom. Pozor, keď sa obsah zahreje (chceme predísť znehodnocovaniu živín priveľkým teplom ako sa len dá), je vhodné nádobu s obsahom strčiť na pár minút do chladničky a až potom opäť pokračovať v mixovaní do finálnej podoby. Prípadne zmixujeme v kuchynskom robote s nožom v tvare S. Avšak najjednoduchší a zároveň najlepší spôsob výroby orechového masla je pomlieť orechy a semienka v kamennom mlyne (takzvaný melanger) kde pomalým mletím medzi otáčajúcim sa kamenným dnom a kamennými kolieskami za 2 až 3 hodiny vzniká prvotriedne jemnučké tekuté orechové maslo. Melanger sa používa aj na mletie kakaových bôbov na výrobu čokolády. Bežne dostupné orechové maslá v potravinách a bio obchodoch nie sú pripravené z "aktivovaných" orechov (čiže neprešli procesom máčania vo vode) a väčšinou sú pred zomletím pražené pri veľkej teplote, nakoľko pražením sa zvýrazní chuť a orechy sa potom jednoduchšie melú.

Semená, orechy, strukoviny a obilniny obsahujú kyselinu fytovúenzýmové inhibítory tvoriace vonkajší obal, ktoré zabraňujú ich klíčeniu až pokým v prírode za pomoci dažďa a slnka nastanú vhodné podmienky pre ich rast. Enzýmové inhibítory rovnako aj nášmu telu zabraňujú sprístupneniu cenných živín. Pravdepodobne ste už počuli ľudí hovoriť o tom, že orechy alebo napr. fazuľa sú ťažké na žalúdok. Pri ich konzumácii môžete pociťovať plyny, nadúvanie alebo opuchy. Všimli ste si niekedy na ďalší deň orechy alebo semienka v stolici? Toto sú znamenia, že neboli poriadne strávené. Dôvodom sú práve enzýmové inhibítory a fytová kyselina.

Namáčaním vo vode sa enzýmové inhibítory neutralizujú, prospešné enzýmy aktivujú, zvyšuje sa obsah vitamínov a znižuje množstvo prirodzene sa vyskytujúcich kyselín, ktoré zabraňujú vstrebávaniu vitamínov. Orechy, semená, strukoviny a obilniny sa tak stávajú ľahšie stráviteľnými a živiny sa oveľa jednoduchšie vstrebávajú. Kešu a iné orechy, slnečnicové semienka po namočení zmäknú, čo uľahčuje ich zmixovanie do veľmi chutných krémových rastlinných mliek.  Preto naučte sa správnej príprave týchto potravín aby ste z nich mali čo najväčší úžitok. V obchodoch so zdravou výživou sa už dajú zohnať aj prednamočené/predklíčené strukoviny, orechy a semená v prípade ak nemáte na ich prípravu doma čas.

Aký je rozdiel medzi namáčaním a klíčením?

Oba spôsoby sú z nutričného hľadiska veľmi prospešné, nadväzujú na seba. Máčanie vo vode je prvý krok k tomu aby orechy, semená, obilniny a strukoviny mohli neskôr vyklíčiť. Po prvotnom niekoľkohodinovom procese máčania ich potom udržujete mokré (polievate troškou vody v pravidelných intervaloch aby boli vlhké), napríklad v miske tak aby mali kontakt so vzduchom (nie úplne ponorené vo vode ako pri namáčaní), pokračujete niekoľko dní až vyklíčia.

Postup namáčania orechov, semien, strukovín...

1 čajovú lyžičku morskej alebo Himalájskej soli (na 2-3 šálky vody) rozpustíme v miske s čistou studenou alebo vlažnou filtrovanou vodou a vložte do nej surovinu, ktorú chcete namáčať. Morská soľ pomáha aktivovať enzýmy, ktoré deaktivujú, neutralizujú enzýmové inhibítory. Táto metóda napodobňuje spôsob, akým domorodci v Strednej Amerike ošetrovali orechy a semená namáčaním v morskej vode. Potravina by mala byť ponorená úplne s dostatočnou hladinou vody aspoň 5 cm nad potravinou, pretože zvyčajne nasiakne ¼ až ½ objemu vody, prikryjeme napr. čistou utierkou alebo papierovým obrúskom aby obsah nádoby mohol dýchať. Ponecháme namočené (my ich nechávame v chladničke) po odporúčanú dobu uvedenú nižšie podľa druhu suroviny. Potom vodu vylejeme (obsahuje enzýmové inhibítory, ktorých sa chceme zbaviť) a potravinu dobre opláchneme pod tečúcou vodou. Potravinu môžeme priamo skonzumovať, ale pre uskladnenie ich musíme ďalej usušiť.  Najlepšie je použiť sušičku – vo svete známy Excalibur pri teplote 35-38°C (max. do 45°C) alebo rúru na pečenie, prípadne v lete na slnku. Odporúčaná doba sušenia je 12-24 hod. aby sa odstránila vlhkosť a potraviny tak nechytili pleseň, každých 6 hodín kontrolujte či sú dosť suché a chrumkavé. Po dôkladnom vysušení ich môžete priamo konzumovať alebo uskladniť hermeticky v sklenenej alebo plastovej nádobe, vydržia tak až 6-12 mesiacov v chlade, suchu a tme.

Odporúčané časy namáčania

Pokiaľ je to možné kupujte organické (BIO) a hlavne RAW (surové). Nekonzumujte solené, pražené, obaľované v cestíčku alebo inak spracované orechy a semienka.

Orechy

  • Mandle 8 - 12 hod.
  • Kešu 2 - 3 hod.
  • Vlašské 4 - 6 hod.
  • Píniové (cédrové) 6 - 8 hod. (niekto tvrdí namáčať, niekto zas nie)
  • Lieskové 8 - 12 hod.
  • Pekanové 6 - 8 hod.
  • Makadamové 2 - 4 hod. (niekto tvrdí namáčať, niekto zas nie)
  • Brazílske Para orechy 6 - 8 hod.
  • Pistácie 6 - 8 hod.

Semienka

  • Sezamové 4 - 6 hod. (niekto tvrdí namáčať, niekto zas nie)
  • Tekvicové 6 - 8 hod.
  • Slnečnicové 6 - 8 hod.
  • Ľanové nie je potrebné namáčať, stačí pomlieť a môžete konzumovať
  • Konopné nie je potrebné namáčať, stačí pomlieť a môžete konzumovať
  • Chia nie je potrebné namáčať, môžete hneď konzumovať

Strukoviny

  • Šošovica 8 - 12 hod.
  • Červená šošovica lúpaná polená 2 - 4 hod.
  • Hrášok 8 - 12 hod.
  • Cícer 8 - 12 hod.
  • Sója 12 - 16 hod.
  • Adzuki fazuľa 8 - 12 hod.
  • Čierna fazuľa 8 - 12 hod.
  • Mungo fazuľa 8 - 12 hod.

Obilniny

  • Pohánka 6 - 8 hod.
  • Quinoa 6 - 8 hod.
  • Amarant 4 - 6 hod.
  • Jačmeň 6 hod.
  • Pšenica 8 - 10 hod.
  • Špalda 6 hod.
  • Kamut 7 hod.
  • Proso 5 hod.
  • Ovos 6 - 8 hod.
  • Raž 6 - 8 hod.
  • Divá ryža 9 - 12 hod.
  • Hnedá ryža 9 - 12 hod.
  • Teff 3 - 4 hod.

Máčať nemusíte ľanové a konopné semienka, stačí ich pomlieť

Ľanové semienka - najlepšie urobíte keď ich pomeliete napr. v mlynčeku na kávu a hneď skonzumujete napr. so zeleninou, zeleninovým šalátom, v smoothie alebo iných RAW receptoch. Takto z nich pri trávení získate cenné živiny. Konopné semienka - podobne ako ľanové, so zeleninou, v smoothie alebo RAW receptoch.