Na prípravu asi 20 sušienok budeme potrebovať
- 25g čerstvého masla
- 75g krupicového cukru (alebo zdravšieho kokosového cukru)
- 10g hladkej múky
- 65ml smotany na šľahanie
- 50g opečených mandlí (nakrájaných)
- 65g nasekanej zmesi pomarančovej a citrónovej kôry
- 25g drvených kakaových bôbov
- 30g Chia semienok
- 150g horkej čokolády (alebo kakaovej hmoty-pasty, kakaového prášku)
Spôsob prípravy
Tieto malé sušienky sú vynikajúce a veľmi jednoduché. Môžete pridávať a meniť ingrediencie, používať rôzne orechy alebo sekané sušené ovocie podľa vášho výberu.
- Predhrejeme rúru na 190°C.
- Maslo, cukor a múku neustále miešame v panvici, kým sa maslo nerozpustí.
- Postupne za stáleho miešania pridáme smotanu na šľahanie, kým nebudete mať hladkú zmes.
- Za stáleho miešania pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem čokolády a odstavíme. Necháme vychladnúť.
- Medzitým potrieme dva plechy rozpusteným maslom a potom poprášime múkou.
- Na plech pokladáme kopcovité lyžičky zmesi, každá vo vzdialenosti najmenej 2,5 cm od seba, nakoľko sa počas pečenia roztiahnu.
- Pečieme 12-15 minút, do zlatista.
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na plechu ešte 2-3 minúty, predtým ako ich dáme chladnúť na mriežku.
- V miske nad hrncom s vriacou vodou rozpustíme čokoládu. Sušienky poukladáme (obrátene - spodom navrch) na mriežku a štetcom každú potrieme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť.
Autor - Joy Skipper je kvalifikovaná nutričná terapeutka s viac než 20 ročnými skúsenosťami v potravinárskom priemysle, s tvorbou receptov a knižných kuchárok, a servírovaním jedál pre televíziu a fotografovanie. Joy bola tiež semifinalistom v show Masterchef na BBC. Jej publikácie zahŕňajú tipy pre odšťavovače, na olovranty, taliansku rýchlu kuchyňu a rýchlu a zdravú slávnostnú kuchyňu.