Kategórie produktov

Odber noviniek

Na jedle záleží! - si tým čo ješ

Na jedle záleží! - si tým čo ješ

"Nech jedlo je tvojím liekom a liek nech je tvojím jedlom", predniesol už pred mnohými stovkami rokov antický lekár Hippokrates (460-370 pred n.l.). Tento citát je tiež hlavným motívom dokumentárneho filmu z dielne Jamesa Colquhoun a Laurentina Ten Boscha "Food Matters" v preklade "Na jedle záleží" (www.foodmatters.tv). Tí do svojho dokumentu zahrnuli celý rad bolestí súčasného sveta stravovania a zdravotníctva a odhaľujú súvislostí medzi nimi.

Vzťah medzi chorobami a jedlom

Tento užitočný propagačný počin osvetľuje vzťah medzi chorobami a stravou. Na početných príkladoch nenáročným spôsobom popisuje, ako je pre zdravé telo dôležitá vhodná strava. Ďalej sa zaoberá účelovým potláčaním informácií o liečbe chorôb vysokými dávkami živín. Potláčanie sa deje, ako inak, z dôvodu zisku. Je to lacné a funkčné. Na klasickej medikácií liekov možno mnohonásobne zarobiť, na liečbe stravou už to ide horšie. Tvorcovia dokumentu tiež poukazujú na nutnosť ľudí zaujímať sa o svoje zdravie a stravu.

Dokument je zaujímavým postrčením pre všetkých, ktorí o téme správnej životosprávy veľa nevedia. Počnúc prílišnou konzumáciou spracovanej a varenej stravy, cez fakty, že väčšina bežných lekárov nemá o výžive zvlášť veľké povedomie, nepátrajú po príčine chorôb, ale liečia jej následky, a končiac astronomickými sumami venované na výskum rakoviny, bez toho aby sa jej liečiteľnosť príliš zlepšovala. Dokument tiež poukazuje na zjavné prepojenie lekárov, predpisovaných liekov a farmaceutického priemyslu, a jeho vplyvu na očierňovanie alternatívnej liečby vážnych ochorení, pretože jednoducho dostatočne "nevynáša".

Na jedle naozaj záleží teraz viac ako inokedy. Príroda vždy ľuďom ponúkala to, čo potrebovali, navyše ľudské organizmy boli na túto stravu navyknuté. Dnešná doba však ponúka hromadu lákadiel vo forme cukrov, múčnych a celozrnných výrobkov z modernej geneticky modifikovanej pšenice, škrobu a nekvalitných bielkovín ako menšieho zla, umelých sladidiel, konzervantov, prepáleného tuku a liekov vo forme väčšieho zla. Jedinou cestou von je potom nezúčastniť sa tejto módy poslednej doby, ale počúvať svoje telo a investovať do vlastného zdravia skôr formou kvalitnej prevencie, než obchádzaním nemocníc. Recept na zdravie podľa oslovených lekárov a vedcov je zameranie sa na zdravé jedlá s veľkým podielom surovej stravy vo forme ovocia, zeleninových šalátov a štiav, konzumovať superpotraviny s vysokým obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Dokument sa tak zaoberá nielen problematikou správnej výživy, ktorá vedie nielen ku kvalitnejšiemu životu, ale predovšetkým k účinnému predchádzaniu chronických ochorení ako sú ochorenia kardiovaskulárneho systému, cukrovky druhého typu, alebo napríklad rakoviny. Rakovina a iné chronické ochorenia, ktoré sú prakticky neliečiteľné modernou medicínou možno aspoň podľa autorov dokumentu úspešne liečiť odstránením pravých dôvodov choroby a nie len zmiernením prejavov.

Žijeme síce dlhšie, ale sme stále chorľavejší. "Aké zložité je ale správne jesť, piť zeleninové šťavy a cvičiť?", pýta sa na konci filmu jeden z vystupujúcich lekárov. "Na to predsa nepotrebujete žiadny titul. Dôvod, prečo to väčšina ľudí ešte nerobí, je malá zodpovednosť k sebe samým."

Vrelo odporúčame šíriť informáciu všetkým, ktorí zápasia so svojím zdravím a súčasné zdravotníctvo si ich prehadzuje ako horúci zemiak. Všetkým ľuďom, ktorí stratili vieru nielen vo farmaceutický priemysel, ale aj vo vlastného lekára, ktorý nedokáže obstáť v skutočnom liečení choroby. Všetkým tým, ktorí si cenia svoje zdravie a majú odvahu vziať zodpovednosť do vlastných rúk.

Link na CSFD: dokumentárny film Food Matters (Na jedle záleží)