Žiadne produkty
Spr20nt
Spirulina poskytuje mimoriadne vysoký 65% obsah ľahko stráviteľných bielkovín vysokej biologickej hodnoty s obsahom všetkých esenciálnych aminokyselín. Obsahuje známe antioxidanty ako betakarotén, chlorofyl a fykocyanín, vitamíny B a ďalšie vitamíny, minerály, antioxidanty. Vyživuje, napomáha detoxikácii a imunitnému systému, je preferovaná zásaditá superpotravina na prekyslený organizmus.
Skladom / DMT 30.6.2022
Nákupom tohto produktu môžete získať vernostné body v počte 16 bodov. Ak Váš košík bude obsahovať celkom 16 bodov potom ich môžete premeniť na zľavový kupón s hodnotou 0,80 €.
Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.
Jednou z najstarších jednoduchých foriem života na Zemi je spirulina (lat. Arthrospira platensis), mikroskopická vodná modrozelená kyanobaktéria (sinica), organizmus často označovaný ako mikroriasa, ktorá sa vyvinula zhruba pred 3,5 miliardami rokov. Je to fotoautotrofný organizmus - používa oxid uhličitý z atmosféry a slnko na tvorbu enegie. Preto sa predpokladá, že spolu s ďalšími kyanobaktériami prispela k zmene atmosféry na našej planéte (z oxidu uhličitého na kyslík), čo umožnilo vývoj iných foriem života. Energiu si vyrába zo slnečného žiarenia prostredníctvom fotosyntézy, pomocou modrého pigmentu fykocyanínu a zeleného chlorofylu. Spirulina sa prirodzene vyskytuje v teplých subtropických jazerách a riekach v Afrike, Ázii a Južnej Amerike, svoje pomenovanie dostala podľa špirálovitého tvaru mikroskopických vlákien dlhých asi 0,1 - 0,5mm.
Dokáže prežiť v extrémnych podmienkach, silne alkalickom prostredí pH 11 s vysokou hladinou uhličitanu a hydrogénuhličitanu a teploty až 45 °C, ktoré iné mikroorganizmy nemôžu tolerovať. To znamená, že ekologické pestovanie spiruliny nevyžaduje použitie žiadnych chemických pesticídov, podmienky sú nehostinné pre kontaminujúce organizmy. Početné vlákna spiruliny formujú na vodnej hladine pevnú hmotu (akýsi koberec), ktorú je možné zozbierať sieťami alebo lopatami. Vo veľkom sa pestuje v USA (hlavne Kalifornia a Hawaii) a mnohých častiach Ázie (Čína, Taiwan, Thajsko).
Vo svete je veľmi známou a obľúbenou superpotravinou s koncentrovaným zdrojom živín. Mnoho ľudí, vrátane vrcholových športovcov zaraďuje spirulinu do svojho jedálnička pre jej mimoriadne vysoký obsah bielkovín (proteínu), tvoria 65 - 70% riasy. Predstavuje kompletný zdroj bielkovín, pretože obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Esenciálne sú také, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť (syntetizovať) a teda musia sa získavať len prostredníctvom stravy. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín, z ktorých je tvorená každá bunka ľudského organizmu. Bielkoviny ako už iste viete pomáhajú budovať a regenerovať telesné tkanivá, vrátane svalov a prispievajú k udržaniu zdravých kostí. Zastávajú v organizme aj kopec ďalších funkcií - pohybovú (svalové kontrakcie), enzýmovú, transportnú (prenášajú iné látky), regulačnú (bielkoviny sú súčasťou mnohých hormónov).
Skúsenosti ľudí poukazujú, že miernu až stredne ťažkú podvýživu u detí je možné napraviť dennou dávkou 1 až 3 gramy po dobu 4 - 6 týždňov. Hovorí sa, že zopár gramov spiruliny je tak výživných ako 100g špenátu alebo mrkvi. Narozdiel od pozemských rastlín a chlorelly, spirulina nemá pevnú celulózovú bunečnú stenu. Namiesto nestráviteľnej celulózy je tvorená mukopolysacharidmi, takže riasa je v našom organizme ľahko stráviteľná. Táto modrozelená riasa je bohato obdarená obrovským radom vitamínov a minerálov, vrátane obzvlášť vysokej hladiny železa, ktoré pomáha k tvorbe červených krviniek, ktoré transportujú kyslík po celom tele.
Spirulina obsahuje veľkorysé množstvo vitamínu B2 (známy ako riboflavín), ktorý prispieva k udržianiu zdravej pokožky, očí a nervového systému. Ďalej obsahuje vitamín E, antioxidant, ktorý chráni bunkové membrány. Poskytuje vysoký obsah vápnika, horčíka a železa. Vápnik prispieva k prenosu informácií prostredníctvom nervového systému a spolu s horčíkom prispievajú k normálnej funkcii svalov a udržaniu zdravých kostí a zubov. Horčík ďalej prispieva k správnemu metabolizmu, fungovaniu nervového systému, zníženiu vyčerpania a únavy. Železo prispieva k správnemu prenosu kyslíka v tele, kognitívnej funkcii, fungovaniu imunitného systému a zníženiu únavy a vyčerpania.
Za sýtu modrozelenú farbu sú zodpovedné pigmenty chlorofyl (zelené farbivo) a fykocyanín (modré) v bunkovej štruktúre, sú to antioxidanty. Chlorofyl ako sa predpokladá zlepšuje srdcové a pľúcne funkcie a bráni rozvoju škodlivých baktérií. Fykocyanín má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, zachytáva voľné radikály a tým predchádza poškodeniu buniek. Spirulina taktiež obsahuje betakarotén (provitamín A), ktorý má podobne silné antioxidačné a protizápalové kvality.
Predpokladá sa, že spirulina dokáže posilniť imunitný systém, v niekoľkých testoch preukázala antivirálne, antioxidačné a protirakovinové účinky. Je obľúbená medzi ľuďmi, ktorí sa chcú detoxikovať od ťažkých kovov (na tento účel je obzvlášť výborná chlorella). Jedna štúdia preukázala, že môže byť účinná pri odstraňovaní arzénu z tela. Ďalšia zistila, že spirulina môže potlačiť anémiu a imunosenescenciu (degradáciu imunitného systému vekom).
Konzumuje sa už stovky rokov, jej prvé použitie bolo zaznamenané v roku 1521 vojakom Bernal Díaz del Castillom z armády španielskeho dobyvateľa Hernán Cortésa. Del Castillo spozoroval ako Aztékovia zbierali spirulinu z jazera Texcoco a používali ju na vytvorenie malého koláča zvaného tecuitlatl, ktorý predávali na trhoch v hlavnom meste Aztéckej ríše - Tenochtitlane (dnešné Mexico City). Spirulina bola zdrojom potravy Aztékov a ďalších Mezoamerikánov až do 16. storočia. Odvtedy sa nenašli ďalšie zmienky o jej používaní pravdepodobne v dôsledku vypustenia okolitých jazier pre rozvoj miest a poľnohospodárstva.
Africkí ľudia z kmeňa Kanembu, severovýchodne od Čadského jazera taktiež konzumujú spirulinu už od dávna. Používali ju na prípravu koláča známeho ako dihé, čo v roku 1940 zaznamenal francúzsky vedec botanik Pierre Jean Luis Dangeard. Sitom alebo sieťou zozbierali spirulinu z povrchu jazera a nechali vysušiť na slnku, potom nalámali na menšie kúsky a predávali na trhu. Po znovuobjavení spiruliny v Čade počas vedeckej expedície v roku 1964-1965 belgickým botanikom Jean Léonardom sa dostala do širšieho povedomia a stala sa bodom medzinárodného záujmu.
V obrovských objemoch spirulinu taktiež konzumujú plameniaky na jazere Natron v Afrike. Trávením sa uvoľňujú karotény, prírodné farbivo, ktoré sa šíri do peria a zobákov, dáva im charakteristický ružový odtieň.
Spirulina je potrava veľmi bohatá na proteíny (obsahuje až 65% bielkovín). Podľa štúdie Organizácie Spojených národov (OSN) má jej produkcia oveľa menší dopad na životné prostredie, než mnoho iných druhov bielkovín. Napríklad v porovnaní so sójovými bôbmi, spirulina poskytuje 20x viac bielkovín na jednotku plochy, spotrebuje iba 25% vody a je 5x viac energeticky efektívnejšia. Porovnanie s hovädzím mäsom je ešte výraznejšie, 200x viac proteínov na jednotku plochy v prospech spiruliny.
Predstavuje najšetrnejší zdroj bielkovín k životnému prostrediu, je nutrične kompletná a môže sa pestovať na plochách nevhodných pre iné formy poľnohospodárstva. Narozdiel od chovu zvierat, ktorý je jedným z najväčších producentov skleníkových plynov uvoľňujúcich 34kg CO2 na kilogram mäsovej bielkoviny, spirulina odstraňuje oxid uhličitý z atmosféry zatiaľ čo rastie. V horúcich letných mesiacoch dokáže produkovať až 20 gramov bielkovín na 1m štvorcový denne.
Spirulina od Naturye sa pestuje ekologicky v provincii Hainan (ostrov na južnom konci Číny), v odľahlej vidieckej oblasti, na farme obklopenej nedotknutými lesmi, úplne izolovanej od mestských častí a zdrojov poľnohospodárskeho znečistenia. Táto poloha je ideálna, pretože ponúka stálé teploty a dlhé hodiny horúceho slnečného svitu, nevyhnutné podmienky pre produktívny rast (darí sa jej v teplom alkalickom prostredí). Spirulina sa kultivuje v obežných nádržiach (špeciálnych rybníkoch) naplnených čistou filtrovanou podzemnou vodou. Voda sa priebežne mieša, aby sa živiny rozšírili a udržala rovnomerná teplota. Vzorky sa testujú denne, kontroluje sa hodnota pH a meria optická hustota riasy (koncentrácia spiruliny vo vode).
Optimálnu hustotu dosiahne po 1 - 2 mesiacoch nepretržitého rastu, kedy je možné uskutočniť prvý zber. Potom rastie tak rýchlo, že nasledovné zbery sa vykonávajú opakovane každých 7 až 10 dní. Z vody sa odstraňuje jemnou sieťovinou, ktorá zachytáva malé vinuté vlákna. Zhromaždená spirulina sa preoseje, premyje a rýchlo vysuší v sušiacej komore kde sa odparovaním odstráni všetka vlhkosť pri zachovaní cenného obsahu živín. Riasa je vystavená teplu len po dobu niekoľkých sekúnd a vďaka svojej schopnosti odolávať vysokým teplotám si zachováva takmer celú svoju nutričnú hodnotu. Podrobuje sa rutinným testom na prítomnosť ortuti, olova a iných kontaminantov, aby sa zabezpečilo, že hotový produkt je úplne čistý a nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo otravy ťažkými kovmi. Napokon sa vákuovo zabalí a odošle do Naturye.
Naturya venuje časť svojich ziskov na charitatívne účely.
Kliknutím na logo zobrazíte viac produktov Naturya. Produkty sú bez GMO, umelých farbív, plnív, spojív, konzervačných látok a iných prísad.
Organicky pestovaná Spirulina Naturya je certifikovaná prísnou, medzinárodne uznávanou britskou autoritou Soil Association. Významnou úlohou certifikačnej spoločnosti Soil Association je zabezpečiť, aby všetky výrobky predávané ako BIO spĺňali prísne ekologické podmienky. Táto certifikácia, ekologický audit garantuje, že pri celom výrobnom procese sa dbá na dodržiavanie princípov čistej organickej produkcie - pôvod, pestovanie, spracovanie, export a balenie. Riadi sa britským ministerstvom životného prostredia, výživy a záležitostí vidieka DEFRA (Department for Environment, Food & Rural Affairs). Všetky BIO certifikované výrobky vo Veľkej Británii majú na obale vyznačený kód GB-ORG-XX (kde XX označuje subjekt, ktorý certifikát vydal). Soil Association certifikačný kód je GB-ORG-05.
Odporúčané dávkovanie: Dospelí - 1 čajová lyžička (2-3g) rozmiešaná v pohári vody, smoothie, ovocnej alebo zeleninovej šťave 1-2x denne. Deti od 3 rokov - 1/2 čajovej lyžičky (1-1.5g) 1-2x denne. Alternatívou je pridanie prášku do jogurtov, cereálnych pokrmov, hotových polievok a šalátov.
Výrobca Naturya odporúča konzumovať 5-15g spiruliny denne. Neexistuje žiadna maximálna denná dávka, dá sa jesť ako bežná potravina. Pri ochorení je možné užívať 10-20 gramov spiruliny denne, niektorí športovci užívajú až 50-60g denne.
Najjednoduchší a efektívny spôsob pre rýchle vstrebanie živín je zamiešať ju v pohári vody, mnohí však kvôli zvláštnej chuti ju uprednosťňujú v ovocnom džúse alebo zeleninovej šťave. Môžete ňou nutrične obohatiť smoothie, posypať čerstvé zeleninové šaláty, naservírované polievky alebo ju pridať do sladkých dezertov. Ak dávate prednosť pikantnému, skúste ju primiešať do dipu, salsy alebo omáčky k cestovinám na zvýšenie obsahu bielkovín v pokrme.
Obsah: 200g sušenej mletej sladkovodnej riasy Spirulina (lat. Arthrospira platensis). 100% jednozložkový produkt v BIO/organickej kvalite bez umelých farbív, plnív, spojív, konzervačných látok a iných prísad, bez GMO, v svetlu nepriepustnom, znovu uzatvárateľnom ZIP obale. Neobsahuje lepok (glutén), vhodný pre celiatikov, vegetariánov a vegánov. Informácia pre alergikov: produkt obsahuje prirodzene sa vyskytujúce siričitany.
Priemerné výživové hodnoty na 100g: Energia 336 kcal / 1420 kJ, bielkoviny 65.9g, sacharidy 13.1g (z toho cukry <0.1g), tuky 1g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0.5g, mononenasýtené <0.1g, polynenasýtené 0.5g), vláknina 5.1g, soľ (sodík) 0.9g, vitamín B12 170mcg, železo 6.58mg, horčík 300mg, vápnik 332.5mg, fykocyanín 12.8g, chlorofyl 1.17g.
Krajina pôvodu: Čina - ostrovy v Juhočínskom mori
Produkt nie je určený k používaniu ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Produkt nie je určený pre deti do 3 rokov. Tehotné a dojčiace ženy, ľudia so zo závažnými chorobami (napr. kardiovaskulárne choroby, pacienti po transplantácii) sa o užívaní produktu poraďte s lekárom. Po užití vytlačte z balenia prebytočný vzduch a skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste.
UPOZORNENIE: Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Bez lepku | áno |
Bez GMO | áno |
Forma | prášok |
BIO kvalita | áno |
Vegan | áno |
Obsah | 200 g |
Krajina pôvodu | Čína |