Kategórie produktov

Odber noviniek

Regenerácia v Pentagrame, 3. časť - Čakry, reflexné zóny, orgánové hodiny

Regenerácia v Pentagrame, 3. časť - Čakry, reflexné zóny, orgánové hodiny

Čakry

Ako sú pre kontrolu a reguláciu fyzického tela dôležité žľazy s vnútorným vylučovaním, tak sú pre kontrolu a reguláciu energetického systému dôležité energetické centrá, tzv. čakry. V zdravom tele predstavuje energetické centrum špirálu, ktorá sa otáča určitou rýchlosťou a umožňuje životnej energii, aby prúdila telom - doľava (proti smeru hodinových ručičiek) v prípade, že určitá oblasť, ktorú čakra zásobuje energiou, potrebuje povzbudiť, doprava (v smere hodinových ručičiek), keď oblasť potrebuje pribrzdiť svoju aktivitu.

Táto vitálna energia prúdi cez všetky energetické centrá a ide zdola pozdĺž chrbtice nahor. Energia šiestich čakier sa nakoniec spája v siedmej čakre, ktorá sa nachádza na temene hlavy. Keď sa otáčanie špirál začne spomaľovať, aj cirkulácia energie je pomalšia alebo je blokovaná. Následkom je zhoršenie zdravia a starnutie.

Je viac než zaujímavé, že existencia siedmich základných čakier, ktoré sa spájajú s cirkuláciou energie, sa približne zhoduje s umiestnením endokrinných žliaz. Každá endokrinná žľaza plní v tele dôležitú úlohu a pomocou hormónov zabezpečuje správny chod každej bunky. Sekréty endokrinných žliaz sa vylučujú priamo do krvi, odkiaľ si nájdu cestu k rôznym orgánom, stimulujú ich, tlmia alebo iným spôsobom ovplyvňujú ich činnosť. Ak je zdravie dobré, endokrinné žľazy pracujú v úplnej harmónii. Stačí sa pozrieť do lekárskych kníh, kde sú jednotlivé funkcie hormonálneho systému podrobne popísané, aby bolo zrejmé, aké dôležité je mať tento systém dobre vyladený.

Priradenie čakier k hormonálnym žľazám

Ak je porušené jedno zo siedmich energetických centier, je oslabená aj príslušná žľaza.  Telesné oblasti a funkcie, ktoré k nej prislúchajú, vykazujú poruchy, teda príznaky choroby. Nevyvážená energia v čakrách má silný účinok aj na city a náladu človeka.

Priradenie čakier k hormonálnym žľazám

Navrátiť organizmu zdravie a silu znamená uviesť energetickú špirálu do patričných obrátok. Na udržanie rovnováhy našich systémov prispieva pohyb (nejednostranný), dychovo-energetické cvičenia, mantra, jantra, relaxácia, meditácia, výživa (vhodná pre človeka) a tiež harmonizačné prípravky ENERGY.

"Učiť sa byť zdravý je rovnako dôležité ako učiť sa akékoľvek iné zručnosti."

Reflexné zóny

Každá zo siedmich čakier má na chodidle svoju reflexnú zónu (viď obrázky nižšie), rovnako tak všetky telesné orgány. Takéto reflexné zóny orgánov máme na niekoľkých miestach tela, kde sú zároveň nervové zakončenia (napr. ruky, tvár, uši, hlava) a kde sa verne zrkadlí stav príslušných častí organizmu. Pôsobením na najmenšiu a najvzdialenejšiu plôšku môžeme jednotlivé orgány ovplyvniť pozitívne či negatívne.

Reflexné zóny čakier na chodidle

Z týchto poznatkov vychádza jedna z najstarších prírodných liečebných metód vôbec, ktorou je reflexná terapia (reflexológia). Rovnako ako akupunktúra, aj vznik reflexológie sa odhaduje na dobu okolo 5 000 rokov pr. n. l. Táto metóda, ktorá využíva tlak a masáž reflexných zón, je vhodná nielen na terapiu, ale aj na celkom spoľahlivú diagnostiku. Diagnostikovanie tlakom na reflexné plôšky poškodených orgánov nie je obyčajne príjemné a podľa intenzity bolesti môžeme posúdiť závažnosť ochorenia. Postupné zmierňovanie bolesti naopak dáva signál o obrate k lepšiemu, čím sa potvrdzuje správny postup terapie.

Reflexné zóny orgánov na chodidle

Účinok reflexnej terapie sa dá presne smerovať, a to nielen na žiadaný orgán, ale dokonca na každú jeho časť. Je okamžitý, čo má obrovský význam pri bolestiach, akútnych ťažkostiach a pri prvej pomoci. Ak využijeme pri masáži reflexných zón krémy Energy, dosiahneme synergický efekt. Účinnosť zvýšime aj tým, že na zóny budeme pôsobiť predovšetkým v čase, keď je príslušný meridián v aktívnej fáze,  čo zistíme podľa orgánových hodín.

Orgánové hodiny

V tzv. orgánových hodinách vyjadrili Číňania skutočnosť, že človek žije z hodiny na hodinu a stav jeho organizmu sa postupne mení. V našom organizme sú zakódované biologické rytmy, ktoré sa opakujú každý deň, mesiac, rok. Centrálne biologické hodiny riadia všetky pravidelne sa opakujúce deje v tele a okrem nich existuje aj mnoho miestnych „budíkov“, ktoré riadia činnosť pľúc, srdca, obličiek, pečene a ostatných orgánov.

Cirkuláciu energie v organizme možno schématicky znázorniť v priebehu 24 hodinového cyklu. V súvislosti s týmto cyklom energie v dráhach možno ku každému orgánu v čase jeho maximálnej aktivity priradiť iný orgán s minimálnou energetickou aktivitou. Z toho vyplýva, že akékoľvek ovplyvnenie ktoréhokoľvek orgánu bude mať opačný vplyv na orgán, ktorý je s ním spojený.

Znázornenie cirkulácie energie v organizme

Silu biorytmov môžeme najlepšie sledovať počas priebehu chorôb. V priebehu dňa dochádza pri každej chorobe ku kolísaniu príznakov. Ak nahliadneme do lekárskych štatistík, zistíme, že doba návštev pacientov u lekára takmer presne kopíruje orgánové hodiny. Napríklad žlčníkové záchvaty najčastejšie prichádzajú v noci, srdcové záchvaty okolo poludnia. Ak hovoríme o zdravotných problémoch so srdcom, potom sa z obrázku vyššie dá vyčítať, že sa budú prejavovať medzi 11. – 13. hodinou v každom ročnom období, najviac ich však bude v lete.

Popis biologických rytmov

23. – 1. hodina

Začína pracovať žlčník. Tí, ktorí majú ťažkosti s týmto orgánom, sa v tomto čase obyčajne budia alebo nemôžu spať.

1. – 3. hodina

Aktivuje sa pečeň. V tomto čase nastáva útlm (najnižšie okysličenie mozgu), preto treba zvýšiť pozornosť napríklad pri cestovaní. V tomto čase sa budia aj žlčnikári, pretože pečeň a žlčník sú párové orgány. Neodporúča sa piť alkohol, fajčiť, jesť tuky, piť kávu.

3. – 5. hodina

V činnosti sú pľúca, preto sa v tomto čase obyčajne budia fajčiari, astmatici, chorí na priedušky, ľudia s nádchou, so zápalmi dýchacích ciest. V tejto dobe človek pociťuje aj najväčší strach a úzkosť. Každá maličkosť nadobúda obrovský význam.

5. – 7. hodina

V najvyššej aktivite je hrubé črevo. Odporúčame zvyknúť si na vyprázdňovanie v tomto čase, mali by sme sa vyhýbať stresu a uponáhľanosti. Prebúdzať sa treba postupne, pretože chorí ľudia sa práve v tomto čase cítia veľmi zle. Je vhodné piť dosť čaju.

7. – 9. hodina

Do činnosti sa dostáva žalúdok. Je veľmi dôležité konzumovať v tomto čase vitamíny. Telo potrebuje byť v teple, studená sprcha alebo kúpeľ preto nie sú vhodné.

9. – 11. hodina

V činnosti je pankreas a slezina, neodporúča sa požívať alkohol! Vhodné je ovocie, med (je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti). Vyhýbať by sme sa mali namáhavej fyzickej činnosti, môžeme však podávať vysoké duševné výkony. Okolo 11. hodiny nastáva dopoludňajší výkonnostný vrchol.

11. – 13. hodina

Doba aktívnej činnosti srdca, nie je dobré zaťažovať ho veľkým množstvom potravy. Nastáva mierny útlm, pozor na úrazy! Vhodná je prechádzka alebo krátky spánok.

13. – 15. hodina

V najvyššej činnosti je tenké črevo. V tomto čase sa znižuje citlivosť zubov (vhodná doba na dentistický zákrok). Začína sa zvyšovať fyzická aktivita.

15. – 17. hodina

Najviac pracuje močový mechúr. Dobré je piť bylinkové čaje, športovať. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo, aktivita stúpa a dosahuje druhý výkonnostný vrchol.

17. – 19. hodina

V činnosti sú obličky. Veľmi potrebné je vylúčiť všetko, čo im škodí - tuky, cukor, soľ, malinovky, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy.

19. – 21. hodina

Do činnosti sa dostáva obal srdca - krv. V tejto dobe človek veľmi dobre vníma. Je to čas vhodný na počúvanie hudby a divadelných hier, ale aj najúčinnejší na pôsobenie antibiotík alebo na aplikáciu krémov na bolestivé miesta.

21. – 23. hodina

Doba činnosti „troch žiaričov“ – telo sa pripravuje na spánok, preto by sme nemali robiť nič pre jeho aktivitu. Nefajčíme a vynecháme jedlo.

Príklad podľa meridiánov, orgánových vzťahov a orgánových hodín

Na základe princípov, ktoré sme vám doposiaľ predstavili v tomto materiále, skúsime urobiť podrobnejší rozbor jedného z orgánov. Pozrime sa napríklad na obličky. Z popisu energetickej dráhy, obrázku o orgánových vzťahoch a schémy biologických hodín získame maximálny prehľad.

Podľa orgánových hodín zistíme, že najviac komplikácií s obličkami sa bude vyskytovať od 17. do 19. hodiny večer v každom ročnom období, najviac ich však bude v zime. To nám napovie, že okrem toho môžeme očakávať vchádzanie chladu do končatín.

Zo vzťahov uvedených na obrázku ružice pentagramu vyčítame, že obličkám a párovému orgánu močovému mechúru zodpovedá element vody a odporúčaným produktom je Renol. Nie náhodou majú obličky so svojím párovým pomocníkom na starosti hospodárenie s vodou. U ľudí s oslabenou energetickou dráhou obličiek môžeme teda očakávať poruchy v procesoch, za ktoré obličky zodpovedajú, a to najmä v hospodárení s vodou.

Z obrázku pentagramu sa dozviete aj zodpovedajúcu chuť a vlastnosť. Môžeme konštatovať, že oslabené obličky sa navonok budú prejavovať strachom a tento orgán bude posilňovať slaná chuť. Tu si pripomeňme ďalšie pravidlo: veľké dávky pôsobia naopak ako malé. Preto soľte málo!

Niektorí ľudia s oslabenými obličkami môžu mať problémy s príliš veľkým potením alebo naopak, so suchosťou rúk a nôh. Aplikácia krému na suché ruky nevyrieši problém natrvalo, iba dočasne. Nezabudnite, že vždy sa musíte zamerať na príčinu ochorenia, a nie jeho prejavy. Jedine tak dosiahnete dobré zdravie.

Koľkí z vás sa našli v obraze oslabených obličiek?