Kategórie produktov

Odber noviniek

Chutné nepečené RAW vegánske torty

Chutné nepečené RAW vegánske torty

Zbožňujeme nepečené RAW torty/dezerty/zákusky bez bielej pšeničnej múky, lepku, rafinovaného cukru, vajec, mliečnej bielkoviny a laktózy, ktoré môžeme jesť bez akýchkoľvek výčitiek, pretože sú výživné, veľmi chutné a zároveň prospešné pre náš organizmus (netreba to však preháňať a nekonzumovať každý deň priveľa sladkého a taktiež to platí aj o tukoch i keď sú zdravé) a pritom sú neuveriteľne jednoduché na prípravu. Vystačíte si len s výkonným mixérom (prípadne kuchynským robotom s nožom v tvare S na tuhé lepkavé korpusi a mixérom na plnky) a kuchynskou váhou. Nádobu mixéra položíte na váhu a všetky ingrediencie jednoducho postupne vážite priamo v nádobe, nespravíte tak okolo seba neporiadok a nezašpiníte si zbytočne kopec riadu.

Najpoužívanejšími ingredienciami v RAW dezertoch, ktoré sa vyplatí vždy držať doma v zásobe sú: orechy - najčastejšie mandle, kešu a vlašské, potom brazílske para, pekanové, makadamové, lieskové a píniové, sušený strúhaný kokos, kokosový olej, sušené datle (obľubujeme veľké kráľovské datle Medjool) ako sladidlo a zároveň dodávajú karamelovú chuť, kakaový prášok, kakaovú hmotu a ako sladidlá napríklad javorový alebo datľový sirup, med (hlavne slovenskú jedľovú medovicu) a už spomínané sušené datle.

Tekuté prírodné sladidlá ako javorový sirup, med a agávový sirup sa dajú kľudne váhovo zamieňať v pomere 1:1. Všetky majú podobnú sladivosť a karamelovú chuť, teda ak ako med použijete jedľovú medovicu tak ako my.

Základom korpusov sú takmer vždy orechy (ak trpíte alergiou na orechy, dajú sa jednoducho nahradiť konopnými, tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami, strúhaným kokosom alebo aj ovsenými vločkami), ktoré sa spájajú s niečím sladkým a lepkavým ako datle, med alebo javorový sirup. Ak nemáme doma datle, môžeme ich nahradiť sušenými hrozienkami, v súčasnosti sú už dostupné aj ovocné pasty (pomleté sušené ovocie) ako figová, marhuľová, hrozienková, datľová. Všetky tieto recepty sme si vyskúšali a pretože nám veľmi chutili, pripravili sme pre vás tento článok s našou vlastnou foto ukážkou.

Tiramisu

Použili sme kruhovú tortovú formu s priemerom 19 cm (7 inch), preto sme navýšili suroviny do korpusu o 20% v porovnaní s videom, kde autor použil 15 x 15 cm (6 inch) štvorcovú formu. Chuť je naozaj skvelá, jednoducho ako tiramisu.

Raw Tiramisu, bez múky, cukru, laktózy

Korpus:

  • 120g makadamové alebo iné orechy (namočené min. 8 hod. vo vode, scediť)
  • 60g mandle (namočené min. 8 hod. vo vode, scediť)
  • 60g sušené datle
  • 12g instantná bezkofeínová káva (rozmiešame v 48g vody)
  • 12g kakaový prášok

Všetko spolu zmixujeme v mixéri na lepkavú hmotu, ktorou pokryjeme dno tortovej formy a rovnomerne utlačíme (my si pomáhame spodnou časťou pohára). Formu si najprv potrieme kokosovým olejom alebo vystleme papierom na pečenie ak použijete štvorcovú formu. Zatiaľ uchováme v chladničke a pustíme sa do plnky.

Plnka:

Suroviny spolu pomixujeme v mixéri na hladkú hmotu a vylejeme do pripravenej formy s korpusom. Dáme do mrazničky na min. 6 hodín a potom vyberieme tiramisu z formy. Necháme spolovice rozmraziť pri izbovej teplote približne 1 - 2 hodiny aby sa dalo pokrájať. Naservírované tiramisu môžeme ozdobiť kakaovým práškom, sušenými goji bobuľami a drvenými kakaovými bôbmi, prípadne lístkom z mäty. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 3 dní.

Raw Tiramisu celá torta

Kokosovo banánová torta

Použili sme kruhovú tortovú formu s priemerom 19 cm (7 inch). Jeden kúsok tejto torty dokáže poriadne zasýtiť.

Korpus:

  • 140g mandle alebo iné orechy (namočené min. 8 hod. vo vode, scediť)
  • 100g sušený strúhaný kokos
  • 65g sušené datle (= 4 veľké datle Medjool)
  • 12g kakaový prášok (= 2 polievkové lyžice)
  • 1 PL medu (= 18g)

Všetko spolu v mixéri zmixujeme na lepkavú hmotu, ktorou pokryjeme dno tortovej formy a rovnomerne utlačíme (môžme si pomôcť dolnou stranou pohára) tak aby nám vznikli aj vyvýšené okraje. Formu si najprv potrieme kokosovým olejom. Na korpus poukladáme nakrájané plátky banánov a zatiaľ uchováme v chladničke. Pokračujeme v príprave plnky.

Raw Kokosovo banánová torta - rez

Plnka:

  • 300g sušený strúhaný kokos
  • 100g kešu orechy (namočené aspoň 2 hod. vo vode, scediť)
  • 160g voda (alebo rastlinné mlieko)
  • 55g kokosový olej (vopred roztopíme napr. v teplom vodnom kúpeli)
  • 80g javorový sirup alebo med, prípadne agávový sirup
  • 2-3 banány (pokrájané približne na 0,7 cm plátky)

Najskôr pomixujeme kešu s vodou, kokosovým olejom a sladidlom na krémovú hladkú hmotu a až potom pridáme strúhaný kokos. Ešte raz poriadne pomixujeme (piestom pomáhame zmes zatláčať k sekacím nožom mixéra) až vznikne lepkavá kokosová hmota, ktorá nebude úplne dokonale hladká liata zmes ako v tiramisu recepte ale to vôbec nevadí, je to v poriadku. Mimochodom už len samotná plnka chutí božsky, pripomína raffaello. Kokosovou plnkou vyplníme vychladenú formu s korpusom s poukladanými plátkami banánov a hmotu rovnomerne utlačíme. Posledným krokom bude príprava čokoládovej polevy.

Raw Kokosovo banánová celá torta

Poleva:

V pohári lyžičkou všetko premiešame a hotovú čokoládovú polevu vylejeme na tortu. Tortu ponecháme v chladničke stuhnúť na 2-3 hodiny a potom môžeme formu od torty oddeliť. Odkrojíme si a ako ozdobu môžeme posypať napr. strúhaným kokosom. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 3 dní.

Kokosovo banánová torta s lesným ovocím

Príjemná alternatíva predchádzajúceho receptu, vďaka lesným plodom (môžete použiť aj iné ovocie napr. kiwi, jablká alebo marhule) je torta osviežujúcejšia. Použili sme  rovnakú kruhovú tortovú formu s priemerom 19 cm.

Korpus:

  • 100g vlašské orechy + 40g mandle (namočené min. 8 hod. vo vode, scediť)
  • 100g sušený strúhaný kokos
  • 65g sušené datle (= 4 veľké datle Medjool)
  • 18g medu (= 1 polievková lyžica)

Všetko spolu v mixéri zmixujeme na lepkavú hmotu, ktorou pokryjeme dno tortovej formy a rovnomerne utlačíme tak aby nám vznikli vyvýšené okraje. Formu si najprv potrieme kokosovým olejom. Zatiaľ uchováme v chladničke a pokračujeme prípravou plnky.

Raw Kokosovo banánový dezert s lesným ovocím

Plnka:

  • 300g sušený strúhaný kokos
  • 100g kešu orechy (namočené aspoň 2 hod. vo vode, scediť)
  • 160g voda (alebo rastlinné mlieko)
  • 60g kokosový olej (vopred roztopíme napr. v teplom vodnom kúpeli)
  • 80g javorový sirup alebo med, prípadne agávový sirup
  • 2-3 banány (pokrájané približne na 0,7 cm plátky)

Najskôr zmixujeme kešu s vodou, kokosovým olejom a sladidlom na krémovú hladkú hmotu a potom pridáme strúhaný kokos. Opäť poriadne pomixujeme (piestom pomáhame zmes zatláčať k sekacím nožom mixéra) až vznikne lepkavá kokosová hmota. Už len samotná plnka chutí božsky, pripomína raffaello. Prvou polovicou kokosovej plnky vyplníme vychladenú formu s korpusom, potom poukladáme plátky banánov a položíme zvyšnú polovicu kokosovej hmoty, rovnomerne utlačíme. Posledným krokom bude príprava ovocnej polevy.

Raw Kokosovo banánová torta s lesným ovocím

Poleva:

  • 200g zmes lesných ovocných plodov (kupujeme väčšinou mrazené)
  • 1 banán
  • 2-3 PL chia semienok

Všetko spolu zmixujeme a vylejeme na tortu. Tortu ponecháme v chladničke stuhnúť na 3-4 hodiny a potom môžeme formu oddeliť od torty. Uchovávame v chladničke a spotrebujeme do 2-3 dní.

Banánovo čokoládová torta

Použili sme kruhovú tortovú formu s priemerom 19 cm (7 inch).

Raw Banánovo čokoládová torta

Korpus:

  • 100g mandle alebo iné orechy (namočené min. 8 hod. vo vode, scediť)
  • 30g sušený strúhaný kokos
  • 30g javorový sirup alebo med, prípadne agávový sirup

Všetko spolu v mixéri zmixujeme na lepkavú hmotu, ktorou pokryjeme dno tortovej formy a rovnomerne utlačíme (pomáhame si napr. zpodkom pohára). Formu si najprv potrieme kokosovým olejom. Zatiaľ uchováme v chladničke a pokračujeme plnkou.

Plnka:

  • 100g kešu orechy (namočené min. 2 hod. vo vode, scediť)
  • 200g voda (alebo rastlinné mlieko)
  • 200g zrelé banány
  • 50g sušené datle (= 3 veľké datle Medjool)
  • 50g kakaové maslo (nemusíme roztopiť, stačí nakrájať, ak nemáme tak nahradíme kokosovým olejom)
  • 50g kokosový olej (nemusíme roztopiť)
  • 50g javorový sirup alebo med, prípadne agávový sirup
  • 50g kakaový prášok

Suroviny spolu zmixujeme v mixéri na hladkú hmotu a vylejeme do pripravenej formy s korpusom. Dáme do mrazničky na min. 4 hodiny a potom tortu vyberieme z formy. Necháme spolovice rozmraziť pri izbovej teplote približne 1 - 2 hodiny aby sa dal dezert pokrájať. Uchovávame v chladničke a do 3 dní spotrebujeme.

Raw Banánovo čokoládová celá torta