Kategórie produktov

Odber noviniek

Kyselina askorbová nie je skutočný vitamín C!

Kyselina askorbová nie je skutočný vitamín C!

Správna forma vitamínu C dokáže robiť zázraky, zatiaľ čo nesprávna môže spôsobovať problémy. Štandardný vitamín C (kyselina askorbová), ktorý dostať bežne v obchode by vám mohol spôsobovať viac škody ako úžitku.

Vitamín C je veľmi dôležitý a potrebujeme ho v hojnej miere. Naše telo si nedokáže vyrobiť vitamín C a tak ho musíme získavať z potravy. Je potrebný na boj s cukrovkou, srdcovými chorobami, rakovinou, otrávením radiáciou, toxicitou ťažkých kovov, infekciami, artritídou, alergiami. Je jednou z najlepších vecí ako si zachovať  mladosť, pretože je potrebný pre tvorbu kolagénu (to, čo udržuje pokožku pred vráskami a vypadávaním vlasov, drží všetko spojivové tkanivo pohromade). Väčšina ľudí ide do obchodu kúpiť niečo, čo je označené ako "vitamín C", všetko je to kyselina askorbová. Ale kyselina askorbová sama o sebe NIE JE vitamínom C, je to len antioxidačná kyselina.

Vitamín C je komplex, ktorý má viacero vzájomne spojených častí, medzi ktoré patria:

  • Vitamín P - flavonoidy a bioflavonoidy, ktoré podporujú spojivové tkanivo tepien, žíl, kože atď.
  • Vitamín J - potrebný pre kyslík, zdravé pľúca, na astmu, zápal pľúc a podobne.
  • Vitamín K - potrebný na zrážanlivosť, hojenie modrín, podliatín atď.
  • Meď - každý vitamínový komplex požaduje iný minerál. Vitamín C vyžaduje meď vo forme enzýmu zvaný tyrozináza, ktorý je potrebný na pomoc pri budovaní hormónov nadobličiek. Bez toho vás stres vyčerpá. Nadobličky sú miestom, kde je väčšina vitamínu C uložená v tele, a ironicky, priama konzumácia kyseliny askorbovej vyhára nadobličky a vyčerpáva ich.

Čo je to kyselina askorbová (E300)?

Je to len obal, ktorý drží tieto vyššie spomenuté štyri prvky pohromade, to je všetko. Jej jedinou skutočnou funkciou je ochrana týchto látok v C vitamínovom komplexe.

A ešte horšie, viete ako sa vyrába kyselina askorbová, ktorú bežne kupujete? Vyrába sa v laboratóriu tým, že sa skombinuje kukuričný škrob a kyselina sírová. Vznikne tak biely prášok, ktorí sa naplní do fľašiek a predáva ako vitamín C. Je to ako predávať auto bez motora alebo sedadiel, pneumatík a nazývať to autom.

Niektorí ľudia konzumujú mega dávky tohto lacného vitamín C izolátu v domnení, že robia dobrú vec. Spočiatku im môže pomôcť (je to antioxidant) ale po nejakej dobe to má opačný efekt, deficit vitamínu B12, ktorý je potrebný pre červené krvinky a kyslík spolu s meďou. Kyselina askorbová blokuje meď, takže je to veľká reťazová reakcia vedúca k anémii/chudokrvnosti (nedostatku železa), rednutiu a vypadávaniu vlasov, strate kožnej elasticity, koža vráskavie, alergiám, ochoreniam srdca. Jediným dôvodom prečo sa niektorí ľudia cítia lepšie pri jej užívaní je, že je to kyselina a kyselina zabíja baktérie. Lepšou kyselinou na konzumáciu je jablčný ocot (angl. Apple cider vinegar, kvalitný je nepasterizovaný, nefiltrovaný), čo je kyselina octová.

Syntetická kyselina askorbová na druhej strane ochudobňuje telo o životne dôležité živiny, ako napr. meď, železo a verte tomu alebo nie, okráda vás o vitamín C! Ten lacný biely prášok čo kupujete v obchode, ktorý nazývajú vitamín C je vlastne len kyselina askorbová, okráda vaše telo o vitamín C čo vedie k vráskam, astme, metličkovým žilkám/kŕčovým žilám, vypadávaniu vlasov a problémom s nadobličkami ako je stres a veľká únava. Je tak ironické, že mnoho ľudí s problémami nadobličiek sú tí istí ľudia, ktorí užívali kyselinu askorbovú/vitamín C, v domnení, že robili niečo dobré.

Vitamín C len z rastlinných zdrojov

Skutočný vitamín C musí pochádzať z prírodných zdrojov, žiadne chemikálie vytvorené v laboratóriu. A stále to nie je to isté, aj keď do kyseliny askorbovej vmiešajú trošku šípok alebo bioflavonoidov a nazývajú to komplex. Musí byť vo svojej celej rastlinnej forme, či už čerstvé alebo sušené rastliny, kde je viac koncentrovaný. Rastliny obsahujú všetko na vyváženie vitamínu C - bioflavonoidy, enzýmy, glykozidy, saponíny, minerály, fytonutrienty a kofaktory, o ktorých ešte ani nevieme. Nemôžeme vylepšiť prírodu, ktorá je už dokonalá. Jednoducho všetky elementy sú vo vhodnej forme a pomere tak, aby to fungovalo správne.

Napríklad Markusov bylinný vitamín C pod názvom Wildforce Vitamin C - je jedinečná rastlinná zmes pozostávajúca len z ovocných plodov a rastlín: gubinge (slivky kakadu z Austrálie), borovicové ihličie, acerola čerešne, amla (indický egreš), rakytník rešetliakový, žerucha, šípky, guava, citrónová a pomarančová kôra a dužina. Je v tom alchýmia keď zmiešate rastliny dohromady, znásobíte tak obsah vitamínu C. Rastliny pracujú synergicky takže konečný zmiešaný produkt sa správa inak, ako keby ste užívali každú rastlinu zvlášť.

Čokoľvek urobíte, len nekupujte tú balenú vec v obchode, ktorá nie je ničím iným ako kyselina askorbová.

Kyselina askorbová sa rozkladá na oxaláty

Kyselina askorbová sa v črevách rozkladá na oxaláty (soli kyseliny šťaveľovej), ktoré vytvárajú oxalátové kamene, ako v obličkových kameňoch - kyselina šťaveľová predstavuje jednu z kľúčových zložiek obličkových kameňov. A pretože kyselina šťaveľová sa viaže so sodíkom a draslíkom, vedie to k vysokému krvnému tlaku, svalovým kŕčom a diabetickým inzulínovým problémom. Užívanie nesprávneho druhu vitamínu C môže viesť ku všetkému od vypadávania vlasov až po srdcové problémy. Kyselina askorbová vyčerpáva nadobličky, vedie k nedostatku vitamínu B12 a blokuje meď, ktorá ironicky je súčasťou skutočného rastlinného vitamín C komplexu. Kyselina askorbová taktiež odčerpáva a blokuje železo, čo vedie k anémii, vypadávaniu vlasov, vráskam, úbytku kostí, krvácaniu ďasien, alergiám, rozdutiu pľúc (emfyzém pľúc), srdcovým chorobám a ochoreniam pľúc. Pamätajte si, kyselina askorbová okráda vaše telo o skutočný vitamín C.

Nedostatok vitamínu C

Príznaky nedostatku vitamínu Cmetličkové žilky, vrásky, ľahko tvoriace sa modriny, ustupujúce ďasná, krvácanie z ďasien, kŕčové žily (varixy), veľká únava, suchá hrubá pokožka, problémy s dýchaním, zadychčanosť pri chôdzi do schodov, astma, problémy s krvným tlakom (vysoký a nízky) a iné. Situáciu ešte zhoršujú veci v našich moderných životoch, ktoré odčerpávajú vitamín C - stres, fajčenie, stimulanty (kofeín, nikotín, aj povzbudzujúci prírodný prostriedok ako guarana), lieky, hlavne steroidné lieky (napr. Prednison), anabolické steroidy, aspirín, energetické nápoje, orálna antikoncepcia. Vedú k rozpadu kolagénu, ktorého následkom nie sú len vrásky a vypadávanie vlasov, ale tiež ochorenia srdca, neplodnosť a slabá imunita.

Dlhodobý vážny nedostatok vitamínu C v strave spôsobuje skorbut čo je v modernom svete pomerne vzácne ochorenie, pretože väčšina ľudí má prístup k rozmanitým potravinám. Na vyliečenie skorbutu stačí len 10 mg vitamínu C denne čo bežná strava ľudí dokáže poskytnúť. Skorbutom trpeli najmä moreplavci, piráti, nakoľko na dlhých plavbách nemali dostatočný prístup k zelenine a ovociu. Avšak môže k nemu dochádzať u ľudí v rozvojových krajinách, u ľudí s veľmi chudobnou stravou.

Ak sa nechcete scvrknúť a zvráštiť, potrebujete kolagén. Najčastejším nedostatkom vedúcim k strate kolagénu je nedostatok vitamínu C a kremíka, ktorých absorpcia postupne klesá ako starneme v dôsledku klesajúcej hladiny žalúdočnej kyseliny. Kremík aby mohol byť absorbovaný potrebuje dostatok žalúdočnej kyseliny. Antacidá (lieky na pálenie záhy neutralizujúce kyselinu chlorovodíkovú "HCl"), inhibítory protónovej pumpy (lieky potláčajúce tvorbu žalúdočnej kyseliny, napr. Omeprazol), alkalické vody a nutričné nedostatky ďalej znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny, čo vedie k ďalšiemu poklesu tvorby kolagénu, čo nakoniec vedie k ešte viac vráskam.

Bambus predstavuje najvyšší a najlepší zdroj vstrebateľného kremíka na svete. Ďaľšími dobrými zdrojmi sú okra, žihľava, kremelina (diatomové bahno, angl. diatomaceous earth) a šupky z uhoriek. Najdôležitejšie živiny, ktoré potrebujete pre hladšiu pokožku sú kremík a vitamín C. Ak zažívate stres vo svojom živote (v podstate každý človek v modernom svete) potrebujete viac vitamínu C.

Správny vitamín C pomáha premieňať cholesterol na hormóny nadobličiek. Ironické je, že správny vitamín C odbúrava cholesterol, zatiaľ čo kyselina askorbová „smaží“ nadobličky (žľazy, ktoré vám pomáhajú v boji proti stresu), čo znamená, že budete viac v strese a stres vytvára cholesterol, presný opak toho čo robí skutočný rastlinný vitamín C.

Obsah vitamínu C v bežnom ovocí a zelenine

Prírodné zdroje vitamínu C

Vitamín C sa prirodzene vyskytuje napríklad v kiwi, pomaranči, citróne, žeruche, brokolici, petržlene, papáji, akejkoľvek paprike (sladkej alebo pálivej) a podobne. Kôra citrusových plodov obsahuje veľa bioflavonoidov, ale citrus sám o sebe naozaj nie je vysokým zdrojom vitamínu C. Ale najvyššími zdrojmi vitamínu C na svete sú veci ako ihličie z borovice, amla (známa ako indický egreš, amalaki), rakytník rešetliakový, acerola čerešňa, guava a žerucha (všetky sú v Markusovom rastlinnom vitamíne C v prášku). Všetko sú to iba sušené mleté rastliny, nič iné. Produkt obsahuje aj sušené gubinge (austrálske slivky kakadu), sú uznané ako najvyšší zdroj vitamínu C na svete, 3000 mg vitamínu C na 100 gramov čerstvých plodov (potom camu camu, acerola, šípky, amla, rakytník, baobab, guava...). Nachádza sa len v austrálskom vnútrozemí a zbierajú ho len miestny domorodci.

Obsah vitamínu C v acerole, šípkach a camu camu

Zapamätajte si, že vlhkosť je oxidant, čo znamená, že od momentu keď odtrhnete ovocie zo stromu/rastliny, začne oxidovať. Preto ovocie, ktoré kupujeme v obchodoch má často veľmi malú nutričnú hodnotu. Jedna univerzitná štúdia zistila, že pomaranče, ktoré testovali nemali žiaden vitamín C. Ak odtrhnete ovocie, okamžite ho vysušte a pomelte na prášok, zastaví to oxidáciu. To znamená, že uzamknutý nutričný obsah sa môže v práškovej forme uchovať až 10 rokov, v závislosti na vitamíne.

Ovocie by sme mali jesť čerstvé a zrelé, hneď priamo z rastliny. Samozrejme v súčasnom svete to nie je možné pre veľa ľudí. Namiesto toho kupujeme niečo čo bolo odtrhnuté nezrelé pred týždňami a prepravované po krajinách. A veľa vitamínov sa ani nevytvorí, pokiaľ plodina nebude zrelá. Výhodou spracovania rastlín na prášok je, že plody môžete zozbierať v čase ich zrelosti, vysušiť a tak okamžite uzamknúť živiny. Prášok je oveľa nutrične koncentrovanejší (živiny, vitamíny, minerály, fytonutrienty) ako plody vo vlhkom stave, väčšina z toho je len vláknina a vlhkosť. Takže pokiaľ je to možné jedzte plodiny zrelé priamo z rastliny, alebo si zadovážte rastlinný vitamín C v prášku.

Obsah vitamínu C v amla, rakytníku a baobabe

Referencie:

Vylučovanie oxalátov močom po veľkom príjme kyseliny askorbovej u človeka (Urinary oxalate excretion after large intakes of ascorbic acid in man).
http://ajcn.nutrition.org/content/34/3/305.long

Vplyv veľkého príjmu kyseliny askorbovej na hladinu kyseliny šťaveľovej v moči a plazme (Effect of large intake of ascorbic acid on urinary and plasma oxalic acid levels).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6500850
Int J Vitam Nutr Res. 1984;54(2-3):245-9.
Tsao CS, Salimi SL.

Boli odobraté krvné vzorky z desiatich zdravých jedincov, ktorí požívali 3-10g kyseliny askorbovej po dobu najmenej dvoch rokov a merali sa im hladiny kyseliny askorbovej a kyseliny šťaveľovej v plazme. Koncentrácie kyseliny šťaveľovej v týchto vzorkách plazmy boli v rozsahu plazmatických hladín šťaveľanov (oxalátov) ľudských subjektov, ktorí nekonzumovali doplnky s kyselinou askorbovou.

Veľké množstvá kyseliny askorbovej (10g / deň) boli podávané zdravým ľudským subjektom. Denné vzorky moču týchto ľudí sa odoberali pred a počas liečby a merali sa kyselina askorbová v moči a hladina kyseliny šťaveľovej. Zo šiestich testovaných, päť nezaznamenalo žiadnu významnú zmenu vo vylučovaní oxalátu močom. U jedného subjektu močová hladina šťaveľanu bola významne zvýšená po veľkom príjme kyseliny askorbovej. Ale zvýšené denné vylučovanie oxalátu u tohto subjektu bolo v rámci zmien v močovom obsahu oxalátu z konzumácie normálnej stravy.

Vylučovanie kyseliny šťaveľovej po intravenóznom podaní kyseliny askorbovej (Oxalic acid excretion after intravenous ascorbic acid administration).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3482487/
Metabolism. 2009 Feb; 58(2): 263–269.
Line Robitaille, Orval A. Mamer, Wilson H. Miller Jr., Mark Levine, Sarit Assouline, David Melnychuk, Caroline Rousseau, L. John Hoffer.

Askorbát zvyšuje ľudskú oxalúriu a riziko obličkových kameňov (Ascorbate increases human oxaluria and kidney stone risk).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15987848
J Nutr. 2005 Jul;135(7):1673-7.
Massey LK, Liebman M, Kynast-Gales SA.
Oddelenie potravinovej vedy a ľudskej výživy - Department of Food Science and Human Nutrition, Washington State University, Spokane, WA, USA.

V súčasnosti horný odporúčaný limit pre príjem kyseliny askorbovej je 2000mg na deň. Keďže kyselina askorbová je endogénne prevedená na oxalát a zdá sa, že zvyšuje absorpciu oxalátu zo stravy, suplementácia môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov.

Zdroj: Markus Rothkranz - Ascorbic Acid is Not Vitamin C!