Kategórie produktov

Odber noviniek

Sila prerušovaného pôstu - Intermittent fasting

Sila prerušovaného pôstu - Intermittent fasting

Nasledujúci text je rovnako dôležitý aj pre starších ľudí, ktorí chcú výborný zdravotný stav. Je to jednoduché (najmä po prvom týždni) a pritom veľmi účinné. Prerušované hladovanie ako revolučná metóda nie je len o spaľovaní tukov a chudnutí, ale pomáha zvyšovať ľudský rastový hormón (HGH - human growth hormone), znižuje hladinu inzulínu a môže dokonca pomôcť zvrátiť diabetes (cukrovku). Pomáha na všetko od zažívacích problémov až po energiu, depresie a duševnú jasnosť. Toto je jeden z kľúčov k fontáne mladosti! Týmto životným štýlom sa riadia svetoznámi vitariáni - vyznávači surovej (RAW) stravy Markus Rothkranz a jeho partnerka Cara Brotman, ale aj mnohí kulturisti a slávne osobnosti, ako napríklad Hugh Jackman (predstaviteľ filmového hrdinu Wolverina). Táto malá zmena vám môže zmeniť život k oveľa lepšiemu a pritom vás nič nestojí. V skutočnosti ušetríte, pretože nemusíte míňať peniaze na jedlo (raňajky).

Jednoducho povedané, jedlo príjmate počas 8 hodín a potom nejete vôbec nič po dobu 16 hodín. Typický čas na jedlo je medzi 11:00 - 19:00 alebo 12:00 - 20:00.

Výhody z dodržiavania prerušovaného pôstu 8/16:

  • zlepšuje hladinu inzulínu a inzulínovú senzitivitu
  • pomáha telu použiť a spalovať tuk ako efektívny zdroj energie
  • zvyšuje duševnú jasnosť
  • zlepšuje celkové energetické hladiny
  • zmenšuje zápal
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje hladiny LDL a celkového cholesterolu
  • pomáha predchádzať a dokonca zvrátiť diabetes 2. typu
  • zlepšuje funkcie pankreasu
  • zvyšuje mitochondriálnu energetickú efektivitu, ktorá spomaľuje starnutie a choroby
  • zvyšuje schopnosť odolávať stresu, chorobám a starnutiu
  • zvyšuje testosterón a svalovú hmotu
  • pôst revitalizuje pohlavné a endokrinné žľazy, normalizuje správnu produkciu hormónov
  • zvyšuje ľudský rastový hormón (HGH), ktorý pomáha svalovému rastu a zvráteniu procesu starnutia
  • 1300% zvýšenie HGH u žien
  • 2000% zvýšenie HGH u mužov
  • zlepšuje aj kvalitu spánku a typy snov
  • znižuje závislosť na jedle (neovládateľné chute, intenzívna túžba na niečo dobré), znižuje intenzitu túžby po jedle

Príklad pravekého človeka

Žili sme takýmto spôsobom pred miliónmi rokov, keď ľudstvo žijúce v prírode bolo na začiatku. Je to tá najprirodzenejšia vec, ktorú pre seba môžete urobiť. Predstavte si jaskynného človeka, ráno sa zobudí a čo urobí? Nie, nenapchá sa mastnými smaženými zemiakmi, hranolkami. Pravdepodobne urobí veľmi málo, tak nejako len postáva, sem tam sa poškriabe, vyvalí na slnko, nejaký sex, jednoducho neurobí toho moc. Stojí to energiu ísť a získať potravu. Ľudia sú lenivý druh, nevyskočia z postele aby išli niekam po jedlo, doprajú si čas. V tej dobe ste skutočne museli ísť a hľadať potravu. Museli ste chodiť a hľadať nejaké bobule, korienky alebo zvieratá, skrátka  čo bolo, museli ste vynaložiť fyzickú aktivitu. To sa nazýva cvičenie v hladovom režime (nalačno, na prázdny žalúdok), človek musel prejsť na nohách nejakú vzdialenosť aby našiel a získal potravu. Ľudia nemali tendenciu sa ponáhlať, neboli v zhone do práce, mali kopec času. Väčšina z nich pravdepodobne nejedla ani okolo 12-tej hodiny.

V minulosti ľudia žijúci v divočine nemali tri jedlá denne. V skutočnosti boli niekedy pravdepodobne časy, kedy nejedli aj celé dni. Takto to v prírode prirodzene funguje. Ak budeme jesť každé 2 až 3 hodiny (od skorého rána do neskorého večera, najmä cukor a rafinované potraviny), hladina inzulínu zostane vysoko a inzulín je nepriateľ ľudského rastového hormónu „HGH“. Ľudia, ktorí jedia takto často prispievajú k starnutiu, pretože ľudský rastový hormón nás udržuje mladými.

Čo vlastne znamená slovo raňajky (angl. breakfast)? Znamená to prerušiť „break“ pôst „fast“, čo znamená, že ste nemali v žalúdku žiadne jedlo za posledných 8 až 12 hodín. V prírode počas slnečného svetla prijímate jedlo, potom sa zotmie (obvykle medzi ôsmou a deviatou hodinou večer), unavíte sa a potom idete spať. V tej dobe neexistovala elektrina, jednoducho zavreli oči a išli spať.

Spánok s prázdnym žalúdkom

Je veľmi dôležité aby ste počas spánku nemali jedlo v žalúdku, mali by ste ísť spať prázdny. Sedemdesiat percent energie vášho tela ide na trávenie potravy a ak 70% tela je zaneprázdnených pokiaľ spíte, tak naozaj nespíte. Priveľa percent z vás pracuje na nočnej smene. Prebudíte sa unavený a čudujete sa prečo. Kľúčová vec pri prerušovanom pôste je, že keď ráno vstanete, nebudete nič jesť, žiadny cukor akéhokoľvek druhu, žiadna ovocná šťava, pretože cukor je energia. Takže, po zobudení nič iné len voda alebo čaj. Tí, ktorí nedokážu prežiť ráno bez kávy, pokiaľ vám to pomôže nejesť tak si ju dajte, ale bez cukru.

Všimli ste si niekedy, že ráno po zobudení vyzeráte v zrkadle celkom dobre? Ak chcete naozaj schudnúť a dobre vyzerať, začnite cvičiť ráno na lačný žalúdok, žiadna ovocná šťava, len voda. Choďte von a zabehajte si, pracujte, robte niečo. Super vec na prerušovanom hladovaní je, že sa nemusíte starať o to, čo budete ráno jesť, nemusíte myslieť na jedlo. Je úžasné koľko vecí stihnete, budete efektívnejší. Neťaží vás žiadne ťažké jedlo, ktoré by vás spomalilo a omámilo.

Odkiaľ získavame energiu?

Telo na prvom mieste získava energiu z jedla. Energia môže pochádzať z cukru alebo tuku. Vaše telo premieňa jedlo na glukózu (jednoduchý cukor = monosacharid), ktorá služi ako palivo, primárny zdroj energie pre bunky. Časť nevyužitého jedla sa uloží vo forme glykogénu v pečeni a svaloch, zvyšok sa premení na tuk. Keď prijímate potravu, získavate približne 4 až 5 hodín energie. Ak počas tejto doby cvičíte, telo ako zdroj paliva použije potravu, ktorú ste zjedli. Keď sa minie, telo potom použije glykogén ako zdroj energie. Záleží na tom koľko energie využívate, ak len sedíte po celý deň v práci, nevyužijete veľké množstvo glykogénu, vydrží vám niekoľko hodín. Naopak ak ste šprintér a bežíte šialene rýchlo, spálite všetku túto energiu veľmi rýchlo, zásoby glykogénu miniete za 30 sekúnd. Väčšina ľudí toto samozrejme nerobí a sedí viacmenej po celý deň. Až po vyčerpaní glykogénu začne vaše telo používať tuk. Tuk je akýmsi záložným núdzovým „sporiacim účtom“, ktorého sa organizmus nedotkne, pokiaľ nemusí. Vždy ako prvé použije cukor. Toto je dôležitý kľúč k pochopeniu chudnutia a prerušovaného pôstu.

Takže aj keď prestanete jesť a budete len piť pomarančovú šťavu, nebudete uberať na váhe, pretože telu dodávate veľa cukru. Ovocná šťava je koncentrovaný cukor, približne 23 gramov cukru v pohári pomarančového džúsu, je to zhruba toľko ako v Coca-Cole. Jediný okamih, kedy vaše telo začne používať uložené tuky na tvorbu energie, je keď už v systéme nie je dostatok cukru a vyčerpajú sa zásoby glykogénu v pečeni a svalových vláknach. Je to jeho posledná možnosť, posledné východisko z núdze. Urobí všetko čo je v jeho silách, aby sa zdržal použitia tukových zásob, pretože to je jeho núdzový zdroj energie na ťažšie časy. Pošle vám naozaj silné pocity hladu a bolesti (intenzívne žalúdočné kontrakcie, ktoré neskôr pominú, pozor sú veľmi bolestivé v prípade ak máte vredy) aby ste niečo zjedli, len aby sa nemusel dotknúť tukových zásob. V tomto bode väčšina ľudí nevydrží a začnú jesť. Väčšina ľudí konzumuje každé 2-3 hodiny, takže nikdy nevyužívajú tuk na tvorbu energie.

Prerušovaný pôst nie je pre maratónskych bežcov a vytrvalostných športovcov, je to skôr pre kulturistov, tých čo chcú schudnúť, ktorí chcú vyrysovať svoje telá, jednoducho normálnych ľudí. Je to jedna z najjednoduchších vecí. Áno, bude to ťažké v prvom týždni, pretože vaše telo nebolo zvyknuté. Existuje mnoho slávnych ľudí, ktorí dodržujú prerušovaný pôst. Napríklad herec Hugh Jackman, ktorý stvárňuje filmového hrdinu Wolverina, aj on robí prerušované hladovanie. Len googlite intermittent fasting bodybuilding a nájdete stovky ľudí, ktorí to robia. Keby to pre nich nefungovalo, nerobili by to.

Musíte sa zbaviť vymývaniu mozgu - po celé roky sme počúvali, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, že musíme jesť každé dve až tri hodiny. Veda prichádza na to, že to jednoducho nie je pravda. Toto by vás malo odbremeniť. Premýšľajte o tom, nemusíte tráviť celý deň myslením na jedlo (každé 2-3 hodiny - raňajky, desiata, obed, olovrant, večera). Kľudne môžete ísť pol dňa bez jedla. Pokiaľ budete jesť zdravú prirodzenú/prírodnú potravu namiesto nezdravej (fast food, spracované polotovary, nutrične prázdne sacharidy s vysokými kalóriami), vydržíte po dlhšiu dobu na veľmi málo jedle, pretože tak to príroda zamýšľala.

Takže znovu, z jedla získate 4-5 hodiny energie, potom niekoľko minút až hodín z glykogénu a až potom telo začne používať tuk. Nebudete chudnúť aj keď pobežíte na bežiacom páse 2 hodiny a budete cvičiť naozaj tvrdo ak budete jesť každých pár hodín. Dokonca aj keď budete jesť beztukové zdravé jedlo, alebo len ovocie. Pokiaľ vaše telo dostane energiu z potravy, tuku sa nedotkne.

Tuk ako najefektívnejší zdroj energie

Toto je dôvod, prečo prerušovaný pôst funguje. Dostanete to najlepšie z oboch svetov - budete jesť po dobu 8 hodín denne, čise sa nevyhladujete ... a nič nejesť po dobu 16 hodín, takže jedlo a zásoby glykogénu sa vyčerpajú a vaše telo bude nútené použiť zásoby tuku na tvobu energie. Akonáhle telo začne používať tukové zásoby, budete sa skutočne cítiť skvele a budete mať veľa energie. V skutočnosti ešte viac energie, než z jedla alebo glykogénu, pretože tuk je najefektívnejším zdrojom energie. Uskutočnili sa vedecké testy, klinicky študovali značne obéznych ľudí pod dohľadom, ktorí žili zo svojich zásob tuku až 9 mesiacov. Jediné čo im podávali bola voda, minerály a vitamíny a boli v poriadku. Je to skvelý zdroj energie pre telo. Budete sa čudovať odkiaľ tá energia prichádza a prečo sa cítite tak dobre, napriek tomu, že ste 14 hodín nič nejedli! Isteže, telo vám bude automaticky posielať hladové signály, ale všimnite si, koľko energie budete mať po 12-14 hodinách nejedenia.

Štúdie na Cornellovej Univerzite v USA preukázali, že keď človek drži 24 hodinový pôst, telo nestráca žiadne bielkoviny, len tuk. Kulturisti prichádzajú na to, že keď pôstujú jeden celý deň v týždni (iný druh prerušovaného hladovania), iným slovom nejedia vôbec nič napríklad v nedeľu, v pondelok majú dvakrát toľko energie a ich svaly sa budujú dvakrát rýchlejšie, pretože ich telá sú čistejšie a efektívnejšie.

Ak máte disciplínu a dokážete sa kontrolovať aby ste nejedli neskoré nočné občerstvenie, nejedli od rána do 11-12:00, cvičili v dopoludňajších hodinách (na prázdny žalúdok) a jedli len medzi 12:00 - 20:00 (alebo 11:00 - 19:00), váš život sa ohromne zmení. Je to oslobodzujúce, mali by sme žiť svoj život, zažívať veci, nestarať sa o to, čo budeme jesť každé 2-3 hodiny. Ak sa chcete sebe páčiť v zrkadle a dobre sa cítiť, nech sa páči.

Prerušovaný pôst nie je hladovanie, je to kľúč k životu.

Ako vrchol toho, čo sa môže stať, ak by ste boli úplne disciplinovaný a išli do extrému, nám Markus Rothkranz v ďalšom videu (článok - Vegánsky silák prijíma potravu 1x denne! Prerušovaný pôst 2. časť) ukáže muža, ktorého nedávno navštívil a urobil s ním rozhovor. Volá sa Dr. Nun S. Amen-Ra a je živým príkladom toho, čo sa môže stať ak to zoberiete naozaj vážne. Konzumuje len jednu hodinu denne a pritom je svalnatý, žiadny tuk, je jedným z najviac jasne zmýšľajúcich ľudí.

Referencie:

Fernando M. Safdie, et. al. Fasting and cancer treatment in humans: A case series report. Aging 2009
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815756/

Siegel I, et. al. Effects of short-term dietary restriction on survival of mammary ascites tumor-bearing rats. Cancer Invest. 1988
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3245934?dopt=Abstract

Louiza Belkacemi, et al. Intermittent Fasting Modulation of the Diabetic Syndrome in Streptozotocin-Injected Rats. Internal Journal of Endocrinology. 2012
http://www.hindawi.com/journals/ije/2012/962012/

Study finds routine periodic fasting is good for health, and your heart. Intermountain Medical Center, April 3rd 2011
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/imc-sfr033111.php

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20837645

http://www.naturalnews.com/033957_muscle_growth_proteins.html

Godfrey RJ, Whyte GP, Buckley J, Quinlivan R. The role of lactate in the exercise-induced human growth hormone response: evidence from McArdle disease. Br J Sports Med, 2009 Jul:43(7):521-5

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/imc-sfr033111.php

http://www.naturalnews.com/029298_aging_industry.html

http://www.naturalnews.com/034704_intermittent_fasting_fitness_HGH.html#ixzz4HAaunYrW

http://www.ajcn.org/content/86/1/7.full

http://www.naturalnews.com/029298_aging_industry.html

http://www.marksdailyapple.com/fasting/

Jaeger PA, Wyss-Coray T. All-you-can-eat: autophagy in neurodegeneration and neuroprotection. Mol Neurodegener 2009; 4:16

J Obstet Gynaecol Res. 2007 Apr;33:151-4. Effect of maternal fasting on uterine arterial blood flow.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17441887

J Obstet Gynaecol Res. 2008 Aug;34:494-8. doi: 10.1111/j.1447-0756.2008.00814.x. Effect of fasting during Ramadan on fetal development and maternal health.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18937702

Arch Gynecol Obstet. 2009 Feb;279:119-23. doi: 10.1007/s00404-008-0680-x. Epub 2008 May 17. The effect of Ramadan fasting on maternal serum lipids, cortisol levels and fetal development.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18488237

http://www.collective-evolution.com/2014/11/24/this-is-what-really-happens-to-your-body-when-you-practice-intermittent-fasting/

http://www.collective-evolution.com/2014/06/22/scientists-discover-that-fasting-triggers-stem-cell-regeneration-fights-cancer/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22425331 - prerušovaný pôst a menej prípadov cukrovky / choroby srdca

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18805103  - prerušovaný pôst a pokles koronárnej choroby srdca, jeden z najväčších zabijakov našej doby

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21410865?dopt=Abstract - prečo prerušovaný pôst je najlepší spôsob na spaľovanie tukov

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699226 - prečo vynechanie raňajok je dobré pre vaše zdravie

Zdroj: Markus Rothkranz - The power of intermittent fasting! Článok sme zaktualizovali o doplňujúce informácie z videa.