Kategórie produktov

Odber noviniek

Superpotraviny v prášku vs. potraviny z obchodu

Superpotraviny v prášku vs. potraviny z obchodu

Aký je rozdiel medzi práškami zo sušených mletých rastlín a poľnohospodárskou produkciou z obchodov tzv. "čerstvým" ovocím a zeleninou? V ideálnom svete by sme mali konzumovať zrelé, čerstvo odtrhnuté šťavnaté ovocné plody a zeleninu, no nerobíme tak v modernom svete (pokiaľ si ich nepestujeme sami). Čím sú zrelé ovocie a zelenina čerstvejšie, tým viac vitamínov a minerálov dokážu organizmu poskytnúť, navyše majú príjemnú chuť, sú sladké a svieže. Problémom je, že ovocie alebo zelenina od momentu zberu (odtrhnutím zo stromu alebo rastliny od svojho život podporujúceho koreňa/konára) začínajú strácať svoju vitalituznehodnocujú sa vitamíny. Dôvodom je oxidujúca vlhkosť a pretože čerstvé šťavnaté rastliny sú plné vlhkosti, ktorá výrazne ovplyvňuje kvalitu potravín, vedie k ich znehodnoteniu a skaze nežiadúcimi mikroorganizmami, ktoré ju potrebujú.

Rastlinné potraviny v obchodoch nie sú čerstvé, v skutočnosti väčšine z nich chýbajú nutrície potrebné pre naše zdravie. Kým sa poľnohospodárska produkcia dostane na pulty obchodov, sú už ochudobnené o živiny. Pridajte ešte k tomu fakt, že sú zberané nie úplne zrelé (neposkytujú plný nutričný potenciál a nemajú dobrú chuť) pred viac ako týždňom a pestované v pôdach, ktoré už živinami nie sú to čo pred desiatkami či stovkami rokov, dokonca niektoré sú geneticky modifikované. Uhorky, rajčiny, paprika alebo mrkva už akosi nie sú také chutné z obchodov ako doma vypestované priamo zo záhradky na tanier, však? Napríklad dnes už v poľnohospodárskej pôde ťažko nájdete nejaký horčík, ktorý je mimochodom jeden z najdôležitejších prvkov pre náš organizmus. Keby ste jedli ovocie a zeleninu po celý deň, každý deň, stále by vám chýbalo mnoho základných živín z dôvodu vyčerpanej pôdy.

Sušené superpotraviny vysokej nutričnej hodnoty

Zaradením rastlinných práškov z takzvaných superpotravín ako koncentrovaného zdroja uchovaných živín vďaka šetrnému sušeniu, ktoré nastáva v čo najkratšom pár hodinovom čase od zberu (napr. obľúbené zelené potraviny ako mladý zelený jačmeň/pšenica, chlorella, spirulina, alfalfa, moringa a mnohé iné) do svojho jedálnička, môžete vyplniť vzniknuté nutričné medzery, ktoré môžu viesť k rôznym zdravotným problémom. Sušenie je starodávna veľmi efektívna metóda uchovávania potravín, je to spôsob akým dokážeme zachovať čo najväčšie množstvo nutričných látok po dlhú dobu (aj pár rokov) a navyše bez pridaných konzervačných látok.

Chlorella a mladá pšenica prášok

Aký je rozdiel medzi vlhkosťou a suchom? Keď sa lietadlo alebo loď potopí do mora, postupne koroduje. Vo vraku Titanicu na dne mora sa nenašli žiadne ľudské telesné pozostatky, žiadne kosti (všetko rozložené), len kus kabátu a pár topánok. Napríklad lietadlá veľmi rýchlo korodujú vo vlhkých džungliach Vietnamu. Naopak, čokoľvek čo stroskotá v púšti, zostane tam zachované navždy. V suchej arizonskej púšti existujú plochy takzvané cintoríny pre lietadlá kde sú ideálne podmienky pre ich uskladnenie. Nachádzajú sa tam aj lietadlá z čias 2. svetovej vojny a vyzerajú ako nové. V suchých púštnych pyramídach našli približne 3000 rokov starú kukuricu a iné obilniny, ktoré po zasadení opäť vyrástli. Zoberme si taký pomaranč, ktorý keď ponecháte ležať napr. v kuchyni, za týždeň alebo pár dní neskôr sa na ňom objaví pleseň v dôsledku vlhkosti. Keby sme ten istý pomaranč ponechali v púšti na slnku, neskazil by sa, bol by síce vysušený ale stále jedlý ešte dlhú dobu.

Dehydratácia je overená metóda uchovania potravín

Sušenie alebo odborne dehydratácia je prastarý overený spôsob uchovávania potravín (napr. hubári sušia huby čo najskôr po ich zbere). Pri ňom sa znižuje obsah vody, čím sa zároveň zamedzuje vývoju nežiadúcich mikroorganizmov, ktoré by ich skazili. Potraviny sa týmto spôsobom uchovajú po dlhú dobu bez použitia konzervačných látok. Pokiaľ čerstvo odtrhnuté zrelé rastliny a plody (alebo v ich najvyššom nutričnom štádiu rastu) čo najskôr šetrne vysušíte pri teplote nepresahujúc 45 stupňov Celzia, uchováte/zakonzervujete takmer všetky nutričné látky - minerály, enzýmy, antioxidanty, vitamíny, glykozidy, steroly, živice, oleje, alkaloidy a veľa fytonutrientov. Samozrejme niektoré sa tiež znehodnotia, ale väčšina z nich sa uchová po dlhú dobu. Mletie už usušených rastlín na prášok tiež trochu uberá z nutričnej hodnoty, ale nie moc, pretože sú už suchom zakonzervované. Keďže mnohé zo živín sú antioxidanty, prášky si môžu uchovať svoju vitalitupo dobu niekoľkých rokov (strácajú približne 15% za rok). Domorodí ľudia na celom svete používajú sušené mleté rastliny pre ich nutričné bohatstvo a liečivé účely.

Prášok z ovocia a listov superpotravín

Rastliny v práškovej forme sú veľmi stabilné a vydržia niekoľko rokov narozdiel napríklad od veľmi nestabilného syntetického vitamínu C (kyseliny askorbovej), ktorý od výroby až po kúpu z väčšieho množstva zoxidoval na kyselinu šťavelovú. Jedna univerzita testovala pomaranče v mnohých potravinových reťazcoch a zistili, že vôbec neobsahuje vitamín C. Ak však zoberiete čerstvý zrelý pomaranč zo stromu, vysušíte a pomeliete na prášok, oxidácia najmä prírodného vitamínu C sa zastaví, pretože v suchom stave sa jedná o silný antioxidant. Bolo dokázané, že vysušené mleté rastliny s vysokým obsahom prírodného vitamínu C tento vitamín dokážu uchovať po dobu 5 až 10 rokov. Práškovanie sušených rastlín koncentruje nutričnú a liečivú silu. Na to aby sa získalo trochu prášku je za potreby veľa ovocia alebo konár so stovkami listov.

Existuje niekoľko liečivých bylín, ktoré sa nemôžu konzumovať čerstvé. Napríklad Chaparral (Larrea tridentata) obsahuje živice, ktoré sú toxické pre pečeň a môžu spôsobiť jej zlyhanie. Ale ak sa táto bylina suší zopár mesiacov, živice sa rozptýlia a napokon zostanú prospešné zložky, najmä inhibítory mitózy (znamená to, že bunky sa nemôžu deliť a rásť v kontakte s týmito látkami) čo z Chaparralu robí úžasnú bylinu proti rakovine. Mnohé rastliny obsahujú veľmi silné liečivé látky, napr. Garrya (Garrya elliptica) prezývaná aj ako hodvábny strapec má 14 aglykónov (medvedica lekárska má len 2). Je teda tak silná, že len jedna kapsula prášku môže uľaviť od najsilnejších menštruačných kŕčov po dobu desať hodín. Manzanita (Arctostaphylos) obsahuje prírodné antibiotiká špecificky zamerané na obličky a močový mechúr. Je to jeden z najlepších prostriedkov na infekcie močového mechúra a močových ciest.

Zdroj: Markus Rothkranz