Kategórie produktov

Odber noviniek

Osteoporóza - príznaky, diagnostika a liečba

Osteoporóza - príznaky, diagnostika a liečba

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je osteoporóza definovaná ako systémové ochorenie skeletu, charakterizované nízkou kostnou denzitou (hustotou) a poruchou mikroarchitektúry kostného tkaniva, ktoré vedie k zníženiu kvality kostí a ich zvýšenej krehkosti. Osteoporóza patrí k tzv. civilizačným chorobám a predstavuje jedno z najzávažnejších ochorení s plošným dosahom na populáciu. Vo vyspelých krajinách postihuje asi 8% populácie.

Rozvoj osteoporózy prebieha často bez príznakov a prejaví sa až jej závažnými komplikáciami, medzi ktoré patria kompresné zlomeniny stavcov, krčka stehennej kosti a predlaktia. Preto sa nazýva aj „tichý zlodej“. V tomto zmysle sa osteoporóza podobá na také ochorenia, ako je hypercholesterolémia alebo hypertenzia. Zlomeniny postihujú najčastejšie populáciu po 60. roku veku. Až 20% pacientov umiera behom prvého roku po príhode a až 50% je v ďalšom živote pohybovo hendikepovaných alebo priamo odkázaných na sociálne služby.

Osteoporózu delíme na primárnu, ktorá je oveľa častejšia je u žien a súvisí so stratou ochrannej funkcie estrogénov po prechode, u mužov súvisí s vekom. Sekundárna súvisí s niektorými chorobami alebo užívaním niektorých liekov.

Faktory ovplyvňujúce osteoporotický proces

Neovplyvniteľné faktory:

  • genetické faktory (70%)
  • pohlavie – ženy postihnuté oveľa častejšie
  • etnická skupina – biela rasa viac postihnutá
  • vek – vyššie vekové skupiny

Ovplyvniteľné faktory:

  • dostatočný prísun vápnika v detstve aj dospelosti, najmä počas gravidity, pri dojčení a po prechode
  • správne kaloricky a nutrične zostavená výživa
  • dostatok vitamínu D po celý život (nedostatok slnečného žiarenia, zníženie činnosti enzýmov v starobe)
  • aktívny spôsob života s primeraným pohybovým režimom
  • celoživotné nefajčenie, obmedzené konzumovanie alkoholu, kávy, fosfátov v nápojoch a strave

Choroby alebo stavy predisponujúce k osteoporóze

  • hyperfunkcia štítnej žľazy a príštítnych teliesok (vyššie hladiny tyroxínu a parathormónu)
  • chronické ochorenie pečene a obličiek
  • chronická obštrukčná choroba pľúc
  • niektoré krvné choroby (mnohopočetný myelóm…)
  • reumatoidná artritída
  • predčasná menopauza, poruchy menštruačného cyklu s hyperprolaktinémiou a nedostatkom estrogénov
  • choroby obmedzujuce pohybovosť

Rizikové lieky

  • kortikosteroidy (prednison, dexametazón)
  • lieky znižujúce zrážanlivosť krvi – antikoagulanciá (heparín, warfarín)
  • lieky potláčajúce imunitné reakcie – imunosupresíva
  • extrémne nízke dávky hormonálnej antikoncepcie v čase vývoja kostry

Diagnostika

Kvantitativná ultrazvuková denzitometria je najdostupnejším základným vyšetrením slúžiacim na stanovenie diagnózy. Najdôležitejšou a najpresnejšou metódou je potom dvojfotónová röntgenová absorpciometria – DXA, pomocou ktorej meriame predilekčné miesta (zápästie, bedro a dolnú časť hrudnej a bedrovej chrbtice). Klasická röntgenová snímka odhalí osteoporózu až pri 30% strate kostnej minerálnej denzity.

Klasická liečba osteoporózy

Základom je prísun kalcia v rozsahu 500 až 1 000 mg denne (kalcium karbonát alebo citrát). Problémom je vekom sa znižujúca vstrebateľnosť a niekedy zlá znášanlivosť z hľadiska tráviacich orgánov. Ďalší postup zahŕňa prísun vitamínu D v dennej dávke 400–800 medzinárodných jednotiek. U žien po menopauze, kde je príčinou procesu rednutia kosti pokles hladiny estrogénu, je to hormonálna substitučná terapia prostredníctvom estrogénov, ktorá býva dobre účinná, ale má aj svoje riziká.

Z novších látok sa užívajú tzv. selektívne modulátory estrogénnych receptorov (raloxifen – Evista), ktoré nemajú niektoré riziká klasických estrogénov. Ďalšími účinnými liekmi sú tzv. bisfosfonáty (alendronát – Fosamax, risedronát – Actonel), spomaľujúce kostnú resorpciu. Ich nevýhodou je dráždenie pažeráka a žalúdka s možnosťou ich poškodenia. Kostnú denzitu zlepšuje a protibolestivo pôsobí aj hormón kalcitonín (hormón C buniek štítnej žľazy). Užíva sa lososový kalcitonín vo forme nosného spreja – Miacalcic. Stimulačný vplyv na denzitu kostí má aj parathormón v anabolickej dávke, soli stroncia a rastový hormón.

Osteoporóza a prípravky Energy

Prípravky Energy predstavujú šetrnú alternatívu ku klasickej medicíne a znižujú riziká niekedy aj závažných nežiadúcich účinkov liekov. Využívajú princípy bioinformácie a biorezonancie, a preto vykazujú oveľa lepšiu účinnosť než jednoduché suplementy. Základom celého postupu, priaznivo ovplyvňujúceho kostnú remodeláciu, je harmonizačné pôsobenie na obličky.

Hlavné produkty

Renol bylinný koncentrát na posilnenie a regeneráciu obličiek a tkaniva, ktoré spadá pod ich vplyv (kosti, zuby, vlasy). Keďže v prípade osteopénie či osteoporózy ide o vekovo starších pacientov, je nevyhnutné pri tomto prípravku zvoliť opatrné počiatočné dávkovanie (vzhľadom na možnosť reverznej reakcie) a začínať niekedy aj 1 kvapkou 3x denne; postupne dávku zvyšovať. Absolútne nevyhnutné je dodržiavať pitný režim. Pije sa čistá voda, nevhodné sú nápoje sýtené CO2 alebo chemicky upravované.

Aby sme ešte zvýšili regeneračný efekt prípravku, je vhodné zároveň aplikovať Artrin bylinný bioinformačný krém, a to na akupunktúrnu dráhu obličiek a močového mechúra, kde v oblasti okolo členkov stimuluje činnosť obličiek a okolo chrbtice uľavuje bolestiam.

Na suplementáciu kalcia (ale aj iných prvkov, ktoré majú význam pre kostný metabolizmus) použijeme Fytomineral roztok koloidných prvkov so schopnosťou vstrebania dosahujúcou až 98%, čo predstavuje ohromný potenciál pre rýchle a účinné pôsobenie, a to aj u starších pacientov.

Skeletin bioinformačný prípravok s obsahom sépiovej kosti, kolagénu, mangánu, rybacieho oleja, žihľavy a šípkového extraktu. Dodáva kostiam vápnik a ďalšie prvky v biologicky dostupnej forme, vitamín D a kolagén, ktorý blahodárne pôsobí na kĺbové chrupavky. Vďaka tomu pomáha aj pri artróze kĺbov, ktorá často osteoporózu sprevádza. Je vhodný na trvalejšiu substitúciu.

Doplnkové produkty

Fenomén schopnosti vstrebávania látok cez kožu a sliznicu využijeme pri aplikácií kúpeľa a zubnej pasty. Biotermal je šetrným technologickým postupom získaná soľ zo žriedla Podhájska, ktorá má podobné zloženie ako voda z Mŕtveho mora. Balneol humátový kúpeľ s výborným relaxačným a protibolestivým účinkom. Zubná pasta Silix je bioinformačný prípravok na ústnu hygienu s obsahom solí z Podhájskej a bylinnými extraktmi.

V prípade sekundárnych foriem osteoporózy je nevyhnutné ovplyvňovať aj základné ochorenie pomocou prípravkov Pentagramu. Napríklad Gynex alebo Regalen pri chorobách štítnej žľazy a príštítnych teliesok, Regalen pri chorobách pečene, Vironal u pľúcnych chorôb, Korolen v prípade krvných chorôb alebo pri reumatoidnej artritíde.

Absolútne nevyhnutný pri prevencii a liečbe osteoporózy je pohybový režim, najlepšie prechádzky a turistika. Dôležitým cieľom je prevencia a liečba v prípade postmenopauzálnych žien, kde chorobný proces prebieha bezpríznakovo.

Regeneračný postup môže vyvolať aj dočasné zhoršenie stavu, keď príde tzv. reverzná reakcia. Môžu sa objaviť príznaky minulých ochorení. Je to známka kvalitne prebiehajúcej regenerácie a treba na ňu takto aj nahliadať. Kvôli presnejšej diagnostike a správnemu výberu prípravkov odporúčame podstúpiť vyšetrenie prístrojom Supertronic na báze EAV alebo prístrojmi na báze hodnotenia nelineárnej analýzy biopoľa, ktoré určia postihnutý orgán a správny a účinný prípravok.

Spracoval MUDr. Bohdan Haltmar