Kategórie produktov

Odber noviniek

Regenerácia v Pentagrame 2. časť - meridiány orgánov

Regenerácia v Pentagrame 2. časť - meridiány orgánov

Meridiány orgánov

Tradiční čínski lekári pracujú s myšlienkou, že cez energetické dráhy prúdi do tela energia (čchi), ktorá je jednou zo zložiek výživy jednotlivých orgánov.  Pre tieto dráhy sa zaužíval aj názov meridiány, pretože ich pozdĺžny priebeh pripomína priebeh poludníkov (meridiánov) na glóbuse. Existuje dvanásť párov meridiánov (dvanásť na ľavej a dvanásť na pravej polovici tela) a navyše ďalšie dva nepárové meridiány. Všetky sú vo vnútri tela alebo vedú po povrchu. Energia tých, ktoré sú na povrchu, sa koncentruje do akupunktúrnych bodov.

Meridián pľúc1. Meridián pľúc

Priebeh dráhy: Začína sa vo vnútri trupu v oblasti stredného žiariča, odtiaľ vedie dole smerom k hrubému črevu, potom späť pozdĺž žalúdka, od vrátnika k žalúdočnému vchodu. Preniká bránicou a vstupuje do pľúc, odkiaľ pokračuje hore k priedušnici a k hrdlu. Z hrdla vychádza priečne do podpazušia a pozdĺž vnútornej strany ruky pokračuje až na špičku palca, kde sa končí. Dráha pľúc má jednu odbočku, ktorá sa oddeľuje približne za zápästím a po hrane ukazováka pokračuje k vnútornému okraju základne lôžka nechtu, 1. bodu dráhy hrubého čreva. Táto vetva križuje dráhu hrubého čreva.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Súvisia s jednotlivými funkciami pľúc. Typické sú dýchacie ťažkosti, kašeľ, astma, pocity zadúšavosti a plnosti v hrudi, bolesti v jamke kľúčnej kosti, bolesti v krku, zimnica, horúčky spotením aj bez neho, znížená odolnosť voči chladu a infekciám, ale aj srdcová arytmia, bolesti v zápästí a ramenách, problémy s močením, niektoré ekzémy, škvrny na pokožke, suchá a drsná koža, strata ochlpenia.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Emocionálna otupenosť, depresia, melanchólia, podceňovanie samého seba.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Vironal - Droserin

Meridián sleziny2. Meridián sleziny

Priebeh dráhy: Dráha vedie od konca palca nohy po jeho vnútornej strane, cez vnútorný členok, pozdĺž holennej kosti cez koleno, stehno, triesla, vnára sa do brucha a spája so slezinou. Ďalej vedie spojnicou do žalúdka, prechádza cez bránicu k pažeráku, pripája sa ku koreňu jazyka a rozptyľuje sa pod ním. Jej vetva sa oddeľuje zo žalúdka, vedie cez bránicu a vteká do srdca.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Tuhnutie koreňa jazyka, po jedle nutkanie na zvracanie, bolesti žalúdka, nadúvanie a grganie, diabetes, prudké bolesti pod srdcom, riedka stolica a hnačka s pocitom nedostatočného vyprázdnenia, zablokovanie vody v organizme, žltačka, neschopnosť stabilného spánku, ťažkosti pri dlhom státí, opuchliny na vnútornej strane kolien a stehien, pocit chladu v končatinách, funkčná porucha palca na nohe, nedostatok energie, vodnaté výtoky z nosa, krku, úst a iných slizníc, anémia, poruchy elasticity ciev, krvácavosť, modriny.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Zmätené, ťažkopádne a pomalé myslenie, nesústredenie sa, poruchy pamäte, prchavé myšlienky a utkvelé predstavy, nutkavé konanie adogmatizmus, prehnaná starostlivosť a sebaľútosť, úzkostné stavy, duševná labilita, pocit vykorenenia – človek sa ťažko adaptuje na prostredie, smútok.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Vironal – Droserin

Meridián pečene3. Meridián pečene

Priebeh dráhy: Postupuje smerom nahor od základne nechta palca po priehlavku k vnútornému členku, nad ním križuje dráhu sleziny a postupuje za ňou po vnútornej strane lýtka astehna k slabinám, kde obkrúca vonkajšie pohlavné orgány. Vedie cez spodnú stranu brucha, odbočuje na stranu pod voľné rebrá. Ďalší úsek má, ako citujú niektoré pramene, prepojenie aj na žalúdok, pečeň a žlčník, ide zrejme o vnútornú odbočku. Od pečene pokračuje vnútornou stranou trupu cez bránicu a oblasť pod rebrami k hrdlu. Za hltanom vniká do nosnej dutiny, cez ňu k očným nervom. Postupuje na temeno hlavy, kde sa spája skontrolným kanálom. Od očných nervov smeruje jedna vetvička dráhy ku kútikom ústa zvnútra obkrúca pery. Posledná krátka vetva vychádza z pečene, preniká bránicou a rozptyľuje sa do pľúc. Podľa niektorých prameňov však pokračuje až do oblasti žalúdka a stredného žiariča.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Okrem ochorení súvisiacich s funkciami pečene sú s dráhou späté aj lokálne poruchy, napr. opuch mieška u mužov a podbruška u žien, ťažkosti s predkláňaním a zakláňaním trupu, bolesti v krížoch a hlave, hučanie v ušiach, rozostrené videnie, suchosť očí, pocity plnosti pod rebrami, zvracanie, zápcha, hnačky, poruchy trávenia, pomočovanie alebo zarazené močenie, zvýšená únava, striedavé opuchy mieška, svalové kŕče v priebehu dráhy, ochorenie šliach, kĺbov a väziva, suchá tvár s farbou prachu, mäkké, slabé, krehké nechty, vlasy bez lesku.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Nadmerná sebakontrola, pocit slabého sebaovládania, nevyrovnané správanie a emócie, výbuchy zúrivosti, hnev, impulzívne prejavy, zvýšená podráždenosť, precitlivenosť na hluk, na silné vône a chute, frustrácia, nepružnosť myslenia, prepracovanosť s neschopnosťou uvoľniť sa, priveľké plány.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Regalen - Protektin

Meridián žlčníka4. Meridián žlčníka

Priebeh dráhy: Od vonkajšieho kútika oka sa zdvíha v oblúkoch k temenu hlavy, klesá do priestoru za ucho, pokračuje po postrannej časti šije na rameno, k jamke nad kľúčnu kosť a bočnou stranou trupu vedie smerom dole až k malíčku na nohe. Od kútika oka sa spúšťa nová vetva až na dolnú čeľusť, spája sa s dráhou troch žiaričov a cez lícnu kosť sa vracia k oku. Priebeh celej dráhy je komplikovaný.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Žlčníkové ťažkosti a žlčové kamene, horkosť v ústach, bolesti pod rebrami, časté vzdychanie, vysychanie  pokožky, zvädnutá tvár, povrchu chýba mastnota a vlaha, pocit horúčavy stúpajúcej po vonkajšej strane lýtka a stehna, zhoršovanie stavu kostí (hoci táto funkcia prislúcha obličkám), bolesti hlavy v čelnej oblasti a pri kútikoch očí, stuhnutá šija a ramená, bolestivý opuch v jamke nad kľúčnou kosťou a v podpazuší, zápal uzlín v podpazuší alebo na krku, samovoľné potenie, záchvaty horúčky alebo zimničnej triašky, vonkajšie bolesti kĺbov v miestach priebehu dráhy, na rebrách, bedrách, kolenách, členkoch, nepohyblivý prst vedľa malíčka na nohe.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Nedostatok tvorivosti, nesamostatný úsudok, zahmlené myslenie, neschopnosť praktického uskutočnenia životných plánov, zvýšená pozornosť voči detailom – puntičkárstvo, nadmerné preberanie zodpovednosti, chronická nespokojnosť, netrpezlivosť, ustavičná popudlivosť.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Regalen - Protektin

Meridián troch žiaričov5. Meridián troch žiaričov

Priebeh dráhy: Začína sa pri nechte prstenníka a prechádza stredom vonkajšej strany ruky, na lakti vniká medzi kĺby lakťovej a vretennej kosti, pokračuje cez rameno okolo lopatky k 7. krčnému stavcu. Odtiaľ postupuje dopredu cez trapézový sval do jamky nad kľúčnou kosťou a k hrudnej kosti, odkiaľ sa rozptyľuje do obalu srdca a zostupuje dole cez horný, stredný a dolný žiarič. Zo stredu hrude sa oddeľuje ďalšia vetva, ktorá smeruje nahor cez jamku nad kľúčnou kosťou a cez hrdlo až nad ucho, kde sa láme dole na spodnú čeľusť a odtiaľ sa vracia nahor pod oko. Za uchom sa oddeľuje ešte jedna vetva, ktorá vniká do ucha a potom postupuje k vonkajšiemu kútiku oka.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Nahluchlosť, pocity hučania v ušiach, bolestivý zápal hrdla, potenie, poruchy termoregulácie, obehové ťažkosti, poruchy funkcie lymfatického systému a oslabenie imunity, alergie, zadržiavanie tekutín a toxínov v organizme, opuchy v priebehu dráhy, bolesť vonkajšieho kútika oka, opuchnutie tváre v priestore jarmovej kosti, bolesti za uchom a na vonkajšej strane ramena, v oblasti nad lakťom, bolesť lakťa a predlaktia, neschopnosť používať prstenník.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Nedostatok ústretovosti v spoločenských vzťahoch, priveľká starostlivosť o seba a blízkych.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Regalen - Protektin, Gynex - Cytovital, Korolen - Ruticelit

Meridián obličiek6. Meridián obličiek

Priebeh dráhy: Začína sa pod malíčkom nohy a postupuje šikmo cez stred nožnej klenby, okolo vnútorného členka smerom nahor vnútornou stranou lýtka cez oblasť za kolenom a stehnom, preniká chrbticou, spája sa s obličkami a prostredníctvom spojnice s močovým mechúrom. Jej priama dráha vystupuje z obličiek nahor, preniká do pečene a bránice, vnára sa do pľúc, postupuje pozdĺž hrdla a zviera koreň jazyka. Jej ďalšia vetva vychádza z pľúc, spojnicou vedie do srdca a zhromažďuje sa uprostred hrude.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Všetky choroby obličiek spojené s ich funkciami, nechutenstvo, temné sfarbenie tváre, temné kruhy okolo očí, presiaknuté viečka, vačky pod očami, akné, ekzémy, suchosť dlaní, zadúšavosť, vykašliavanie krvavých hlienov, sipenie a lapanie po dychu, horko v ústach, suchý jazyk, zápaly v hrdle, angíny, žltačka, rozmazané videnie, arytmia, bolesti srdca, bolestivé pocity drevenenia a chladu naťahujúceho sa do kostí, únava, ťažkosti v sexuálnej a hormonálnej oblasti, poruchy plodnosti, sklon k potratom, oneskorený rast, chronická únava, pocity bolesti a precitlivenosti na bedrách, vnútornej strane kolien, stehnách, lýtkach a členkoch sprevádzané tvorbou opuchov, pálivé bolesti na chodidlách, bolesti v priebehu dráhy, poruchy sluchu a rovnováhy, zvonenie v ušiach, krehkosť kostí, kazivosť zubov, zakopávanie, ochabnutosť dolných končatín.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Duševný nepokoj, nerozhodnosť, váhavosť, úzkostlivosť, vzťahovačnosť, netrpezlivosť, cynizmus, podozrievavosť, zábudlivosť, znížená motivácia, pocity beznádeje, tendencia byť rozladený a smutný, fóbie, bojazlivosť, strach.

Produkty energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Renol - Artrin

Meridián močového mechúra7. Meridián močového mechúra

Priebeh dráhy: Táto najdlhšia a najkomplikovanejšia dráha sa začína pri vnútornom kútiku oka, stúpa nahor cez čelo na temeno, kde sú aj odbočky vedúce do ucha a mozgu. Odtiaľ sa spúšťa dole, na šijovom svale sa rozvetvuje do dvoch ramien. Vnútorné rameno približne kopíruje chrbticu až ku krížovej kosti. V oblasti pása má spojnicu s obličkami a močovým mechúrom. Od pása pokračuje ďalšia vetva ku kostrči. Cez sedací sval sa vnára na zadnú stranu stehna a jeho stredom klesá až do jamky za kolenom. Vonkajšie rameno postupuje od šije cez vnútorný horný okraj lopatky až na kríž, ďalej pokračuje cez sedací sval okolo bedrového kĺbu do jamky za kolenom. Tu sa obe ramená spájajú a vedú stredom zadnej strany lýtka a bočnou stranou okolo členka až na vonkajšiu stranu päty, po vonkajšej hrane chodidla k základni nechtu malíčka, kde sa končia.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Bolesti hlavy vnikajúce do mozgu a do oblasti zrastenej fontanely, pocit vytláčania očí z hlavy, bolesti pripomínajúce natiahnutie na šiji, bolesti a stuhnutá chrbtica, bolesti svalov v oblasti šije, chrbta, pása, sedacích svalov, v oblasti za kolenom, na zadnej strane lýtok a päty, pocity nevyrovnanosti v páse, zauzlenie v jamke za kolenom a pocit ostrej bolesti v lýtkach, vznik hemoroidov, horúčkovité stavy so zimničnou triaškou, duševné poruchy prejavujúce sa blúznením, pomätenosťou a záchvaty sprevádzané stratou vedomia, slzenie, výtok riedkych hlienov alebo krvi z nosa, zožltnutie očného beľma, ťažkosti spojené s močením vrátane inkontinencie a častého močenia, zadržiavanie moču, zväčšenie prostaty, choroby kostí, niektoré formy artritídy a osteoporózy, predčasné vypadávanie vlasov, ich šedivenie a strata lesku, kazivosť zubov, poruchy sluchu, strata pohyblivosti malíčka na nohe, nedostatočná výživa šliach v tele, bolestivé pocity chladu v končatinách.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Nepokoj, strach, nesmelosť, bezohľadnosť, ľahkovážnosť, nedbalosť, hyperaktivita autonómneho nervového systému s neprimeranými reakciami na stres a s neschopnosťou uvoľniť sa, ustrašenosť.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Renol - Artrin

Meridián počatia8. Meridián počatia

Priebeh dráhy: Má dve vetvy, povrchová vedie od spodnej časti stredom trupu smerom nahor cez hrdlo, bradou vniká pod spodnú čeľusť a nakoniec vidlicovito pod obe oči. Vnútorná postupuje dozadu ku kostrči, vniká do chrbtice a postupuje smerom nahor. Zakončenie dráhy je nejasné.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: U žien poruchy menštruácie, bolesti pŕs, kašovitý výtok, sklon k potratom, vytváranie zrazenín v podbrušku; u mužov je s funkciami dráhy spojený vznik prietrže; obe pohlavia – neplodnosť, hnačky, zápcha, poruchy močenia, zvracanie krvi, kašeľ, bolesti zubov a v krku, bolesti v centrálnej línii prednej strany trupu.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Emocionálna labilita, frigidita, tréma, nervozita, poruchy reči, koktavosť, slabá vôľa.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Gynex - Cytovital

Meridián srdca9. Meridián srdca

Priebeh dráhy: Začína sa v srdci a odtiaľ sa rozvetvuje do troch smerov. Jedna vetva klesá dole do tenkého čreva, druhá vedie nahor cez hltan k očiam, tretia ide cez pľúca smerom do podpazušia a odtiaľ stredom ruky až na špičku malíčka, kde sa končí.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Chorobné stavy spojené s činnosťou srdca a s orgánmi či miestami, kadiaľ dráha prechádza, búšenie srdca, časté sčervenanie, nočné potenie a potenie pri akejkoľvek námahe, bledosť líc, dlaní a chodidiel, citlivosť na teplo a chlad, pocity sucha v hrdle, smäd, bolesti srdca, bolesti pod rebrami a na vnútornej strane rúk, stúpanie chladu do rúk, pocit horúčosti v dlaniach, žltnutie očného beľma.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Neschopnosť empatie, duševný nepokoj, citová labilita, nadmerné citové reakcie, hystéria, poruchy reči a neschopnosť komunikácie, poruchy pamäti, zábudlivosť, roztržitosť, poruchy spánku, desivé sny, poruchy správania, táravosť.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Korolen - Ruticelit

Meridián hrubého čreva10. Meridián hrubého čreva

Priebeh dráhy: Začína sa na vnútornom okraji lôžka nechtu ukazováka, ďalej vedie nahor po prste cez oblúk medzi ukazovákom a palcom, pokračuje medzi šľachy upínajúce palec, potom po hrane predlaktia k ohybu lakťa, odtiaľ po vonkajšej strane dvojhlavého svalu na rameno. Dráha má odbočku vedúcu z ramena cez trapézový sval k lopatke a priečne na šiju k siedmemu krčnému stavcu. Odtiaľ sa opäť vracia cez trapézový sval k jamke nad kľúčnou kosťou, spúšťa odbočku do pľúc a cez bránicu dole k hrubému črevu.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Bolesti zubov, bolestivý opuch hrdla sprevádzaný zdurením mandlí, zápal hrdla, bolesti v nadlaktí a v bruchu, ale aj zažltnutie očného beľma, pocit suchosti v očiach, výtok riedkeho hlienu a krvácanie z nosa, syndróm zablokovania krku, nefunkčnosť a ťažkosti s ohýbaním ukazováka.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Disharmónia dráhy vyvoláva tajnostkárstvo, dlhodobé zadržiavanie prežitých, už neaktuálnych chorôb a citov, problémy s aktom dávania a prijímania na citovej rovine a z toho vyplývajúce pocity nedostatočného ocenenia či zneužívania s vnútornou depresiou, ktorá sa neprejavuje.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Vironal - Droserin

Meridián tenkého čreva11. Meridián tenkého čreva

Priebeh dráhy: Začína sa na vonkajšej strane špičky malíčka, odtiaľ vedie po jeho vonkajšej strane a po hrane dlane na zápästie, z neho po spodnej hrane lakťovej kosti na lakeť medzi kĺbové výčnelky. Ďalej pokračuje po vonkajšej zadnej hrane nadlaktia na zadnú stranu ramena, odkiaľ pokračuje cez lopatku a trapézový sval pod siedmy krčný stavec. Odtiaľ prechádza dopredu do jamky nad kľúčnou kosťou, kde sa rozvetvuje do dvoch vzájomne opačných smerov: dole vedie spojnicou do srdca, žalúdka a tenkého čreva a nahor postupuje hlavná dráha po strane krku cez sánku na jarmovú kosť a k vonkajšiemu kútiku oka, kde sa obracia k uchu a vniká do neho. Od sánky ďalej odbočuje aj krátka vetva cez tvár priamo k vnútornému kútiku oka, kde sa prepája s dráhou močového mechúra.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Bolesti v krku, bolesti ramena a nadlaktia, rozpínavé bolesti v podbrušku, syndrómy spojené s poruchami tvorby a distribúcie telových tekutín, ku ktorým sa priraďuje aj zožltnutie očného beľma, hučanie v ušiach, hluchota, bolesti šije a ramena.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Disharmónia dráhy sa prejaví poruchami analýzy a spracovania citov: prehnané kritizovanie, nekritickosť v analyzovaní, neschopnosť prehodnotiť vlastné city. V pozadí ide o existenčný strach, pocit neschopnosti ťažiť zo svojej činnosti, nepružnosť, pocit neschopnosti vymedziť si hranice, ľahkovážnosť, preceňovanie svojich možností, posúvanie vlastných hraníc na úkor iných, stavy podráždenia s pozadím porúch centrálneho nervového systému (epilepsia, resp. epileptiformné stavy).

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Korolen - Ruticelit

Meridián osrdcovníka

12. Meridián osrdcovníka

Priebeh dráhy: Začína sa uprostred hrude, prechádza osrdcovníkom, ďalej klesá cez bránicu dole a prepája medzi sebou tri žiariče. Povrchová vetva tejto dráhy postupuje z hrude na stranu hrudníka, tri palce pod podpazuším sa otáča nahor do podpazušia a odtiaľ postupuje stredom vnútornej strany ruky cez dvojhlavý sval do ohybu lakťa a ďalej cez predlaktie do dlane až na koniec prostredného prsta ruky. Uprostred dlane sa z nej oddeľuje vetva, ktorá prechádza na prostredník a končí sa na jeho špičke.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Kŕčovité bolesti na vnútornej strane predlaktia a v ohybe lakťa, ďalej problémy so srdcom prejavujúce sa pocitom plnosti alebo silným búšením srdca, pocity horúčosti v dlaniach, sčervenanie tváre a zažltnutie očného beľma.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Sklon k ustavičnému hlasitému smiechu, duševný nepokoj.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Korolen - Ruticelit

Meridián žalúdka13. Meridián žalúdka

Priebeh dráhy: Začína sa v jamke vedľa nosných dierok, odtiaľ vedie ku koreňu nosa a cez kútik oka, kde sa spája s dráhou močového mechúra. Potom sa zakrúca pod stred spodného viečka, odtiaľ klesá pod lícnu kosť, odbočuje pod nos, v ostrom uhle sa láme a vedie súbežne nad hornou perou ku kútiku úst. Ďalej vedie po hrane brady až k čeľustnému uhlu, z neho vystupuje kolmo nahor pred uchom až ku kútiku čela a potom pozdĺž okraja vlasov až na stred horného okraja čela. Jej odbočka sa spúšťa z čeľuste cez prednú a bočnú stranu krku pozdĺž tepny k vnútornému koncu kľúčnej kosti, nad ňou vodorovne do jamky nad kľúčnou kosťou, odtiaľ cez bránicu dole do žalúdka a spojnicou k slezine. Hlavná vedľajšia vetva sa spúšťa cez prsný sval k bradavke, láme sa dovnútra k okraju rebier a z oboch strán pupka klesá brušnou dutinou do oblasti bedier. Tu sa pripája ďalšia vnútorná vetva, ktorá vychádza od vrátnika a cez brucho smeruje do bedier. Z nich dráha klesá cez bedrový kĺb na štvorhlavý sval na stehne na koleno, cez prednú stranu lýtkového svalu vedľa vonkajšej hrany holennej kosti na priehlavok a po ňom na koniec dlhého prsta nohy.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Nadúvanie, zlé trávenie, poruchy teplotnej regulácie, vťahovanie chladu do nôh, ďalej vysoké horúčky spojené s blúznením, bolestivé opuchy hrdla a kolien, bolesti dolných končatín v miestach priebehu dráhy.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Disharmónia dráhy vyvolá neschopnosť prijímať lásku a chápať svoje okolie, na druhej strane príliš veľkú citlivosť voči emocionálnym impulzom, ustaranosť – naproti tomu nevšímavosť, zatrpknutosť, mlčanlivosť, povrchnosť, výbuchy zlosti.

Produkty Energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Gynex - Cytovital

Riadiaci meridián14. Riadiaci meridián

Priebeh dráhy: Táto centrálna dráha ovplyvňuje prakticky chod celého organizmu. Začína sa v spodnej časti trupu a má štyri hlavné vetvy. Jedna zostupuje z oblasti podbruška a postupuje cez kostrč, vniká do chrbtice a smeruje k šiji, cez temeno hlavy vstupuje do mozgu a klesá stredom čela pod nosnú prepážku a k horným rezákom. Druhá vetva ide z podbruška do vonkajších pohlavných orgánov, odtiaľ ku kostrči, kde sa spája s dráhami obličiek a močového mechúra. Spolu s nimi vniká do chrbtice a vystupuje nahor do obličiek. Tretie rameno ide z podbruška cez pupok a srdce do hrdla, prechádza dolnou čeľusťou, obkrúca pery a od nich stúpa dvoma vetvičkami nahor pod ľavé a pravé oko. Štvrtá vetva sa začína spolu s dráhou močového mechúra pri vnútorných kútikoch očí, od nich stúpa v dvoch súbežných ramenách cez čelo na temeno, kde sa ramená spájajú, spoločne vnikajú do mozgu a klesajú dozadu stredom šije. Nad lopatkami sa rozdeľujú k ich okrajom a spojené potom opäť smerujú pozdĺž chrbtice k pásu, kde sa vnárajú do vnútornej strany trupu a vnikajú do obličiek.

Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy: Nervové poruchy, kŕčovité záchvaty epileptickej povahy, bolesti vystreľujúce z podbruška nahor až k srdcu, zastavené močenie, pomočovanie, hemoroidy, sucho vkrku, neplodnosť, chrbtica sa napružuje (vkŕči) aprehýba sa dozadu, kŕčovité stuhnutie chrbtice a mdloby, neschopnosť vyprázdňovania, nedostatok vitality, sexuálne poruchy, bolesti chrbta.

Psychické prejavy energetickej nerovnováhy: Nedostatok tvorivosti, nesamostatný úsudok, nejasné myslenie, neschopnosť prakticky uskutočňovať životné plány, zvýšená pozornosť voči detailom, pocity nadmernej zodpovednosti.

Produkty energy, ktoré harmonizujú túto dráhu: Korolen – Ruticelit

Príklady

Obličky a množstvo energie v ich dráhe ovplyvňujú kvalitu vlasov, zubov, kostí a činnosť lymfatického systému. Siahnite teda po „zaručenom“ šampóne na vlasy a súčasne s ním aj po Renole, ktorý zaktivuje energiu obličiek.

Pri nedostatočnej funkcii obličiek dochádza k zmenám v oblasti vnútorných strán kolien a prstov na nohách, pretože tadiaľto prebieha ich energetická dráha. Pri dne sú to práve prsty na nohách, kde sa zmeny uskutočňujú, a preto by sme pri tomto zdravotnom probléme mali posilňovať práve obličky.

Ak trpíme bolesťami hlavy v oblasti ucha a spánkov alebo nás bolia korienky vlasov, keď po nich prejdeme rukou, príčina nie je v hlave, ale v žlčníku.

Aj príčinu opuchov okolo očí treba hľadať v obličkách.

Ľudia, ktorí majú s určitým orgánom zdravotné problémy, popisujú bolestivé miesta a ďalšie chorobné prejavy v oblastiach, kadiaľ prebieha energetická dráha postihnutého orgánu. Ten, kto príde k lekárovi s infarktom myokardu, popíše všetky problémy, ktoré sa spájajú s narušením celej dráhy srdca - napr. bolesti vystreľujúce až do ľavého malíčka na ruke. Prečítajte si popis dráhy srdca (9. meridián srdca), kde sú uvedené fyzické a psychické problémy, prejavujúce sa pri jej disharmónii. Človek s infarktom myokardu bude popisovať väčšinu uvedených ťažkostí.

"Zdravie je záležitosťou vedomej voľby."